用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 3-4歲做智力評估最適合
go

3-4歲做智力評估最適合   [複製鏈接]

尋日帶仔仔去做智力評估心理學家話3-4歲係做評估最好,因智力未定可以有增長,6歲後再做可以知道增長咗幾多?有冇人聽過?
   16    0    1    0

無喎,聽人成日講都是6歲比後check 先准,你往那兒check 呀?我想check. Thanks

回覆 wajokoan 的帖子

我仔依家3歲半,喺3歲3個月到,去私家做咗評估,查實我都諗咗好耐去唔去好,終於去咗做3一6歲嘅资優評估,証實咗係資優後,跟住我就去咗1間資優國際教育中心,佢教我哋點樣教佢會好D。

回覆 olivia601 的帖子

請問可以給我資料嗎? 我個小朋友都係3歲3個月, Playgroup導師都建議去Check吓, 但我對相關機構毫無頭緒, 可以的話請提供評估機構資給我, 謝謝!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 olivia601 的帖子

想知有乜嘢令你覺得小朋友是資優而去評估,是否用韋氏,IQ score是多少?+130?

回覆 SWT 的帖子

我一直都唔知資優係咩,我以為佢嘅性格同阿哥唔同,所以鍾意嘅嘢當然唔同,到佢返K1嘅時候,老師同我講佢唔似平時D小朋友,叫我去check吓係咪資優,因為佢唔同其他小朋友玩,所以當初我以為佢喺自閉,跟住先上網揾資優生嘅嘢。

回覆 SWT 的帖子

佢唔鍾意玩玩具,1歲半自己介奶咀,2歲自己介尿片。食嘢方面仲麻煩,每日指定食乜嘢,你煮其他嘢佢唔食。每日淨係玩ABC同123,由1歲半開始玩到依家,2歲開識A-Z,1-1000嘅中英文,依家3歲半識寫同串英文字,最近學緊英文句子,及已識其他西班牙文,意大利文,越南話嘅    1一10,仲點係佢自己上網揾嘅,佢自己好有興趣學,我無逼過佢。

curly  super wow  發表於 15-5-19 13:19

回覆 SWT 的帖子

醫生check嗰套應該唔係韋氏,佢話全HK只有2個醫生有得check3一6歲,我前前後後用咗2萬,報告出嚟有5部份嘅,12O,14O,160,160,170,最弱係大小肌肉,因為全部都係英文,所以我唔係好識。

回覆:olivia601 的帖子

回覆:3-4歲做智力評估最適合

joyceleung518 發表於 15-4-30 03:45
無喎,聽人成日講都是6歲比後check 先准,你往那兒check 呀?我想check. Thanks
資優係好似你咁講,6歲後先作準,早前都有提過大家,出面好多話可以早啲check, 然後話同學係,再上昂貴的course, 要小心啲選擇,6歲後去中大,hkage check 比較可靠。

回覆 Anniemun 的帖子

我都覺得6歲會準D,我幫阿仔3歲check,只不過係想幫吓佢改善依家嘅問題,如今知道咗,對佢成長都有好大幫助,所以決定咗6歲時再去check過。

引用:回覆+wajokoan+的帖子 我仔依家3歲半,喺3

原帖由 olivia601 於 15-05-02 發表
回覆 wajokoan 的帖子

我仔依家3歲半,喺3歲3個月到,去私家做咗評估,查實我都諗咗好耐去唔去好,終於去 ...
點解你初初會估個仔仔係資優嘅?
有無咩行為今你覺得?

回覆:Anniemun 的帖子

我之前去過hkage個網站睇過,佢哋做嘅評估最細都要10歲。

回覆:olivia601 的帖子

樓主, 聽你講check資優可改善現有問題, 想請問資優小朋友會有哪方面的問題? 是脾氣嗎?

回覆 EEFF 的帖子

我小朋友暫時改善咗社交同情緒,佢社交係最大問題。

ncls  我囝都係  發表於 16-7-7 22:40
‹ 上一主題|下一主題