用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 有冇類似蔡繼有的另外選擇?
樓主: shshmama
go

有冇類似蔡繼有的另外選擇? [複製鏈接]

咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個offer後再諗。直資學校大部分都平過CKY一大截而且好多都好有heart辦學。另外,音小都係一個不錯既選擇,而且唔太難入。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-08+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-08 發表
咁激動做乜.
只係覺得唔應該用大抽獎去幫小朋友去搵學校姐...
如果抽獎既學校教學方法一抽就中..一抽果間 ...
抽,係要策略,唔係求其填就叫抽!我自己係k2開學開始,自己區,隔離區,所有學校open day去晒,唔理所謂寶校定好熱門嘅學校,同個女照去!剔走一啲一定唔啱佢嘅,啱佢嘅再睇校務報告,再計手頭上有幾多分,再計每間學校自行收生大約人數…去決定放邊間做自行,如果唔得嘅,大抽獎排可以點,點set保險線,叩門要點,心儀學校有咩基本要求…呢啲先係步處,唔係話要個小朋友乜都in, in完又唔知讀唔讀好,大家都辛苦!

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-08+發表咁

原帖由 chingcging 於 15-05-08 發表
抽,係要策略,唔係求其填就叫抽!我自己係k2開學開始,自己區,隔離區,所有學校open day去晒,唔理所謂寶 ...
我諗你誤會我意思...
我知係要有計劃...但我意思係講學校既教學方法...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係一個問題...
如果間間學校既教學方法都岩跟本就唔洗煩....
點解幼稚園可以有甘多種教學方式...一上到小學除非好有錢..否則感覺好像無選擇甘..
你明唔明???

引用:咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個of

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
咁你不如啱budget既都報左先,考到第一個offer後再諗。直資學校大部分都平過CKY一大截而且好多都好有heart ...
終於有人答我問題...

因為我區只得一間直資...同埋都未必岩我小朋友..又唔一定會收.
其他區校校風如何都唔太了解...
所以先上泥取下經...
同埋我本身係諗住輕鬆問句...真係搞到唔敢再問野

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-08+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-09 發表
我諗你誤會我意思...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係 ...
其實間間小學嘅方法都啦同,我女間英文同RWI, 中文係自己寫課程,有啲我見過係除咗中文其他係全英教學,亦有學生主張after lunch嘅課堂係功課堂/免費課外活動…好多好多,呢啲全部係津校做緊嘅嘢!

回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

個仔係你嘅,你最清楚佢咩性格,邊類學校啱邊類唔啱你應該最清楚。而且有學校有試堂,去俾佢上吓囉,上完問佢意見咪知佢like邊種教學方法囉。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

原帖由 picture 於 15-05-02 發表
Yes.  我friend 係Canadian, 女又係Canadian, 走去讀international school, 雖又好似其他人咁 Kumon, Enopi ...
為左不用為考試而死谷。其他pth.enpoi...可以幫補不足及隨時停。

元朗宏信。

有 YMCA

soso3509 發表於 15-5-9 00:12
終於有人答我問題...

因為我區只得一間直資...同埋都未必岩我小朋友..又唔一定會收.

呢個帖本身既標題"有冇類似蔡繼有的另外選擇?"

CKY係一間一條龍私校, 小學用自己訂制既彷IB課程, 小五小六不設呈分, 要中途離開較難. 初中亦以自己訂制既彷IB課程, 加上要求學生考IGCSE等, 高中只考IBDP. 中小學12年完全不以香港傳統學校課程教授, 學生不能經JUPAS入大學.

咁specify, 即係話明白CKY係間咩學校, 只不過想搵另一間類似啫.

但你係講到原來話想講搵間啱自己既直資學校, 咁你就出個另一個帖問啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

soso3509 發表於 15-5-8 15:32
唔好話收入少左...
學費加人工唔加都一樣屎...
仲有通脹..左加右加好大條數..
Tsl la, 平靚正

Soundervolt  近六千人申請喎   發表於 15-5-10 11:17

Soundervolt  近六千人申請喎   發表於 11 分鐘前

當然針冇兩頭利,要入平靚正校就要kg 階段invest 下 law.
Ps according to hkpapa, 抽是易入過lei 間,
Pps 但考入點都hing 香d

MrBeast 發表於 15-5-10 11:31
考過先收, 仲要俾錢讀書, 一定馨香D

Soundervolt  定係自我感覺良好?  發表於 15-5-10 11:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-10+11:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-10 發表
Curriculum wise, CKY resembles CIS in that Primary years follow school based curriculum and IB starts in secondary school.  Not sure if CIS kids take iGCSE at all though.

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-5-10+11:35+編

原帖由 MrBeast 於 15-05-10 發表

當年對阿仔嚟講,抽同考學校都一樣咁艱難,如果嗰時有好似hkpapa咁嘅家長指點下迷津,當時情況可能會有好大分別.....

hkpapa852  你當時Ian Tsang都未出現?   發表於 15-5-10 12:33
hkpapa852  唔好咁抬舉小弟  發表於 15-5-10 12:33

soso3509 發表於 15-5-9 00:02
我諗你誤會我意思...
又要計劃..又要諗我仔適唔適合讀係 ...
Kg 基本上ebd 冇乜監管,和一間全日又多net的kg其實唔平的,分分鐘貴過C小

回覆:hkpapa852 的帖子

當年我地盲椿椿,只係上校網搵下資料,覺得邊間直/私或津校適合阿仔就去報名同排位參加大抽獎,更加唔識Ian Tsang。如果您唔係出版啲關於小一選校嘅書,而係為自己小朋友而揾咁多資料同分析,咁我就真係汗顏!

Soundervolt 發表於 15-5-10 12:10
當年對阿仔嚟講,抽同考學校都一樣咁艱難,如果嗰時有好似hkpapa咁嘅家長指點下迷津,當時情況可能會有好 ...
Likewise, 不過有時經歷過才會有共鳴

Soundervolt 發表於 15-5-10 12:49
當年我地盲椿椿,只係上校網搵下資料,覺得邊間直/私或津校適合阿仔就去報名同排位參加大抽獎,更加唔識Ian ...

以前有幾位前輩同我講, 幫子女搵學校, 應該由想入邊間中學開始諗; 本來我都不以為然, 但後再到個仔考K1發覺原來搵學校都唔係咁簡單, 於是的起心肝努力上網搵料, 當年亦有參加過一D"專家"講座.

可能個位專家俾我既印象麻麻, 加上佢D料太outdate, 所以我只好繼續自己去搵料...... 搵搵下有時見到D有興趣既野會去答下爹, 見到有人講錯野會去糾正或者寸下佢....

其實不斷搵資料都係想睇下心目中個幾間想個小朋友入到既中學同小學, "質素"是否能夠持續, 同埋大家選校心態有咩改變.

尤其當見到FB個D乜Sir物Sir都話可以做專家係度收人錢亂點, 更加要係EK呢度俾番D正確資料大家(如果我知既話)

呢D打發時間既野一定唔可以收錢, 係閒出下帖, 唔得閒/無心情就自閉隠世一下咪幾好. 一但牽涉金錢利益, 意見就好難再中肯, 慢慢變成一D我自己都唔欣賞個D"專家"咁求其答兩句敷衍人就唔好啦.

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-5-10+12:49+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-11 發表
以前有幾位前輩同我講, 幫子女搵學校, 應該由想入邊間中學開始諗; 本來我都于以為然, 但後再到個仔考K1發覺 ...
你啱架!一定係由心儀中學開始諗返落去架。for example心儀king's, 咁就要睇吓邊間小學有優勢,跟住再睇吓呢啲小學入面邊間啱小朋友性格,我當年都係咁簡。朋友唔主張一條龍,亦唔主張讀啲冇呈分試嘅小學,因為冇彎轉,到時你唔like間中學都要硬食架。

‹ 上一主題|下一主題