用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問現時K3 家長
樓主: LPN
go

想問現時K3 家長 [複製鏈接]

chingcging 發表於 15-5-10 12:37
我做緊嗰間

我學妹s做嗰幾間
聽你咁講,我就更加……唔信

chingcging 發表於 15-5-10 12:39
你可以係簡介會問呢個問題架!體驗吓佢哋嘅語言偽術都好吖!講真,我同你講邊幾間又如何?你唔去考呀??仲 ...
感覺呢位人仕怨氣很重, 可能受過唔好遭遇,對直私校長和老師選學生失去信心.

回覆:想問現時K3 家長

如果係抽,甘我仔真係好lucky,幾間都抽中,要去還神了

對未考又想考的家長,我會說栽培小朋友是重要的,學術要启發和鼓勵、禮貌需要教導。就算考吾到心儀學校,學左都得益。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我以家同個女食緊早餐,隔離個呀媽同個女串

原帖由 chingcging 於 15-05-10 發表
我以家同個女食緊早餐,隔離個呀媽同個女串字,個女串極都唔識,個呀媽失控:我咁辛苦俾你考到名校,唔係叫 ...
講真,抽入名校,條路咪一樣!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ok3+於+15-05-10+發表當然唔

原帖由 chingcging 於 15-05-10 發表
咁我話你知囉,係抽架!幾千個申請者慢慢睇呀?我唔洗教書改功課出卷呀?校長主任淨服待你班準小一生呀?家 ...
又其實,每一個比賽或一個評估,都有呢d情況。一個畫畫比賽幾千幾萬份申請唔通續份比較?都係攤檯面睇下邊份好彩咁岩俾人發掘到。幾千人去朗誦彈琴點出線?都係睇果場評判主觀感覺,如果有個做得好好但評判主觀唔鐘意咪即out。考公開試都一樣架咋,改卷員覺得好咪高分唔好咪唔高分lor。從來世上都無100%公平,做人要放鬆d

200904  Totally agree!  發表於 15-5-14 16:07

名校家長同學生都背負世俗眼光的壓力,量力而為吧。

如果我小朋友間學校係用抽籤方法簡學生,要抽4,5000人,又要見3次面試,唔怪得等大半年先出結果😂

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-10+12:39+你

原帖由 macming2008 於 15-05-10 發表
感覺呢位人仕怨氣很重, 可能受過唔好遭遇,對直私校長和老師選學生失去信心. ...
我係俾啲家長煩到我就死!成日問點解佢知小朋友唔得!大佬呀,係你覺得你個小朋友得咋,我哋收嘅form, 比你嗰個叻嘅,有好多架!!!!

仲要讀咗幾年先話年年加學費!不嬲加學費都係高話通漲架啦!又唔係第一年讀!有減免又話歧視!救命!

所以真係,預筆錢係for小朋友未來讀18年書,你頂到第4年先話貴,冇錢,幫唔到你架!

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-10+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-10 發表
講真,抽入名校,條路咪一樣!
個女仔好慘!好明顯佢係跟唔上,但佢呀媽覺得係個女心散所以跟唔上,點解佢唔努力!其實我唔覺得個小朋友有錯,間學校唔啱佢讀就係唔啱佢讀,名校又點啫?

仲有一樣,唔收你嘅,唔該唔好日日嚟磨爛蓆!你同我哋講你有幾like間學校係冇用!學校唔會因為你日日嚟就要收你個小朋友架!

chingcging 發表於 15-5-10 15:39
仲有一樣,唔收你嘅,唔該唔好日日嚟磨爛蓆!你同我哋講你有幾like間學校係冇用!學校唔會因為你日日嚟就要 ...
又唔係咁講, 我識人早兩年真係寫咗一百幾十封求位信後由reject變有2nd in,最後仲收埋
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-10+15:39+仲

原帖由 hkpapa852 於 15-05-10 發表
又唔係咁講, 我識人早兩年真係寫咗一百幾十封求位信後由reject變有2nd in,最後仲收埋 ...
其實我哋好怕呢啲人!依家唔會收係因為佢哋有個共通點,有咩唔合佢心意嘅就嘈!我師妹間學校試過收呢啲學生,sorry講句,佢家長真係好煩!學校安排學生出賽,係咁問點解唔簡佢個仔!寫信俾校長話老師冇睇清楚佢個仔嘅長處,唔簡佢好黑箱作業!真係睥一聲架!所以近年已盡量唔收呢類學生,收嘅都係本身有封好強嘅推薦信!所以真係識人好過識字架!

如果我係學校,我唔會收多次寄信求位的家長子女。寫一 兩次可都合理。可能我接觸過有情緒或心理病的人, 佢哋有部份係會不斷寫嘢, 寄嘢去宣洩情緒。就算無病,如有得揀,都唔會收情緒較緊張的家長,人之常情。

估計無人鍾意求人,磨爛𥱊好多年前係得的,所以而家先咁多人效法。

舊時一般家長吾識咁做,有人咁做,學校真係好感受到家長的誠意。現在求位辛氾濫,好多人都寫,有無用好難講。身邊有家長亦係猛寫信,被call waiting的。唔知係排隊排到佢,定係d信有用。

其實我都有啲同意chingcging所講嘅喺面試學生當中"抽出"有限嘅入圍者。
我有感e.g.三千幾人去考同一個面試,即使面試時老師會有評分,但初步入圍嘅都要篩走起碼二千人,由剩低嘅去到最後只收百幾人,就真講運氣多過講實力(同做人一樣)。
可能chingcging用字抽獎令人感覺太兒戲啦。Well~ 大家咪當知多一點點囉,始終真相如何係唔會有人知架。

本來想話大家都係喱個教育制度下嘅犧牲者,但其實又不盡然,因為都有感其實而家個巿場發展到咁,好大因素真係家長造成囉,尤其chingcging提到嘅,入咗喱間學校先批評佢嘅教育方向。我正正就係見到一班咁嘅同班家長(K1),仲要約埋向校長反映意見... 我..有啲驚囉。

引用:Quote:原帖由+ok3+於+15-05-09+發表爭取過

原帖由 chingcging 於 15-05-09 發表
如果冇策略咁,亂填晒啲熱門嘅係頭3,咁就真係乜都唔做,交俾個天啦!

...
但鐘意果d學校. 就因為要避開唔好抽d 唔好/ 唔岩心水既去填...其實好掙扎..我仲未諗到果時點填...唔填又覺得自己無試過運氣...試左但之後又係排到好差的話..又好頭痕.....我都唔想話去報其他學校..要去幾次interview...因為當初幼稚園報左好多間..雖然唔洗 面幾次試, 我又無in 足甘多間...但我自己都覺得好攰..好頭痕...唔好話小朋友.  個個星期要逼住去見唔同人..仲要答問題..我湊佢出去一個鐘都覺得佢好攰...又要氹住佢唔可以程現最真實一面出來..例如我仔係活動型..但又要佢坐定定唔可以周圍走...

都唔知點去再玩呢個game

chingcging 發表於 15-5-10 15:39
仲有一樣,唔收你嘅,唔該唔好日日嚟磨爛蓆!你同我哋講你有幾like間學校係冇用!學校唔會因為你日日嚟就要 ...

好鬼鍾意你咁直接坦白,講出好多真實一面.

我上年見過一個家長聲淚俱下,磨爛蓆入咗間地區受歡迎津小,最後補埋習個小朋友都成積麻麻,跟住人哋問起仲要裝模作樣,咁入到又點?

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-10+15:39+仲

原帖由 wan_sosin 於 15-05-15 發表
好鬼鍾意你咁直接坦白,講出好多真實一面.

我上年見過一個家長聲淚俱下,磨爛蓆入咗間地區受歡迎津小,最後 ...
啲家長唔鍾意聽架,全部活係自己嘅世界入面架!

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-09+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-15 發表
但鐘意果d學校. 就因為要避開唔好抽d 唔好/ 唔岩心水既去填...其實好掙扎..我仲未諗到果時點填...唔填又覺 ...
所以要k2開始去晒咁多間學校嘅open day, 自己去睇去瞭解間學校,唔好人云亦云。呀A覺得間學校差,唔代表唔啱你嘅小朋友。

‹ 上一主題|下一主題