用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 元朗邁步
樓主: 西瓜貓
go

元朗邁步 [複製鏈接]

回覆 Lingyau1221 的帖子

Yuen Long centre 咩情況 now ?

回覆:DENNIS201 的帖子

How to answer....has personal and 密集training now..

有無感統導師?
密集係唔係戴姑娘教?

Both dont know,戴姑娘妳指戴主任?我知佢有帶小組唔知係咪密集,佢超有經驗

yes 戴主任,當日都係佢同朱嘉麗兩個評估我仔

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 yes+戴主任,當日

原帖由 DENNIS201 於 15-09-28 發表

yes 戴主任,當日都係佢同朱嘉麗兩個評估我仔
戴主任好有經驗已是高層,原本以為佢只做行政,點解心理學家同幼兒導師一齊評估?

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-09-24+發

原帖由 Glory88 於 15-09-24 發表
冇轉到,依舊响油麻地做訓練。阿仔已有明顯進步,唔想他重新適應環境

...
係元朗上左3堂個新姑娘也OK但似終覺得油麻地姑娘好D同多D嘢學,但元朗真的方便很多,是否應該轉番油麻地⋯

話時話元朗center雖然細但counter姑娘真的好helpful,成日幫手照顧我仔,但油麻地counter同事就不斷叫我自己睇實D,我又要同佢換片,又要餵佢食茶點同聽姑娘講功課,佢又鍾意周圍攪我一個人點睇實呀?
Counter 同清潔姐姐也不肯幫手睇我小朋友一會兒比我去toilet...

引用:同埋收費頗貴,成850一堂,就頂唔住 +

原帖由 DENNIS201 於 15-04-28 發表
同埋收費頗貴,成850一堂,就頂唔住
Catch water

咁就一定繼續讀元朗la
第一近
第二d姑娘熟d又幫到手
始終密集唔係話番一兩次就搞掂
長遠計車程短d休息時間多d可以用黎做其他野

回覆:Lingyau1221 的帖子

我個仔上左元朗一對一個幾月 每星期兩堂 下個月22個月多啲會轉下午密集班。呢個幾月我見住個仔進步 由喊到痴根成堂痴住我 到呢幾堂都自己上/無喊/聽指令/明白每個station有唔同工作/知道routine 見到邊樣野知要去邊。我好開心 亦覺得花錢買到個希望

呢幾堂戴主任有自己一齊同我仔仔上堂 因為佢話轉密集佢會主力跟我個仔。其實平時上緊堂 戴姑娘/逢一三落去既黃姑娘/言語治療師陸姑娘/仲有啲我唔識既 都有係電視觀察我個仔 黃姑娘有時會入埋去(其實我見戴主任同黃姑娘入去 我個仔突別乖)每次上完堂都review可以用咩方法令我個仔快啲習慣同進步 又會同我解釋。另外每一次我係出面等 佢地都好肯同我傾計 係屋企點配合 讀唔讀N好 要唔要由E轉I 點樣令個仔開口 佢地個個都好樂意答我同開解我呢個新手A媽。

事實Step係比其他地方貴 但絕對貴得有道理 因為佢地真係多方面involve咁train一個小朋友 而且每一個職員包括聽電話既林姑娘 清潔既姐姐都真係好有愛心,耐心同耐心 呢個係唔單止我觀察自己個仔所得 我眼見佢地對密集班小朋友也係循循善誘

所以我會繼續 希望轉左密集會進步更快

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 咁就一定繼續讀

原帖由 DENNIS201 於 15-10-21 發表

咁就一定繼續讀元朗la
D姑娘熟D?妳指pst定counter姑娘?
我仔只是上一對一個別訓練唔係密集

引用:我個仔上左元朗一對一個幾月+每星期兩堂+下

原帖由 sasasumsum 於 15-10-22 發表
我個仔上左元朗一對一個幾月 每星期兩堂 下個月22個月多啲會轉下午密集班。呢個幾月我見住個仔進步 由喊到 ...
黃姑娘是否即黃督導?

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 咁就一定繼續讀

原帖由 DENNIS201 於 15-10-21 發表

咁就一定繼續讀元朗la
我覺得油麻地幼兒導師好D但counter清潔同事就元朗好好多,戴主任似乎又比油麻地主任好

我個仔上左元朗一對一個幾月 每星期兩堂 下個月22個月多啲會轉下午密集班。呢個幾月我見住個仔進步 由喊到 ...
你仔現在上的是i teacch?那個幼兒導師?為何我仔上一對一幼兒導師(龍姑娘)只有幼兒導師一個教我仔冇其他專業人士睇我仔的?

Pst或i teacch唔係家長陪小朋友一齊上堂?為何妳在出面等?

黃姑娘係黃督導呀 佢逢一三會係元朗center 佢得閒就會幫我睇下我個仔。一對一我都係龍姑娘 其實個人認為佢唔夠經驗 好多時要戴主任佢地一齊(可能我個仔開頭太難攪 勁喊)不過我個仔宜家同龍姑娘熟左會肯跟佢做野。一對一係自己上但我係出面等同睇電視觀察佢

因為我個仔太痴身 我在場完全做唔到野同勁喊 後尾轉我老公陪就戈無咁痴 最後老公出埋黎為轉密集做分離準備

引用:黃姑娘係黃督導呀+佢逢一三會係元朗center+

原帖由 sasasumsum 於 15-10-26 發表
黃姑娘係黃督導呀 佢逢一三會係元朗center 佢得閒就會幫我睇下我個仔。一對一我都係龍姑娘 其實個人認為佢 ...
Yes i feel yau mai tai pst is better, although younger...i miss her...haha

回覆:sasasumsum 的帖子

U son take pst and st training one to one?

‹ 上一主題|下一主題