用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果讀緊eye level 再讀奧數課程有無重叠? ...
go

如果讀緊eye level 再讀奧數課程有無重叠? [複製鏈接]

我小朋k3宜家在eye level 讀繁15, 我想幫佢報埋奧數或者珠心算二簡一,但唔知奧數會吾會和eye level 課程重叠,大家在無意見?

1    0    0    0

回覆:如果讀緊eye level 再讀奧數課程有無重叠?

不如你諗吓,讀到小一你會唔會cut先?會嘅,咁再加嚟做乜?

引用:不如你諗吓,讀到小一你會唔會cut先?會嘅

原帖由 chingcging 於 15-05-04 發表
不如你諗吓,讀到小一你會唔會cut先?會嘅,咁再加嚟做乜?
通常去到小一才知會唔會cut. 我識好多家長及朋友仔女上到小一cut 得就cut. 有些原因是做功課都未做得切,有些就是發現自己仔女都跟到學校課程,冇必要加loading. 我仔小一開始冇耐我cut 左eye level math, 普通話,上個月cut 埋英文,只保留一體兩藝及學校活動

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-04+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-05-04 發表
通常去到小一才知會唔會cut. 我識好多家長及朋友仔女上到小一cut 得就cut. 有些原因是做功課都未做得切,有 ...
咪係囉,9月都小一啦,仲報!真係驚小朋友得閒得濟咩!到小一,想得閒都冇可能啦!

回覆:如果讀緊eye level 再讀奧數課程有無重叠?

只著眼課程,eye level 同奧數,會否重疊或混淆,定係正面作用?

引用:只著眼課程,eye+level+同奧數,會否重疊或

原帖由 max00mini 於 15-05-05 發表
只著眼課程,eye level 同奧數,會否重疊或混淆,定係正面作用?
兩種不同的數,不會重疊。我仔憎eye level math 憎到死死下,試過坐係到三小時做二頁(不是誇張), 當時問他中英數常最憎也是數,於是我便cut 左。跟著便只跟學校課程及敎法,成績開始突飛猛進,變得最喜歡數,而小二接觸奧數後更變了奧數痴,逢比賽也要參加。所以我說絕對是兩種數.

‹ 上一主題|下一主題