用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

引用:Quote:happy++發表於+15-4-29+18:59+老師確

原帖由 MC1128 於 15-04-29 發表
唔好意思, 唔係批評貴校老師

但小學應無可能知道, 學生升讀某中學是聯繫位定非聯繫位
因為嗰間中學的聯繫位係屬于非本區的,所以假約有十個聯繫位專係比某間小學,但結果出來入的學生少于十個,咁就證實用唔盡囉。

MC1128  唔係話爭崩頭?  發表於 15-4-29 19:19

回覆:我校聯係位爭崩頭

唔怪得同學,亦唔怪得老師,抽獎係唔睇成績嘅,只要同係B1,大家機會均等,想讀嘅點解要同你客氣。

而且聯繫位多數唔止一間小學,你少啲人報只係益咗其他小學!

成績好嘅就爭自行位啦!又或者中學會留返啲扣門位俾佢!其他就大家鬥運氣了!

www  Agree.  發表於 15-5-15 17:40

引用:Quote:原帖由+MC1128+於+15-04-29+發表唔好

原帖由 happy+ 於 15-04-29 發表
因為嗰間中學的聯繫位係屬于非本區的,所以假約有十個聯繫位專係比某間小學,但結果出來入的學生少于十個, ...
呢個情形經常會發生,他區聯繫位得幾個,抽唔到聯繫位公開位更多數得一兩個,好多家長驚嘥咗個第一志願!

austism 發表於 15-4-29 17:12
死啦!我好蠢,淨係諗到2上下兩間

上下以外, 還有東方. 事實上今年東方多咵一個聯繫位, 上年又好奇怪咁用唔晒聯繫位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

happy+ 發表於 15-4-29 19:16
因為嗰間中學的聯繫位係屬于非本區的,所以假約有十個聯繫位專係比某間小學,但結果出來入的學生少于十個, ...
之前年年用足, 唯獨上儬用唔足, 其實可能係策略問題, 上年可能有不少用聯繫位既學生俾自行二間學校收咗, 攪到用唔晒
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:austism+發表於+15-4-29+17:12+死啦

原帖由 hkpapa852 於 15-04-29 發表
我覚得可能有好多叻既學生係自行階段已經被其他中學收左,所以今年老師特別講除非有非常非常喜歡的學校才報自行。

happy+ 發表於 15-4-29 18:01
樓主我知道你講邊間,精英班的男仔搏下都無可厚非,難道連隔離班的班主任也叫所有男生填聯繫位?睇資料今年 ...
不是怪同學,只是覺得班主任理論令人surprised

叫人填,都應該看看叫邊位去填,成績好的同學當然應該去填,成績唔好/好敏水 都。。。。。不是看扁那些敏水同學,但勉強無幸福,所以。。。

聯係位多了,感謝畢業了的同學的努力,是他們努力打拼的成果。但真心覺得,係又叫,唔係又叫,有無從家長/學生的角度想想?

回覆:saiwanho 的帖子

其實真係有同學仔既家長怕自己小朋友讀得辛苦所以無選,但後來經老師勸喻後轉態。

saiwanho  好介紹lor  發表於 15-4-29 21:34

再補充,我校不是一線學校,留在精英班不代表程度特高,老師這樣教路,搞到榜尾學生心雄,未必是好事,聯係中學港九新界都受歡迎,個老師自己都說過,過往入去的畢業同學,一是天子門生,一是弱勢社群,非常兩極化。成績較弱的同學入到,會否繼續做弱勢社群呢?
除了省靚學校或個人招牌外,我找不到更好的理由去推介這麽多人塞爆d 位,現在還超額競爭,god bless!

saiwanho 發表於 15-4-29 21:30
再補充,我校不是一線學校,留在精英班不代表程度特高,老師這樣教路,搞到榜尾學生心雄,未必是好事,聯係 ...

聯校太吸引了,我估老師也心雄了.

saiwanho  爲其個人榮譽奮戰!!  發表於 15-4-29 21:42

回覆:saiwanho 的帖子

認同,校長都話今年學生的水準較往年差

happy+ 發表於 15-4-29 21:36
認同,校長都話今年學生的水準較往年差

如果派得吾好,同區又冇得扣門,米好慘.

saiwanho  成績好那批被累死  發表於 15-4-29 22:08

chunheimama 發表於 15-4-29 21:59
如果派得吾好,同區又冇得扣門,米好慘.
今年係東區B1生只要放晒一線中學係頭, 最後排金文泰/衞理/顯理/劉永生幾間, 無理由入唔到呀!

不過如果我係呢間小學既家長, 聽完老師咁講, 會更加安心去揀同區個間聯繫中學..... (少咗班"慕名"去選校既家長)

saiwanho 發表於 15-4-29 14:19
今年我校取得的聯係位比去年多了,班主任high左,鼓勵同學們家長們要選,務求填滿,也幫學校,班主任本人省 ...
有時我都覺得而家D學校出發點唔係為學生, 身為老師唔係應該為學生選擇適合既學校嗎?  家長都應該以自己小孩既能力去找合小孩程度既學校.  我估我都係怪獸家長, 完全唔明而家學校同家長既想法, 我好HEA, 阿仔都係好HEA, 所以都希望佢可以入一間學校可以令佢同我繼續HEA.    

saiwanho  閣下講出了我心聲!  發表於 15-4-30 12:26
little_yolky    發表於 15-4-30 11:51

saiwanho 發表於 15-4-29 16:42
我沒有跟班主任的提議,只是鄧成績好而又心儀該聯係學校的同學/家長唔抵。多了人來爭食,隨時被逼去叩門, ...
大把top嘅官校有聯繫位啦,估都無謂。

happy+ 發表於 15-4-29 18:01
樓主我知道你講邊間,精英班的男仔搏下都無可厚非,難道連隔離班的班主任也叫所有男生填聯繫位?睇資料今年 ...
I see.  舊年用唔哂就梗係今年要多d人報啦,合理喎。

Band5 發表於 15-4-29 19:17
唔怪得同學,亦唔怪得老師,抽獎係唔睇成績嘅,只要同係B1,大家機會均等,想讀嘅點解要同你客氣。

而且聯 ...
所以我覺得問題係學校要估學生 banding 估得準,同正確提醒B1/B2邊沿人要考慮風險,否則死得人多。

我贊成肯定B1的學生係全部都有權選 top 嘅聯繫中學嘅。

牛唔飲水唔禁得牛頭低,如果家長無考慮小朋友能力,而盲目地聽從老師建議or人做你做,我會話低佢死。

回覆:happy+ 的帖子

係全港水平差了,還是某幾區?

Amaz 發表於 15-4-30 11:19
所以我覺得問題係學校要估學生 banding 估得準,同正確提醒B1/B2邊沿人要考慮風險,否則死得人多。

我贊成 ...
大家b1,到派位時就看邊位夠運,權利當然大家一樣,也當然風險自負。今日b1同我們後生時5個band的band 1不一樣,b1頭同b1尾可以天與地,我校不是一線學校,英文水平非常參差,精英班尾段的同學同一線學校的精英班同學根本不能同日而語,現在鼓勵這批b1尾邊緣同學搏高一線,得左,學校當然威威,失敗左,學校也沒有損失。到時慘在b1頭多年寒窗苦讀得個桔,邊緣同學就有可能笑住入,哭著出。

同意先前有位家長提及,制度的問題,學校也把重點轉移到學校招牌,而非學生本人能力身上。

‹ 上一主題|下一主題