用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 15/16 年度申請轉校入學,交流下
樓主: *leshita*
go

15/16 年度申請轉校入學,交流下   [複製鏈接]

回覆:antoniato 的帖子

回覆:karen55407 的帖子

恭喜恭喜。加油,

引用:已收到電話喇沙P2+3/7+考筆試,祝大家好運

原帖由 antoniato 於 15-06-25 發表
已收到電話喇沙P2 3/7 考筆試,祝大家好運!
恭喜晒!

醒目開學勳章 貢獻勳章

收到好幾個pm問有關筆試卷程度

以我理解 (因為我兒無能力詳細講考過d乜),對英文教深一年,數學教深半年嘅小一生嚟講,所有嘢都教過,比佢識嘅淺
佢無留意卷頭印邊個年級,但相信插小二會用小一卷,所以大家唔駛太緊張,LS無教快,正常程度,我相信揀得筆試嘅小朋友都應該有一定嘅學術水平,叮囑小朋友細心複卷就可以喇,無需操卷
恐龍家

引用:收到好幾個pm問有關筆試卷程度以我理解+(因

原帖由 小曳人 於 15-06-26 發表

以我理解 (因為我兒無能力詳細講考過d乜),對英文教深一年,數學教深半年嘅 ...
請問你喇沙小一生係唔係都係入學前已經中英數好叻㗎喇? 普通村校無特別谷過的普通男孩會否跟得很辛苦?

醒目開學勳章 貢獻勳章

LuckyFish 發表於 15-6-26 17:39
請問你喇沙小一生係唔係都係入學前已經中英數好叻㗎喇? 普通村校無特別谷過的普通男孩會否跟得很辛苦?

...
我兒唔係响LS讀小一,但眼見同學仔,的確有人係一定科科肥佬其實呢間係津校,一定乜人都有,所以可以放心,初小係輕鬆嘅,功課量亦唔算多
而且教學生動活潑,相信唔會跟得太辛苦,頭一個學期,俾小朋友輕鬆適應就好!

恐龍家

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-6-26+17:39+請

原帖由 小曳人 於 15-06-26 發表
我兒唔係响LS讀小一,但眼見同學仔,的確有人係一定科科肥佬其實呢間係津校,一定乜人都有,所以可以放心, ...
多謝你嘅回覆呀,咁請問跟不上的學生會否被勸退? 還有,家住將軍澳,請問知唔知校車大約幾點上車,唔該晒。

回覆:LuckyFish 的帖子

喇沙是一間津校。我暫停未聽過有人因為成績跟唔上而被勸退。
學校會有補底堂幇助比較弱的學生。
相反,我無見特別有拔尖課程。

引用:喇沙是一間津校。我暫停未聽過有人因為成績

原帖由 jefftam06 於 15-06-26 發表
喇沙是一間津校。我暫停未聽過有人因為成績跟唔上而被勸退。
學校會有補底堂幇助比較弱的學生。
相反,我無 ...
唔該晒你嘅回覆,因聽朋友講灣仔區某名女津校因朋友女兒英文落後而勸退,所以想知喇沙這名男校會否有同樣做法。本人有兩個兒子,正在為大兒子出年選校做資料搜集。謝謝你。

引用:Quote:原帖由+jefftam06+於+15-06-26+發表

原帖由 LuckyFish 於 15-06-26 發表
唔該晒你嘅回覆,因聽朋友講灣仔區某名女津校因朋友女兒英文落後而勸退,所以想知喇沙這名男校會否有同樣做 ...
如果我成積不太好,我會寧願讀二線學校考頭幾十名。如留在一線但考得好後,小朋友很難建立自信呢

回覆:yame 的帖子

我唔係old boy. 但經過幾年的接觸。喇沙仔有自信不單是靠成績而來。

回覆:antoniato 的帖子

恭喜哂!

回覆:jefftam06 的帖子

有留班

引用:Quote:原帖由+LuckyFish+於+15-06-26+發表

原帖由 yame 於 15-06-27 發表
如果我成積不太好,我會寧願讀二線學校考頭幾十名。如留在一線但考得好後,小朋友很難建立自信呢

...
同意,我都係咁同朋友講,但佢哋選擇留下並全科補習

醒目開學勳章 貢獻勳章

LuckyFish 發表於 15-6-26 19:00
多謝你嘅回覆呀,咁請問跟不上的學生會否被勸退? 還有,家住將軍澳,請問知唔知校車大約幾點上車,唔該晒。 ...
依我觀察同校長新生家長日所講嘅,LS係一間投放資源補底嘅學校,以往校長唔多提拔尖/資優班之類,而現任校長就設立咗talent pool,話如有特別課程/資源適合的話,會由talent pool揀小朋友,so far 我未見有乜搞過,亦無人話我知阿仔入唔入到talent pool。我只知,如果數學能力高嘅小朋友,佢參加奧數班可以跳班,即小一生同小二一齊上奧數,無其他特別安排聽過

學校會為有得救嘅學生安排留班,校長強調:留班係寶貴資源,唔係想留就得得留,要有老師推薦

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

贊同

小曳人 發表於 15-6-26 17:17

以我理解 (因為我兒無能力詳細講考過d乜),對英文教深一年,數學教深半年嘅 ...
您好,如果我們只是按照學校進度學習,沒有英文教深一年,數學教深半年,那麼參加這樣的筆試會很難嗎?謝謝您的幫助!

回覆 小曳人 的帖子

小曳人 發表於 15-6-26 17:17

您好,如果我們只是按照學校進度學習,沒有英文教深一年,數學教深半年,那麼參加這樣的筆試會很難嗎?謝謝您的幫助!

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+15-6-26+17:17+收到好

原帖由 kblv78 於 15-06-27 發表
您好,如果我們只是按照學校進度學習,沒有英文教深一年,數學教深半年,那麼參加這樣的筆試會很難嗎?謝謝 ...
程度應該合適

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

好的!謝謝您!
‹ 上一主題|下一主題