用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
go

數學老師你想點?

小三數學題, 叫你寫出一個比六分四小, 但比六分一大的分數, 小朋友寫了"二分一",  老師話錯. 話只可以寫"六分二"或"六分三".  我知三年級係未教異分母/分子大小比較, 但題目又無要求一定要用同分母, 我都唔知點解釋俾個小朋友聽.

跟住另一條, 叫你畫出一個有直角, 但無銳角的圖形, 小朋友畫左一個五角形, 有三個鈍角, 兩個直角, 以為OK, 點知老師話錯, 原來一定要畫長方形或正方形, 咩料呀老師?!?!

最後呢野仲慶!  老師上課時問:"不等邊三角形可唔可以有直角?' 我同小朋友講話應該唔可以, 因為有直角的就會叫"直角三角形". 結果老師話錯, 因為只要三條邊不相等就得, 可以有直角.  OK, 之後, 數學功課題目要求小朋友畫一個不等邊三角形, 佢畫左一個三條邊不相等而有直角的三角形, 老師話錯!! 因為有直角的就是"直角三角形"!!!!

Olympian  報左個老師﹗  發表於 15-4-30 10:37
王家爸爸  教師只係跟答案改卷  發表於 15-4-28 09:19
沙田友

回覆:數學老師你想點?

見到你另一帖子,英文老師又係咁,數學老師就仲離普。

有同老師善意地了解過嗎?

請問邊間學校  似乎非常有問題。

yolayoha 發表於 15-4-27 22:28
小三數學題, 叫你寫出一個比六分四小, 但比六分一大的分數, 小朋友寫了"二分一",  老師話錯. 話只可以寫"六 ...
一個淨識標凖答案的老師,
唔緊要啦, 我教數的方法, 經常與老師唔同, 我會同阿女講數學有好多種計法, 我個D計法醒D, 連老師都唔識.

引用:Quote:yolayoha+發表於+15-4-27+22:28+小三

原帖由 AgapePa 於 15-04-27 發表
一個淨識標凖答案的老師,
唔緊要啦, 我教數的方法, 經常與老師唔同, 我會同阿女講數學有好多種計法, 我個D ...
我唔會咁講,但會轉校

引用:小三數學題,+叫你寫出一個比六分四小,+但比

原帖由 yolayoha 於 15-04-27 發表
小三數學題, 叫你寫出一個比六分四小, 但比六分一大的分數, 小朋友寫了"二分一",  老師話錯. 話只可以寫"六 ...
我囝囝都係小三,呢d情况以前都試過。我只好同小朋友講自己清楚自己做緊乜就可以了,老师負責俾分就由得佢

回覆:數學老師你想點?

回覆:數學老師你想點

其實未必關學校事,可能只是个別老師質素問題,始終小學老師唔係教專科,總有機會遇到類似的差劲老師

yolayoha 發表於 15-4-27 22:28

前兩題,我覺得老師應該接受小朋友既答案,因為佢答得對。

第三題,小朋友係錯既,因為直角三角形可以同時係不等邊三角形,所以不等邊三角形可唔可以有直角?答案應該係可以,因為不等邊三角形既定義係三條邊唔同長度,唔關有無直角事。

HaYi  agreed  發表於 15-4-28 14:04

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:25
前兩題,我覺得老師應該接受小朋友既答案,因為佢答得對。

第三題,小朋友係錯既,因為直角三角形可以同 ...
咁點解之後小朋友响條要求畫不等邊三角形既題目內, 畫咗個直角不等邊三角形, 老師又話錯????

王家爸爸  老師改錯  發表於 15-4-28 09:46

little_yolky 發表於 15-4-28 09:40
咁點解之後小朋友响條要求畫不等邊三角形既題目內, 畫咗個直角不等邊三角形, 老師又話錯????  ...
根據定義,直角不等邊三角形都係不等邊三角形。

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:46
根據定義,直角不等邊三角形都係不等邊三角形。
咁, 如果題目有個直角不等邊三角形既圖形, 要求小朋友寫番個名出嚟, 小朋友要寫直角三角形, 定係直角不等邊三角形, 抑或不等邊三角形至有分? 好confuse喎。

little_yolky 發表於 15-4-28 09:49
咁, 如果題目有個直角不等邊三角形既圖形, 要求小朋友寫番個名出嚟, 小朋友要寫直角三角形, 定係直角不等邊 ...
我覺得如果個圖係有直角既不等邊三角形,小朋友寫直角三角形應該對,因為唔需要強調不等邊。如果兩邊相等,應該係等腰直角三角形。

Ryan_baba  等腰直角三角形?  發表於 15-4-28 10:59

等腰直角三角形 = 兩條直角邊相等

好似是以有最大特點的寫, 有等腰, 有直角, 有等邊, 否則會好長?  
(我不太肯定因阿仔個D是英數, 寫法有點不同.  

王家爸爸  基本上係咁  發表於 15-4-28 14:28

回覆:數學老師你想點

alanwong238 發表於 15-4-28 16:57
我理解無特徵先叫不等邊三角,有直角就叫直角三角形啦
有直角,但係兩條直角邊唔同長度,就叫直角三角形。有直角,但係兩條直角邊長度一樣,就叫等腰直角三角形。

引用:小三數學題,+叫你寫出一個比六分四小,+但比

原帖由 yolayoha 於 15-04-27 發表
由距啦

little_yolky  但係好氣頂  發表於 15-4-29 10:38
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

之前聽幾個吾同學校的家長都呻過,有些老師吾肯變通,只認一個model answer。

轉校都吾一定有用,自己教番小朋友,吾同角度思考個問題好過。

引用:之前聽幾個吾同學校的家長都呻過,有些老師

原帖由 Jane1983 於 15-04-28 發表
之前聽幾個吾同學校的家長都呻過,有些老師吾肯變通,只認一個model answer。

轉校都吾一定有用,自己教番 ...
無錯,教小朋友明白,老師有佢要求,但唔等於得一個答案,不過最好答返老師要求的。
我仔有次做英文功課,佢答long answer, 但功課其實要答short answer, 老師改佢錯,我返嚟同佢講,咁味好囉,long answer同short answer你都識答,最緊要係你識,唔需要介意老師改你,只係要跟返要求做就得,你第日總有一日要去答long answer, 功夫唔會白費。

Jane1983    發表於 15-4-29 10:29