用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學琴, 要買琴嗎?
go

小朋友學琴, 要買琴嗎?

小朋友學緊琴, 要買琴嗎?但買琴太貴, 如果買數碼琴會學壞手嗎?請教有什麼建議?

鋼琴有得外租的,租回家好多2首店或琴行都有,等考到5級以上先買都未遲

回覆 咪咪2007 的帖子

租要多少錢?

回覆:ting-ma 的帖子

囡囡而家有無練琴?

回覆:kuma_mama 的帖子

可以試吓搵啲好平既二手琴,
三四千蚊都有,平平地又可以比小朋友練吓鋼琴,
就算小朋友遲啲真係冇興趣,都唔會太貴。

我以前都係咁 :)

大家可以多d留意下,間中有人會送出舊琴!

引用:Yes,+but+electronic+piano I+ask+her+play

原帖由 ting-ma 於 15-05-07 發表
Yes, but electronic piano
I ask her play it daily
I have the same problem too~
請問用electronic piano練習好唔好?初學來說ok嗎?

回覆 kuma_mama 的帖子

有冇睇過呢間:
東橋鋼琴!

回覆 kuma_mama 的帖子

2百餘至3百餘,我現在租緊yamma ,380 個月

jennycpw1009 發表於 15-5-8 22:44
I have the same problem too~
請問用electronic piano練習好唔好?初學來說ok嗎?
任何電子琴/數碼琴也不能代替鋼琴,
學鋼琴, 最好都係用鋼琴黎練

新琴兩萬都可以買到
厭貴的, 二手琴亦可以, 但要搵人幫你揀
彈鋼琴同彈電子琴真係好大分別
力度技巧完全不能比較
我suggest我學生初學, 可以的一定要買鋼琴
平有平買, 但學得鋼琴, 就應該真係有一部鋼琴去練

回覆:小朋友學琴, 要買琴嗎

我女學緊1級,用電子琴練,老師話唔係咁好,會練壞手勢,但屋企真係冇辦法放琴,依家睇緊租琴室練琴

回覆:小朋友學琴, 要買琴嗎

吾覺喎,我女五级了,都係用電子琴,一樣考得好,要壞手勢,大多老師開初教壞多過關隻琴事。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

你的小朋友考琴拿了高分, 恭喜先,

但鋼琴的touching 真係同電子琴唔同, 這個不必爭辯,

級數越高, 要求彈琴者控制手指、接觸琴鍵之方法力度、用 pedal 等等就越來越高,  就以2015-2016 GRADE 7 LIST A GLINKA A minor 為例, 如果老師要求學生右手彈  MELODY 音時要比左手的配音略為大聲一點, 又或左手彈MELODY 音時要比右手的配音略為大聲一點, 這種力度分配很精細, 不單要彈得出這個效果, 也要靠演奏者自己聽到自已彈出這個效果, 手、耳、
感情的配合很重要, 這些精妙之處, 我怕電子琴練不出這個味道來。

去到八級或以上, 右手或左手的連續八度向上或向下之跳音, 演奏者對琴鍵回彈力的掌握更是重要, 演出時若換了琴, 彈出來的效果也不一樣。我親眼過演奏家在後台發脾气就是為了這個。

所以若用電子琴來練鋼琴的skills, for 長遠發展, 真係請三思、三思

zitaeric 發表於 15-5-25 12:17
吾覺喎,我女五級了,都係用電子琴,一樣考得好,要壞手勢,大多老師開初教壞多過關隻琴事。

...
囡囡無要求要練真鋼琴嗎?
你諗住到8級都比佢用電子琴練?

我有個學生, 13歲, 屋企又剩係得電子琴, 預備緊考5級, 佢自己話屋企練唔到佢想做既野, 家長話考到5級先買琴, 所以而家定時要黎我度練

我覺得所謂"彈壞手"只係一個統稱, 唔單止手勢, 力度/音色/反應/技巧等等, 都唔可以用電子琴十足地表現出黎