用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 奧數
go

奧數

大家對奧數點睇? 比小朋友學係因為對邏輯有幫助?
我自己覺得即使數學底子好,較高年級學如小三、四先學會更好。(當然前題係小朋友有興趣)

BSCYL    發表於 15-5-3 12:25

S-Kwok 發表於 15-5-2 14:43
我自己覺得即使數學底子好,較高年級學如小三、四先學會更 ...
奧數可以視為數學雜技,對邏輯有一定幫助,但唔好有過度期望。

回覆:奧數

奥數是给數理能力較高的孩子玩的,或者不應將玩奥數當成一種訓練,否則會容易造成錯覺,誤以為學奥数可以令孩子的數理能力由弱轉強

咁請問應該小一學, 還是大至幾年去學好?

小兒K3開始學到現在小一, 其實K3 或小一開始學都可以. 早D學你會知道佢地有冇興趣.  當然要睇小朋友本身對數學有冇興趣,因為奧數除了推理重包含算術.

回覆:奧數

想問書局有冇英文奧數的練習本賣?

醒目開學勳章 貢獻勳章

joyce1234 發表於 15-5-12 14:04
想問書局有冇英文奧數的練習本賣?
真係唔多覺有英文..

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Bigpig_2007 發表於 15-5-12 12:52
咁請問應該小一學, 還是大至幾年去學好?
我無睇過d題目,不過聽仔講,其實係文字題,小朋友必須要有良好中文閱讀能力
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

圖解同文字都會有, 文字不會太深如果是按照你的年級報讀. 如果本身語文同數學基楚好,當然會易D掌握.

我仔的奧數老師建議p.2才開始學

引用:想問書局有冇英文奧數的練習本賣? +

引用:Quote:原帖由+joyce1234+於+15-05-12+發表

原帖由 coco_cocopig 於 15-05-13 發表
有㗎,我係商務見過,同奧數啲練習放埋一齊!
謝謝!

回覆 joyce1234 的帖子

有的,去書局搵吓。

epan 發表於 15-5-12 18:44
我仔的奧數老師建議p.2才開始學
我都覺得係...我仔小一, 呢年參加過三次奧數比賽.
我地係屋企做試題, 我發覺小一既奧數已要求學生至少識乘徐數, 有D甚至要你有代數概念.

eg, 有5個連續數加埋係55, 請問最少的數是什麼?

我會咁理解: n + n+1 + n+2 + n+3 + n+4 = 55
model answer 就教: 55 / 5 = 11
                              ===> 最少的數是11-2 = 9

小一生真係會明? 當然小兒都唔多明白啦.

回覆 思思baby 的帖子

我小兒K3開始學,其實老師有佢套方法教小朋友不一定用剩或除去計.  當然小朋友本身個領悟力同數低好會易掌握.   有D 小朋友思想早熟,有D會慢少少.  因為我仔算術K2時已經係好好果類人,所以佢學起奧數時會易明D.   
其實早D學又不是不好, 越早發掘小朋友既才能越好.

回覆:思思baby 的帖子

奥數一般須要有"超越"1至兩年級既數學基礎+訓練才能夠明白理解 (個別比赛题目什至更深).  如果排除"志在參與"既學生, 能夠拿取好成績既全都是"資優"生.  説到底, 奥數還只是資優生既遊戲。

奧數, 以我小朋友經驗, 我可以話你知, 不用在外面學, 亦冇話幾年班先開始學, 如小朋友對數學有興趣, 初初買本奧數入門篇看看先, 若佢有興趣做, 又識的話,  可以自行報名參加奧數/ 數學比賽, 每年有多達10個8個類似數學比賽, 測試他的能力達到何種程度
若果唔識做, 可以睇答案理解吓, 如果佢睇完都唔明白, 而佢又十分有興趣, 先考慮在外學, 以我所知大多數獲取首三名次的小朋友都没有在外上奧數班的, 但他們有一個共通點, 在邏輯維思和推理能力特別高

其實小朋友有冇能力應付奧數題目, 在學校老師會留意到的, 可以不妨問學校老師先, 而我小朋友是老師發現他數感較強, 在小二時, 推薦他越級參加小三澳洲數學比賽, 他没有上過任何數學/ 奧數班的, 我也没有買過任何練習給他做, 因為報左名, 所以我在網上seach 澳洲數學比賽past paper 給他看看題目形式和操練, 結果有credit 成績, 對我來講已經不錯, 之後我才買本奧數入門篇給他自學

c1234  你好,請問可否介紹一下你買的奧數書?謝謝。  發表於 16-6-2 20:57

引用:奥數一般須要有"超越"1至兩年級既數學基礎+

原帖由 yng008 於 15-05-15 發表
奥數一般須要有"超越"1至兩年級既數學基礎+訓練才能夠明白理解 (個別比赛题目什至更深).  如果排除"志在參 ...
完全同意

引用:大家對奧數點睇?+比小朋友學係因為對邏輯有

原帖由 S-Kwok 於 15-05-02 發表
我自己覺得即使數學底子好,較高年級學如小三、四先學會更 ...
玩吓無仿

回覆 S-Kwok 的帖子

我都係安排呀仔小三學