用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 有冇類似蔡繼有的另外選擇?
樓主: shshmama
go

有冇類似蔡繼有的另外選擇?

daisy17772 發表於 15-5-4 17:26
Thanks for this.  I know GSIS, but it's extremely difficult to admit into, as its academic is very d ...
St. Stephen College is also good for both Chinese and English exposure. My Nephew has been studying there what I noticed they are escalating the academic standard internally to become more competitive among those traditional prestigious schools in town. Therefore St. Stephen is quite a demanding school what compare to the past. Singapore IS might be an alternative to achieve your criteria too.

daisy17772 發表於 15-5-4 16:44
I am talking about a very top international school, CKY to me it's something different in essence.  ...
每個父母要求吾同,有d真係期許比天高。聽一個朋友家長講,識有小朋友學的野係非常專,補吓中英文,反而正常。

回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

ISF - 弘立

回覆 naughtybj 的帖子

有時我會想最後都要行DSE, 那真道這類型學校可以有足夠訓練給學生嗎

引用:回覆+naughtybj+的帖子 有時我會想最後都

引用:強調愉快學習、冇乜功課測驗考試、兩文三語

原帖由 shshmama 於 15-04-30 發表
強調愉快學習、冇乜功課測驗考試、兩文三語並重
真道?

引用:Quote:daisy17772+發表於+15-5-4+17:26+Tha

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-04+發

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-04+發

原帖由 Busybody! 於 15-05-08 發表
St Stephen 學費都好似要$50-60K一年
仲要計埋校車(除非住學校附近)同膳食呢?未計課外活動或甚至需要補習嘅使費都要近萬元一個月。

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-08+發表S

王錦輝?港同?

引用:一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係

原帖由 chingcging 於 15-05-02 發表
一入豪門深似海,讀呢啲學校唔係講6年,係講12年嘅事!仲要錢讀大學呢?真係400萬都唔夠俾架!份工平平安安 ...
唔好話收入少左...
學費加人工唔加都一樣屎...
仲有通脹..左加右加好大條數..

請問有咩抵讀之選

soso3509 發表於 15-5-8 15:32
唔好話收入少左...
學費加人工唔加都一樣屎...
仲有通脹..左加右加好大條數..

要抵? 全港幾百間免費官津校你唔揀?

你係要揀傳統/大路學校以外既選擇, 就一定要付出, 仲有一定既風險.

No pay, no gain!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-8+15:51+編

原帖由 hkpapa852 於 15-05-08 發表
全港幾百間..到自行都得揀得一間........唔係唔想揀..係唔比揀

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-08+發表

原帖由 soso3509 於 15-05-08 發表
全港幾百間..到自行都得揀得一間........唔係唔想揀..係唔比揀
自行俾你簡10間又點?咪又係抽!大抽獎咪咪你簡晒全區所有學校囉!仲有2個位俾你跨區啦!

回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!眼見同學仔抽到好學校,自己就要俾錢讀…仲要唔係平!!!!簡到間冇呈分試又煩,直升嗰間又唔係最好,眼見派到好學校嘅升中有得簡,自己嗰個就冇得簡,又甘心嗎?

如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為直資私校有不少可取的地方係津校比唔到的,所以一早已放棄抽獎。

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-08+發表全

原帖由 chingcging 於 15-05-08 發表
自行俾你簡10間又點?咪又係抽!大抽獎咪咪你簡晒全區所有學校囉!仲有2個位俾你跨區啦!

...
咁激動做乜.
只係覺得唔應該用大抽獎去幫小朋友去搵學校姐...
如果抽獎既學校教學方法一抽就中..一抽果間就岩我仔讀就唔洗諗呢樣野啦...
咩唔付出就唔好諗呀..我都想付出呀..
甘係資源有限呀...唔比人選擇架
諗都唔比人諗下...你地有資源又點...揀間學校一定係自己個仔度身訂造!?!? 既然唔係..就唔好講話抽獎!!!呢d 甘唔設實際既方案

引用:如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
如果真係介意比學費,建議抽獎。我個人認為直資私校有不少可取的地方係津校比唔到的,所以一早已放棄抽獎。 ...
我知..更知道抽獎抽既唔一定岩我小朋友...所以先更加在意呢類學校...唔係介唔介意...係比唔比到...
你地可能話我點解仲要考慮報呢類學校...因為讀果個係我個仔!!!!!!

引用:俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!

原帖由 chingcging 於 15-05-08 發表
俾你考到直私又點?分分鐘又唔甘心唔去抽!眼見同學仔抽到好學校,自己就要俾錢讀…仲要唔係平!!!!簡到 ...
我話你知..幫我仔報幼稚園時...當開始知有兩間收就已經無再in 之後既面試...我絕對唔係 果d 為in 而in..為報而報既人...如果直資唔收..我都會心甘命抵去抽獎...
因為我起碼為個仔行左一步....