用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

saiwanho 發表於 15-4-30 22:30
“莫欺少年窮”,這個説法某程度上是對的,可是正當大家都提選校要因應子女成績、能力、志向的時候,是否跟 ...
另一間聯繫雖則唔係頂級, 但亦至少屬於一線既中級學校

saiwanho  我認爲班主任應該分流!   發表於 15-4-30 22:57
saiwanho  好野來!  發表於 15-4-30 22:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

反而我下午班老師唔係咁進取喎, 50名都叫唔好揀皇仁,不過今年肯定聖公會鄧肇堅好熱鬧, 因為個個都知有位反而皇仁唔係咁多人博... 我就一早跳左船, 呢世人都未試過咁精明

saiwanho  醒目!  發表於 15-5-1 13:34

會唔會係保留學位就咁多, 但聯系學校仲可以同出面爭埋非保留架喎.....所以咪會多左位囉

Sindy 發表於 15-5-1 02:05
會唔會係保留學位就咁多, 但聯系學校仲可以同出面爭埋非保留架喎.....所以咪會多左位囉 ...
今年是聯係位比去年多了一個,不是如您所說的情況。

saiwanho 發表於 15-4-29 16:42
我沒有跟班主任的提議,只是鄧成績好而又心儀該聯係學校的同學/家長唔抵。多了人來爭食,隨時被逼去叩門,唉。。。。
邊緣同學,如果有幸一登龍門,我不知該不該恭喜他們。 ...
如果講大抽獎,只要是Band 1,抽中的機會都是一樣,Band 1頭的學生又很難話Band 1尾的同來抽獎是「爭食」...

如果是Band 1頭,其實不用太擔心,因為很多在自行階段應該已經收了,只不過教局的政策弄人,要他們等到7月才收到喜訊。

大家放鬆尐啦!

saiwanho 發表於 15-4-30 12:13
大家b1,到派位時就看邊位夠運,權利當然大家一樣,也當然風險自負。今日b1同我們後生時5個band的band 1不一樣,b1頭同b1尾可以天與地,我校不是一線學校,英文水平非常參差,精英班尾段的同學同一線學校的精英班同學根本不能同日而語,現在鼓勵這批b1尾邊緣同學搏高一線,得左,學校當然威威,失敗左,學校也沒有損失。到時慘在b1頭多年寒窗苦讀得個桔,邊緣同學就有可能笑住入,哭著出。...
放心,如果真的是b1頭,自行階段應該收了,怎會「多年寒窗苦讀得個桔」呢?等7月時收喜訊吧!

如果是b1尾,也不代表一定「笑住入,哭著出」,因為小學和中學的學習模式不同,學生的發展情況也不同,小學是b1尾,只要肯發力,不代表中學階段一定會差過小學是b1頭的同學。

瑩瑩老豆 發表於 15-4-30 22:04
冇錯, 玩法係計, 只要係B1 都有資格在同一個pool 抽. 而且B1C學生是否一定讀唔掂神校而B1A 一定掂也言之尚早 ...
同意!小學B1C的學生並不代表中學成績一定差過小學B1A的,一切言之尚早 ...

www 發表於 15-5-15 17:39
如果講大抽獎,只要是Band 1,抽中的機會都是一樣,Band 1頭的學生又很難話Band 1尾的同來抽獎是「爭食」.. ...
据了解,可能因爲有聯係位的關係,連band 1 頭的同學都未能有幸被約見,所以只能等派位。

www 發表於 15-5-15 17:49
放心,如果真的是b1頭,自行階段應該收了,怎會「多年寒窗苦讀得個桔」呢?等7月時收喜訊吧!

如果是b1尾 ...
邊緣同學家長如果見到您的樂觀預測一定心花怒放。

saiwanho 發表於 15-5-15 17:58
据了解,可能因爲有聯係位的關係,連band 1 頭的同學都未能有幸被約見,所以只能等派位。...
自行階段,若果連「Band 1頭」的學生也不想收,那麼中學想收哪個Banding的學生呢?

www 發表於 15-5-15 18:01
自行階段,若果連「Band 1頭」的學生也不想收,那麼中學想收哪個Banding的學生呢?
該校不愁無尖子,18區尖子都想入

你竟然仲唔知邊間中學? 每年自行只見200人只收4x個, 年年都出高考狀元

saiwanho  收到風,非精英班都搏,god bles   發表於 15-5-15 20:10
saiwanho  唔好gum惡啦!  發表於 15-5-15 20:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:www+發表於+15-5-15+17:39+如果講大

原帖由 saiwanho 於 15-05-15 發表
据了解,可能因爲有聯係位的關係,連band 1 頭的同學都未能有幸被約見,所以只能等派位。

...
想知道,你說的band one 頭意思是全級考第一,或是頭三名?

頭1-頭4

saiwanho 發表於 15-5-15 23:21
頭1-頭4
唔洗担心,你揸住這個成績,就算派唔到心儀的,叩門都叩到band one啦

saiwanho  是人家孩子,不是我家裏孩子   發表於 15-5-16 15:28

saiwanho 發表於 15-5-15 23:21
頭1-頭4
成績咁好,駛乜擔心呢?放鬆尐啦。

saiwanho  我校水平同外面有距離  發表於 15-5-16 15:28

saiwanho 發表於 15-4-29 20:44
覺得班主任理論令人surprised

叫人填,都應該看看叫邊位去填,成績好的同學當然應該去填,成績唔好/好敏水 都。。。。。不是看扁那些敏水同學,但勉強無幸福,所以。。。

聯係位多了,感謝畢業了的同學的努力,是他們努力打拼的成果。但真心覺得,係又叫,唔係又叫,有無從家長/學生的角度想想? ...
有時有 d 家長真係好難服侍, 叫佢穩重選校又話只顧學校入讀首三位志願百分率, 叫佢進取又話不顧學生能力只顧自己聲譽...

saiwanho  不認同您說難服伺的觀點。   發表於 15-5-16 15:30
saiwanho  事實係播,我無講錯。  發表於 15-5-16 15:29

saiwanho 發表於 15-5-15 17:19
今年是聯係位比去年多了一個,不是如您所說的情況。
我講咩? 我意思係非保留學位都有小部份比軒小抽左去

軒小既band1頭, 同出面勁校既band1頭差幾皮....

saiwanho  其他學校的情況我不清楚。   發表於 15-5-16 15:30

回覆:Sindy 的帖子

人家指的不是軒小

‹ 上一主題|下一主題