用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田B2中至尾的中中有邊幾間?
樓主: qzwg
go

請問沙田B2中至尾的中中有邊幾間? [複製鏈接]

回覆:MonMonLam 的帖子

上年我曾經有幫朋友兒子轉校的經驗,他是讀港島區老牌band 1男校,同樣是因追唔上要留班而想轉校!我們的方法是全港的直資學校都打去問(band 1除外),有表填就填,有得in就in, 經驗話比我知有d band 3c既學校都唔收(收都唔讀啦),但band 2反而收,家長是好難估計成功率的。最後他返了奧運站一間直資中學,如魚得水!

hong2002 發表於 15-5-19 08:31
上年我曾經有幫朋友兒子轉校的經驗,他是讀港島區老牌band 1男校,同樣是因追唔上要留班而想轉校!我們的方 ...
恭喜佢可以搵返佢既自信...如係名牌 Band 1 男校, 相信佢差極都有個譜... 應該難唔到佢...

我覺得追唔上有幾方面, 若係自己本身程度不及而勉強讀下去, 甘就唔會有好既結果, 會打擊佢既自信,
成績可能仲差... 但若小朋友有能力而且尚有空間, 只是懶散而偶有失手, 則可以努力補習去挽回...

哈哈, 我 2 個 case 也有, 所以話 : 知子(女)莫若母... 係無錯, 亞媽點都知佢係邊種性質... 有時可能係
自己接唔接受到... 正如我大仔雖係 band 1 尾, 但佢懶散導致中一要留班, 初時我都接受唔到想轉校,
但最後自己冷靜諗清楚, 再同佢講清楚, 卒之都跑返上來...

大家努力, 加油...

‹ 上一主題|下一主題