用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門一問
go

叩門一問

新手媽媽想請問一下如果派唔到心儀學校要叩門,請教一下之前要準備什麼?謝謝!

回覆:叩門一問

刨吓心儀小學叩門形式,再度身訂做portfolio .

BSCYL    發表於 15-5-3 18:08

留意叩門的學校幾時交申請表,連埋份portfolio一齊交,然後等面試,有d冇申請表,可以照交portfolio去,然後睇下有冇通知面試。

家長一神咁早去心儀扣門學校排定隊, 家長二早d到派位中心等攞結果。派唔到心儀的, 立即飛奔去會合家長一。

醒目開學勳章 王國長老

留意今年叩門公佈
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2992828

可以參考埋上年資料
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2798006

BSCYL    發表於 15-5-3 18:09
lauwingtai    發表於 15-4-28 00:42

唔該哂大家!謝謝!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

點解今年少過上年咁多?

雲牛 發表於 15-4-27 21:34
家長一神咁早去心儀扣門學校排定隊, 家長二早d到派位中心等攞結果。派唔到心儀的, 立即飛奔去會合家長一。

...

唔係咁, 應該係家長一帶埋材料去遠D學校A排隊, 當發現派唔好, 即call家長一交表, 自己就帶同另一份材料飛奔去近D既學校B交form。如果可以出動埋四大天王, 就可以同時交6間叩門form, 因為唔係間間一定全in, 多一張form, 多個機會都好。

小學有冇幾日收表時間嫁?
真係要誇張度全家各人守住一間學校?

回覆:little_yolky 的帖子

但家長一都入唔到扣門form 及資料, 因為那小學都要見埋你手頭那張派位通知書, 點都要等埋家長二。

可以的話就唔好叫四大天王, 六月頭已經好熱。 揾舅父姑姐啦

其實唔係鬥快交,你早交唔代表一定有in, 你先整個list想扣幾多間,再睇可能有一啲出結果前已收扣門資料,eg 天神,新舊油天。甘你係咪都交咗先。到正日派彩,touchwood唔中咪去埋其他想扣嘅學校。嗰張派彩紙可以後補架

醒目開學勳章 貢獻勳章

一dd學校,安排唔同
有d係隨時帶小朋友去,即時見,即時收都有
有d就一早响網頁講明幾時收表,幾時面試,呢類~你一早去都無用!
仲有一d 收信嘅,咁你預備好就行一轉,放學校門口個大紙箱,幾時去都無問題

恐龍家

我好緊張

唔好老點人啦!
9成學校都有2至3日時間收表。大部分放榜前一至兩星期已有申請表同申請需知 download。
咩家長一/A收到家長二/B派得差個 call 就即刻交表, 交叩門申請表要連埋派位証 copy,唔齊文件唔收 form,話之你一星期前已係門口排隊。

little_yolky  有D限量派表格的  發表於 15-4-30 10:52

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-4-28+15:4

原帖由 little_yolky 於 15-04-28 發表
咁大陣🐘

引用:一dd學校,安排唔同有d係隨時帶小朋友去,

原帖由 小曳人 於 15-04-29 發表
一dd學校,安排唔同
有d係隨時帶小朋友去,即時見,即時收都有
有d就一早响網頁講明幾時收表,幾時面試,呢 ...
邊間即in即收?

babycute2009 發表於 15-4-28 18:43
小學有冇幾日收表時間嫁?
真係要誇張度全家各人守住一間學校?
有D學校只會係放榜個兩日收表, 根住星期一就進行第一輪面試 (如12網聖雅各, 45網新蒲崗嘉諾撒)
有D甚至只會放榜當天係學校限量派叩門申請表 (上年34網合一堂)

當然有好多都較為家長設想, 在放榜後一週內交表都可以, 自己逐間學校查下啦!

BSCYL    發表於 15-5-3 18:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁係咪要去派到的小學登記先, 如果叩到, 就去取回註冊証, 去叩到的學校註冊,

BSCYL  註冊  發表於 15-5-3 18:08
BSCYL  叩門未成功前,要先到獲派小學註   發表於 15-5-3 18:07

真係要諗清楚, 睇清楚先得~~~

請問扣門要帶小朋友嗎?