用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選女校的你喜歡協恩還是女英華?
樓主: celiaroyfamily
go

選女校的你喜歡協恩還是女英華?   [複製鏈接]

星運教授 發表於 15-5-8 09:36\"\"
我女幾個世仇協恩收晒, 所以我都係鍾意YWG多過HY. 但係, 因為一個學生成為學運領袖而評定一間學校好壞, 未 ...
HYS 收晒令千金世仇,定必各有共通優點受協恩青睞!您估係咪鬥心、鬥心 &鬥心 ?

為何閣下唔喜歡協恩? 願聞其詳

【本報訊】明年轉直資的名女校協恩中學昨舉行中一入學講座,有1,300家長及女童出席。校方預告面試題目將十分艱深,不過校長李鎮洪昨提供「貼士」,自爆面試不是考知識,而是考驗學生遇到難題時,是否堅持探討抑或立即放棄,一旦態度不積極便會被飛。校方又指八級鋼琴能力不值一哂,過往逾八成報讀學生都擁有此資歷。 記者:倪清江

有鬥心 係好事

副校長陳巽玲在講座上表示,面試首重學生是否有禮貌和有誠意入讀,「家長可以由今日開始同個女洗腦。」首輪面試將於下月26日舉行,「唔好諗住搵人通水,全日題目唔同,非常深、難。」
校長李鎮洪在接受傳媒訪問時透露,學術能力重要,但校方更看重學習態度,「我哋成日講鬥心,對每一件事係咪咁容易放棄呢?面試都係搵呢個特質。」
協恩規定家長不可提交多於12版的簡介女兒的文件,陳巽玲表示,家長應以列表形式,列出女兒掌握的體藝資料,「不過八級鋼琴,可以話你哋知,(過往)900人中,750個都係有嘅。」
Happy Together

回覆 like_travel 的帖子

點解同學會係世仇?關係咁差既???我選英華啦..因為係母校,吾知有無分加????600幾人考WOR~~~~

星運教授  是非邊度都多, 且不限年齡   發表於 15-5-9 11:09

無限上綱 諗多左呀!朋友

王家爸爸    發表於 15-5-9 09:55

ydoris 發表於 15-5-8 16:39

點解同學會係世仇?關係咁差既???我選英華啦..因為係母校,吾知有無分加????600幾 ...
世仇 唔係我講嫁!  我同呢間學校無仇無怨嫁

引用:不論是名詞、動詞、形容詞,我都絕對唔想阿

原帖由 Rattie 於 15-05-07 發表
不論是名詞、動詞、形容詞,我都絕對唔想阿女把 PK 二字放落我哋兩老身上,我會好心傷 + 失望。

...
Super agree

引用:+本帖最後由+ABC-DAD+於+15-5-8+13:38+編輯

原帖由 ABC-DAD 於 15-05-08 發表

極唔支持粗口係年青人嘅“通用語”呢種講法,唔係唔講得(粗 ...
Support

引用:Quote:星運教授+發表於+15-5-8+09:36我女幾

原帖由 like_travel 於 15-05-08 發表
HYS 收晒令千金世仇,定必各有共通優點受協恩青睞!您估係咪鬥心、鬥心 &鬥心 ?

為何閣下唔喜歡協恩? 願聞 ...
同學術無關。

Tassie 發表於 15-5-8 16:34
【本報訊】明年轉直資的名女校協恩中學昨舉行中一入學講座,有1,300家長及女童出席。校方預告面試題目將十 ...
所以奇怪點解仍然有人覺得八級鋼琴對升中有用。

引用:回覆+like_travel+的帖子 點解同學會係世

原帖由 ydoris 於 15-05-08 發表

點解同學會係世仇?關係咁差既???我選英華啦..因為係母校,吾知有無分加????600幾 ...
如果是母校,一定有interview.

Yanamami  YWGS好似全in?  發表於 15-5-9 18:04

我選英華,英華女叻D,而且個新校舍無得頂啦,早知遲多幾年先至生呀女啦.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

學鋼琴最大的好處是促進兒童右腦的運用, 左右腦平衡的全面開發, 大大的提高兒童的學習能力。

而左腦和右腦,它們各自分管和區域不同,主要任務也不同。人的左腦主管邏輯思維,所有語言、數學、推理、邏輯一類均由左腦掌管, 而右腦則主管形象思維等所有與想像力、創造力相關的活動均由右腦掌管。

所以,唔應該話無用。所以,還是喜歡低調與含蓄的英華多一點

Tassie 發表於 15-5-8 16:34
【本報訊】明年轉直資的名女校協恩中學昨舉行中一入學講座...
校長李鎮洪在接受傳媒訪問時透露,學術能力重要,但校方更看重學習態度,「我哋成日講鬥心,對每一件事係咪咁容易放棄呢?面試都係搵呢個特質。」...
以上新聞反映了學校的質素。從未聽過有校長每次見傳媒,都著重的說我哋成日講鬥心。鬥心真的那麼重要嗎?鬥心真的比個人的愛心、信心、決心、上進心、責任心,對不幸者的同情心、同理心,對父母的孝心..... 都重要嗎?

how about BPS vs HYS?

王家爸爸  住九龍HYS,住港島BPS  發表於 15-5-10 09:46

回覆:BNTYA01 的帖子

好似一/兩個月前有條帖是HY Vs GH VsBPS VsYWG .....個個家長意見不同,話各有各好...跟住互插,最後好似有人走出來總結......話間間都是好學校,入到邊間都劏雞還神.

johnnywalker  個總結其實好好  發表於 15-5-11 00:31
王家爸爸  要睇小朋友既能力同目標   發表於 15-5-10 09:47
Yanamami  根本就係百貨对百客  發表於 15-5-10 00:33

錡E 發表於 15-5-9 15:33
我選英華,英華女叻D,而且個新校舍無得頂啦,早知遲多幾年先至生呀女啦. ...
有冇人知英華新校舍幾時完工?
‹ 上一主題|下一主題