用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IELTS UKVI比佢玩死
樓主: Hannah041035
go

IELTS UKVI比佢玩死  

Hannah041035 發表於 15-5-1 10:35
Noel2010,
我同你一樣,阿女亦是在英國讀緊A level,之前趁復活節假期返香港考試方便D,點知計錯數,現在惟 ...
Hannah041035 and Noel 2010,想問問你們的子女是考IELTS or IELTS UKVI。我亞女Easter 回港考了 IELTS UKVI (2017 年大學)。但原來很多大學只需普通的IELTS。send email 問了university of york (回覆: 兩個 IELTS 都接受),而Cardiff話會考慮,可以apply 學位時比他們看看。現很擔心其他大學不接受 IELTS UKVI。

回覆:IELTS UKVI比佢玩死

British council 提議我仔如果考大學考IELTS academic 就ok!

如想返嚟考non-Jupas 係咪一定要考IELTS?

wesleypiano 發表於 16-4-23 03:55
如想返嚟考non-Jupas 係咪一定要考IELTS?
是,一定要考。

thekingdom 發表於 16-4-22 13:43
Hannah041035 and Noel 2010,想問問你們的子女是考IELTS or IELTS UKVI。我亞女Easter 回港考了 IELTS UKVI ...
我仔是HK passport, 申請Student visa 及UCAS 都是要UKVI。英國學校幫他報名都是考UKVI。

回覆 noel2010 的帖子

Noel 2010, 謝謝回覆。即是要用UKVI 報 undergraduate diploma programme。我又想問那一類學生可以用普通 IELTS 報 UCAS?

thekingdom 發表於 16-4-24 11:19
回覆 noel2010 的帖子

Noel 2010, 謝謝回覆。即是要用UKVI 報 undergraduate diploma programme。我又想問 ...
要知到經UCAS報讀英國大學和申請英國留學簽證 (TIER 4 VISA) 是兩回事。
英國本土或歐盟學生(可能還有其他類別)報讀英國大學也要經UCAS系統報名,但他們不需要申請英國留學簽證 (TIER 4 VISA),但其他海外學生包括香港學生就兩樣都要。所以只要看看自己小朋友如要留學英國,是否需要申辦英國留學簽證 (TIER 4 VISA)?要的話,就必定要考IELTS UKVI了。

wesleypiano 發表於 16-4-23 03:52
British council 提議我仔如果考大學考IELTS academic 就ok!
我2月初直接致電British Council問。職員都是話報大學只需考普通IELTS Academic便可。但我覺得有少許誤導成分囉!
香港學生考得呢個試,相信絕大多數都是想到英國留學的,職員避重就輕的不說申請tier 4 visa就要考IELTS UKVI,如果家長不了解個中分別而聽取意見便報考了普通的IELTS Academic,到時入到最後直路即院校出了CAS,申請tier 4 visa時才知只接納IELTS UKVI便麻煩了。

利申:問完之後,都係幫細仔報左2/4/2016的IELTS UKVI,成績都收了,算OK啦!

請問IELTS Academic 跟IELTS UKVI 考試形式分別大嗎?

回覆 tangko 的帖子

亞女都是2/4考。聽完你的解釋後,放下心頭大石,你考錯試。

thekingdom 發表於 16-4-24 12:48

亞女都是2/4考。聽完你的解釋後,放下心頭大石,你考錯試。 ...
我個仔考錯試?
唔明!

Sorry for the typo.

亞女都是2/4考。聽完你的解釋後,放下心頭大石,無考錯試。

wildberries 發表於 16-4-24 12:37
請問IELTS Academic 跟IELTS UKVI 考試形式分別大嗎?

如同試期,內容完全一樣!
只是IELTS UKVI考試期間監場比較嚴謹,又會set咗幾部cam全程錄影,以減少作弊事件發生,從而增加可信性。至於為何要搞咁多嘢,應該多得強國人吧,你懂的!

價錢貴幾百,相信是由於多聘監考人員及添加監控器材所至。

thekingdom 發表於 16-4-24 12:54

Sorry for the typo.
哈哈!

另外,成績出來後,兩者的Test Report From也有少許分別。普通IELTS的證書上只有TRF (Test Report From)號碼,而IELTS UKVI的證書上,除了有TRF號碼㚈,還多了一個IELTS UKVI號碼,這個號碼才是申請Tier 4 Visa時會被要求填報的。

話雖如此,不過也有申請Tier 4 Visa時不需提供任何IELTS成績的例子。如果報讀的大學是英國教育部門認可的合法Sponsor,而大學在發出CAS時註明“申請學生已經過考核並確認該學生具備Level B2或以上的英語水平,不需要提供任何文件件以證明其英語水平”。
我大女去年收到大學的CAS就有以上的註明,不過我還是提議她辦理申請時照樣夾附IELTS證書,因為已經考了,無所謂啦!

真麻煩,我女已經用了IELTS 報UCAS, 亦已經收到conditional offer, 但如果放榜後申請visa就可能要出示IELTS UKVI?

2017年9月 - S.6
幾時報UCAS ?
應該幾時考 IELTS UKVI ?
信心問題, 女話想報出面 IELTS 班了解多D, 通常讀幾耐 ? 有用嗎 ?

最佳時機應是F.5下學年農曆年假或復活節假

咁即是話!我地今年sixth form D仔女,考大學時都要再申請visa,就一定要IELTS UKVI啦?但最驚聽bk D媽咪講,有D大學只認IELTS,有D只接受IELTS UKVI, 唔通真係要2個都考咩?咁non jupas 又接受邊個?真麻煩!遇著今年係英國讀lower sixth 呢班仔女,真唔好彩!已經冇左As,IELTS 又咁麻煩:

現在打去職員好清楚提我自己CHECK清楚大學要求,要IELTS 定IELTS UKVI