用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 15/16 年度申請轉校入學,交流下
go

15/16 年度申請轉校入學,交流下  

我們打算申請轉校入喇沙小學,大家可以在這交流下,互通消息嗎?

等學校回應的日子,好慢.... 好長.

你起碼要等多兩個月,六月中尾先會通知人七月頭筆試

mianyang_99  你仔仔考了嗎?成功嗎?  發表於 15-5-5 11:20

回覆:*leshita* 的帖子

P2 to P3

引用:P2+to+P3

原帖由 *leshita* 於 15-05-04 發表
P2 to P3
筆試通常會有二至三十人一齊考中英數圈各一,我囝仔考嗰年全程三個小時,聽講話上年四小時。如果能通過筆試,學校將會在一星期內電話通知面試。大部份面試後可立即註冊。不過可能會有極少量插班空缺會去到臨開學先至通知嗰啲筆及面試合格嘅後補申請人,因為有啲同學可能會考慮到臨開學先至決定退學,但類似情況唔多。預祝您囝仔插班成功!

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年叫家長預4個鐘,12點左右報到,但去到排下隊,上課室,其實都係3份卷,每份卷之間會休息一陣,學校叫唔好帶水同食物...
最後3個鐘多d就走得
恐龍家

其實是否得三幾個位到? 都好難

貢獻勳章

呢幾年真係手緊好多,聽聞話唔想收咁多插班生,想由學校自己一手栽培班仔過馬路。

上一任校長就唔同啦,我大仔嗰年淨係插小二都4個,各級總數接近20人,因為在新生家長會時,我地在教員室隔離個 conference room meeting ,坐滿人!

看看有沒有運氣好了

醒目開學勳章 貢獻勳章

啱啱上年插班嘅,小2 四個,聽聞全校共9個
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

*leshita* 發表於 15-5-6 15:18
看看有沒有運氣好了

你講運氣,我覺得係實力+緣份
校長會揀筆試成績優異嘅,但被選嘅亦可能有其他更心儀嘅offer
最終入唔入到,除咗實力,仲要睇緣份

平常心!

恐龍家

無錯!有無緣份真是重點!
以我兩個小朋友嘅經驗,有時成績好過你未必收佢唔收你,學校總會找到你嘅亮點而考慮!
當然,機會留俾有準備的人!

回覆 小曳人 的帖子

你好, 你小朋友是否已經入了? 現在小幾? (八卦問問)......成功例子

謝謝你.

醒目開學勳章 貢獻勳章

*leshita* 發表於 15-5-7 14:44
回覆 小曳人 的帖子

你好, 你小朋友是否已經入了? 現在小幾? (八卦問問)......成功例子
小兒今年小二

恐龍家

同年呀.....

回覆:15/16 年度申請轉校入學,交流下

請問筆試一般安排在星期六嗎?

貢獻勳章

當年係星期一考,暑假

醒目開學勳章 貢獻勳章

puibpuib 發表於 15-5-11 11:22
請問筆試一般安排在星期六嗎?

舊年,平日

恐龍家

通常甚麼時候收call??

筆試CALL 一般會係六月尾, 七月某個上學天下午筆試, 筆試後一個星期內會收到面試CALL
以過往三年經驗, 一般會在統一買書日前面試, 以方便插班生買書簿 (當然一兩個EXCEPTIONAL 後補例外)
今年買書日在10/7, 大家心裡有數....
當然, 以上都只是經驗, 實際有否改變就只有學校才知.