用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 網選校
樓主: 拿拿利
go

35 網選校 [複製鏈接]

其實去到呢一刻信教已經黎唔切,之不過「入職」呢。。。就仲有大把
時間安排!忍耐半年者,咪當放下自己「假」囉,話哂做「必收生」喎
,之後半年咪「笑看人生」囉!

OT一句,上星期拔小至請校工,「你」入左信未呀?!

後記:五月八日又登過。。。真係咁難請人?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-5-7 16:58
其實去到呢一刻信教已經黎唔切,之不過「入職」呢。。。就仲有大把
時間安排!忍耐半年者,咪當放下自己「 ...
拔小唔知點解年年都請校工, 其實唔通預咗呢個位就係用嚟 ....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-7 17:06

拔小唔知點解年年都請校工, 其實唔通預咗呢個位就係用嚟 ....

其實佢都請得幾密下,無記錯上年十二月(自行註冊後)至請過!  

回覆 拿拿利 的帖子

有機會 多參觀心水的學校, 再了解他們的教學模式, 方針 和環境.

最後選一間自己最鍾意的學校放第1位, 就好了。

我當年就是這樣去選的。

回覆:35 網選校

黃埔宣道小學vs國際基督教優質音樂小學
你們會怎麼選擇?頭痛中

siusiu2010 發表於 15-5-7 20:35
你們會怎麼選擇?頭痛中
係咪只有呢兩間選擇? 音小要錢但一條龍唔駛煩中學; 黃宣就完全不同了! 但兩個的宗教氣氛都濃厚, 同埋都谷成績的! 睇下你想要咩~~(交通當然都係考慮因素)

Kowloon tong 宣道小學vs馬頭涌宮立????? 邊間好?????

wong0723 發表於 15-5-8 10:26
Kowloon tong 宣道小學vs馬頭涌宮立????? 邊間好?????
又係要錢同唔駛錢,谷得唔谷得的問題喎^^ KT宣小中學派位成績的確靚過馬官

wong0723 發表於 15-5-8 10:26
點解你要考APS?
點解你要抽福馬?

諗唔掂? 好簡單, 用一個國際認受性最高既方法 --- 擲毫決定.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:sze0203 的帖子

只得這私小考到,所以諗緊派彩後,如果派到黃宣,讀定或入音小。家住黃埔,講方便及$,一定係黃宣。但音小勝出一條龍,不過音中學術成績好似平平,同埋皮費重。

諗唔掂,又怕選錯。

回覆:siusiu2010 的帖子

音小每月千幾學費,加上校車,差不多6千1個月,只接龍成績平平的中學,值唔值樓主心中有數吧!

引用:音小每月千幾學費,加上校車,差不多6千1個

原帖由 estherlai 於 15-05-08 發表
音小每月千幾學費,加上校車,差不多6千1個月,只接龍成績平平的中學,值唔值樓主心中有數吧!

...
應該是4千幾學費!

siusiu2010 發表於 15-5-8 11:37
只得這私小考到,所以諗緊派彩後,如果派到黃宣,讀定或入音小。家住黃埔,講方便及$,一定係黃宣。但音小 ...
讀音小就預咗讀足12年, 因為無呈分, 升中轉走都無咁易

我教會好多小朋友讀ICQM..... 眼見中學果批已全部中五前出晒外國讀書, 有個小六女仔去考其他直資但無一間收...唔係話ICQM唔好只係無呈分難比較,如果你意屬去外國..唔洗諗去ICQM啦...呢間好有愛心

回覆:35 網選校

多謝大家分析及給意見,宜家好似清晰左。

回覆 奥脫福 的帖子

你出此回覆給我, 想告訴我什麼 ?

奥脫福 發表於 15-5-7 16:58
時間安排!忍耐半年者,咪當放下自己「 ...
我只是問 35 網小學, 關拔小什麼事 ?

siusiu2010 發表於 15-5-7 20:35
你們會怎麼選擇?頭痛中
我囡當年選小一時係黃埔宣道必收生,但我自行都放棄左唔交黃宣,因為黃宣學術上真係唔太深,如果負擔得起我建議讀私校。。。

拿拿利 發表於 15-5-8 17:57

回覆 奥脫福 的帖子

你出此回覆給我, 想告訴我什麼 ?

抱歉,我只是路過樓上而搭口,並非回覆你,亦無野要同你講。

當然去到呢一樓,我是回覆你,所以你會見到我有引用你的發言。

引用:Quote:拿拿利+發表於+15-5-4+09:07+我預了

原帖由 hugub 於 15-05-04 發表
要知真實定好聽先?

馬頭涌及奉基唔多覺有....
我又覺得奉基嘅老師好有愛心喎,我小朋友返得好開心,當然亦都好睇老師對住邊個小朋友啦,對住個乖嘅梗係溫柔啦,對住個頑皮嘅唯有惡少少啦,但老師就算鬧小朋友都係為小朋友好嘅。

‹ 上一主題|下一主題