用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問現時K3 家長
樓主: LPN
go

想問現時K3 家長

chingcging 發表於 15-5-9 13:46
但都叫做過嘢,唔係only靠運!同大包圍去考直私,都係一樣。直私咪又係抽,除非個小朋友好合眼緣啫

...
直私要抽?抽乜?我相信考直私小朋友嘅實力最重要!當然,運氣都要D嘅!

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-9+13:46+但

原帖由 ok3 於 15-05-09 發表
直私要抽?抽乜?我相信考直私小朋友嘅實力最重要!當然,運氣都要D嘅!
直私好大部份真係抽。個個差唔多,點去決定邊個second in?? 咪又係抽!到3rd in完,100個位有200係啱心水,咁點?咪又係抽!你估真係自己嘅小朋友有過人之處?個個咪又係學嗰啲,上嗰啲playgroup! 除非,佢真係識飛啦!

chingcging 發表於 15-5-9 15:59
直私好大部份真係抽。個個差唔多,點去決定邊個second in?? 咪又係抽!到3rd in完,100個位有200係啱心水, ...
我未聽過直私會用抽籤嚟揀學生!反而用人事關係就有!自問自己小朋友冇過人之處。不過如果你因為自己嗰個冇,就覺得其他小朋友都冇,咁你實在太睇小現在D家長同小朋友啦!

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-9+15:59+直

原帖由 ok3 於 15-05-09 發表
我未聽過直私會用抽籤嚟揀學生!反而用人事關係就有!自問自己小朋友冇過人之處。不過如果你因為自己嗰個冇 ...
唔抽唔通加位???

你未聽過啫,唔代表冇囉!有時見啲靚仔好慘架,父母以為自己個小朋友好勁,9萬幾張cert, 點知同佢同grade嘅有幾百人!谷得咁勁亦只落中庸之列!比佢勁嘅亦佔過半數!

回覆:想問現時K3 家長

我都未聽過話抽,校長親身再揀就聽得多

引用:我都未聽過話抽,校長親身再揀就聽得多 +

原帖由 gigiwin888 於 15-05-10 發表
我都未聽過話抽,校長親身再揀就聽得多
請問點簡?咩準則你知道嗎?同抽有咩分別?語言偽術罷了。我信一個人嘅運數有限,做咗就冇架啦!

唔怕講,最殘酷最血腥就係group interview, 要一班小朋張自我表現,如何做到令人留意你,但不能鋒芒太露,大人都未識啦!但group interview就要呢樣嘢!但好多時見到嘅就係小朋友急於表現,跟住用鄙視嘅眼光好得戚咁望吓唔識嗰個,唔識嗰個開始唔抵得,互睥,跟住又搶舉手,不斷重覆…然後interview完呀媽問:好唔好玩呀?真係諷刺!仲有家長仲好笑,攞本嘢嚟話:我個仔,識德文架…(下删幾百字), 但學校冇德文堂架喎!你個仔識,對學校有咩好處?啲家長乜都去學,又話有幾多張cert....sorry, 冇咁多時間睇電話簿!

王國會長

LPN 發表於 15-5-5 00:01
你地去年暑假點樣備戰小一?
乜都冇做.
不過我見有家長狂操學術

引用:Quote:LPN+發表於+15-5-5+00:01+你地去年暑

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-05-10 發表
乜都冇做.
不過我見有家長狂操學術
家長怎樣狂操小朋友學術?

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+15-05-10+發表乜

原帖由 winnietingting 於 15-05-10 發表
家長怎樣狂操小朋友學術?
做錯兩條,做多兩頁!!!!!

以下人我係老麥聽到。個靚仔應該係k2,做緊數學

咪咁操囉

我以家同個女食緊早餐,隔離個呀媽同個女串字,個女串極都唔識,個呀媽失控:我咁辛苦俾你考到名校,唔係叫你考第尾丢我架!

呢個世界咩家長都有,小朋友對學習有興趣自然會做,所以方法係重要。另外,學術以外,品德家教都非常重要,以身作則,小孩先會有樣學樣。
我都會比我個學興趣班,但以興趣為先。

chingcging 發表於 15-5-9 18:50
唔抽唔通加位???

你未聽過啫,唔代表冇囉!有時見啲靚仔好慘架,父母以為自己個小朋友好勁,9 ...
當然唔洗加位!下過相信心學校要揀百幾個認為適合自己學校嘅學生應該唔難。除非學校懶到乜都唔做,喺房入面抽籤算數。咁我哋D凡夫俗子就真係唔知啦……

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-9+18:50+唔

原帖由 ok3 於 15-05-10 發表
當然唔洗加位!下過相信心學校要揀百幾個認為適合自己學校嘅學生應該唔難。除非學校懶到乜都唔做,喺房入面 ...
咁我話你知囉,係抽架!幾千個申請者慢慢睇呀?我唔洗教書改功課出卷呀?校長主任淨服待你班準小一生呀?家長日open day真係唔洗做預備架?老師主任校長唔洗放工唔准放假?唔好咁天真好冇????

仲有,年年梗係有家長問點解冇呈分試!!!大佬呀,交表嗰陣你已經知架啦!話唔呈分好蝕喎!又話中一叩門唔夠人爭喎!家長,你唔係一早就知,條路係咁行架咩?係硬食10幾年架啦!係預出國架啦!係大學聯招冇份架啦!!!咩事啫???入到嗰陣你好開心架喎,依家先嚟怨???咁囉,叫個小朋友揾間有呈分試嘅學校,由小三讀起囉!!!

cingcging 發表於 15-5-10 11:56
咁我話你知囉,係抽架!幾千個申請者慢慢睇呀?我唔洗教書改功課出卷呀?校長主任淨服待你班準小一生呀?家 ...
咁你講唔得出間直私係抽架?唔方便開名請pm我,等我學下嘢

引用:Quote:cingcging+發表於+15-5-10+11:56+咁

我做緊嗰間

我學妹s做嗰幾間

我妹做嗰間

引用:Quote:cingcging+發表於+15-5-10+11:56+咁

你可以係簡介會問呢個問題架!體驗吓佢哋嘅語言偽術都好吖!講真,我同你講邊幾間又如何?你唔去考呀??仲有,有啲學校有名單的。

唯一有優勢嘅,咪就係有家底嗰啲囉!

chingcging 發表於 15-5-10 12:37
我做緊嗰間

我學妹s做嗰幾間
我又唔認為直資/私立小學最後既篩選係同大抽獎既抽法一樣.

只不過我一向都認為, 對一D無公開準則既面試, 其實都係同抽獎一樣, 要靠運氣, 一個唔好彩, 某某負責考你個小朋友個老師, 見到你個仔/女個樣就唔知點解令佢聯想到佢仇人(i.e. 飛佢嗰個前度), 咁幾叻都無用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

休息多D

hkpapa852 發表於 15-5-10 12:43
我又唔認為直資/私立小學最後既篩選係同大抽獎既抽法一樣.

只不過我一向都認為, 對一D無公開準則既面試,  ...
呢樣我都好同意