用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學vs陳瑞祺(喇沙)
樓主: charchar2001
go

喇沙小學vs陳瑞祺(喇沙) [複製鏈接]

樓主的問題,令我諗起讀皇仁舊生會中學都可以同人哋講:我讀皇仁架

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-5-2+16:10+編

原帖由 wan_sosin 於 15-05-02 發表

樓主的問題,令我諗起讀皇仁舊生會中學都可以同人哋講:我讀 ...
這間我識

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-5-2+16:10+編

原帖由 wan_sosin 於 15-05-02 發表

樓主的問題,令我諗起讀皇仁舊生會中學都可以同人哋講:我讀 ...
咁港大同學會學校咪可以話自己讀緊.....

wan_sosin  無錯  發表於 15-5-2 16:34

charchar2001 發表於 15-5-2 16:26
這間我識

事實我見過有人讀陳喇都懶勁 !

其實樓主想搵怎樣的學校?再問下人意見 .

回覆:喇沙小學vs陳瑞祺(喇沙)

樓主相當有嫌疑,每個post問的問題都好奇怪

ballg 發表於 15-5-3 10:51
樓主相當有嫌疑,每個post問的問題都好奇怪
有嫌疑又可以點呢?!就算楼主唔係真係hk人又點?唔俾佢小朋友嚟hk讀書?怪只能怪個制度……

引用:2間分別在41網和34網,對於他們的學生,教

原帖由 charchar2001 於 15-04-30 發表
2間分別在41網和34網,對於他們的學生,教學質素及升中表現,大家有什麼看法?

...
樓主,想請問下你有幾多個小朋友?讀邊間學校呀?

奇怪是樓主一時說15分,一時說20分. 仲成日問人有乜推薦,但就很小說她女兒的個性。怎推薦呢?

引用:奇怪是樓主一時說15分,一時說20分.+仲成日

原帖由 Aerosol_Ma 於 15-05-03 發表
奇怪是樓主一時說15分,一時說20分. 仲成日問人有乜推薦,但就很小說她女兒的個性。怎推薦呢? ...
但是佢又軟皮蛇,真係吹佢唔賬喎!不過我頗贊成奧脫福兄今次講嘅.....

引用:Quote:原帖由+Aerosol_Ma+於+15-05-03+發表

原帖由 ac917 於 15-05-03 發表
但是佢又軟皮蛇,真係吹佢唔賬喎!不過我頗贊成奧脫福兄今次講嘅.....

...
蛇蛇

我估樓主應該是想盡快拿多些生產值,做版主...

醒目開學勳章 王國長老

引用:我估樓主應該是想盡快拿多些生產值,做版主

原帖由 Char_Mom 於 15-05-03 發表
我估樓主應該是想盡快拿多些生產值,做版主...
路過。版主與生產力無關

呵呵,我可以做「脫節一族」的版主

引用:Quote:原帖由+Char_Mom+於+15-05-03+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-03 發表
路過。版主與生產力無關

我反而覺得不是脫節, 是奇怪. 因樓主有女但問男校.

引用:Quote:ballg+發表於+15-5-3+10:51+樓主相當

原帖由 ok3 於 15-05-03 發表
有嫌疑又可以點呢?!就算楼主唔係真係hk人又點?唔俾佢小朋友嚟hk讀書?怪只能怪個制度…… ...
咁就算係雙非媽媽都有上網討論嘅自由,我係奇怪佢幫個女問男校,未洗禮又問邊間天主教學校好,唔似真係幫小朋友準備,似玩多!但我贊成其中一位講:動機係點都無所謂,反正大家可以照討論,我亦從中得益!唔錯!

引用:Quote:原帖由+ok3+於+15-05-03+發表有嫌疑

原帖由 ballg 於 15-05-04 發表
咁就算係雙非媽媽都有上網討論嘅自由,我係奇怪佢幫個女問男校,未洗禮又問邊間天主教學校好,唔似真係幫小 ...
如果樓主跟本唔識喇小,可能佢更加唔知喇小係男校呢

引用:+ +

原帖由 naughtybj 於 15-05-04 發表
原來BK只可問自己野?其他就唔問得?我這個帖我無講是為自己個囡,同時間在這帖中已表達,好奇,想知道,而自己真係唔知. But anyway, 多謝大家意見,亦感謝為我發聲的一群。生活上已很多壓力,希望在網上,無謂添加額外壓力,不喜勿插

charchar2001 發表於 15-5-4 08:40
原來BK只可問自己野?其他就唔問得?我這個帖我無講是為自己個囡,同時間在這帖中已表達,好奇,想知道,而 ...
其實不管樓主是無知還是另有企圖, 是香港人還是其它人, 樓主一向被人取笑亦不發怒的回應亦值得欣賞.

即使樓主既問題有時係幾咁"無聊", 但看見完亦不免令人輕鬆笑了一下, 係現今大家工作/等侍抽獎結果時, 可以幫大家輕鬆一下, 係亦一件不錯的事.

至於樓主有否透露子女性格/資料? 重要嗎? 連專家都話只係見父母唔駛見細路就知點幫佢選校啦!
而且, 你知道人地子女如何, 請問又真係可以幫到D乜呢?

MrBeast  你指的專家是否so聞風?   發表於 15-5-4 09:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題