用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 以前不同網友分享中文作文的好方法
樓主: 小時了了
go

以前不同網友分享中文作文的好方法   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 15-12-16 07:00
熱切期待

一講曹操曹操就到。今日阿女學校派咗木棉樹(今年阿女有訂閱),阿女篇故事登咗,阿女好開心。

當日寫作時, 老師用問題不斷引導阿女:

1) 選材方面: 開頭阿女只係講隻青蛙跟住隻海龜出海, 見到草地, 海, 珊瑚之類, 老師提阿女如果寫呢啲太普通同埋唔吸引, 老師不斷繼續問阿女仲見到咩, 去邊度呀..... 阿女後來自己諗到去南極北極喇, 老師就用南極北極及環保為重心去寫, 嘩! 當時我聽住老師引導阿女呢個過程, 真心覺得老師比我更幫到阿女寫作.

2) 鋪排方面: 定咗南極北極選材重心後, 老師之後又繼續問問題去去激發阿女想像力去作, 然後定咗三樣野:1) 珊瑚魚; 2)北極熊;3) 企鵝, 每一野樣寫一段.

3) 結局方面: 老師又係問阿女青蛙想留係出面定係返屋企? 留係出面妳想點? 返屋企妳又想點?......最後阿女決定寫依家個結局喇!

以上幾點,我會想起 YolandaTam 網友對小女提點有關作文選材嘅重要喇

Olympian  叻女啊!  發表於 15-12-17 20:20

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-12-16+23:05+

原帖由 小時了了 於 15-12-16 發表
寫得好好

我記得之前你post過女女一篇作品,相比下,今篇文筆、內容、舖排方面進步好多。文筆流暢,讚。相信多寫多學習,女女掌握了技巧,即使無老師引導,都能寫得一篇好文章。

S-Kwok 發表於 15-12-17 08:24
寫得好好
我記得之前你post過女女一篇作品,相比下,今篇文筆、內容、舖排方面進步好多。文筆流暢,讚。相信多寫多學習,女女掌握了技巧,即使無老師引導,都能寫得一篇好文章。

認同呀, 老師唔會亦唔可以跟我女一世呀. 好似跟師父學武功咁, 師父教晒招式及秘笈, 弟子要不斷練習, 終有一日弟子要離開師父下山, 憑自己實力行走江湖.

PS. 但阿女依家只係學緊紮馬, 漫漫長路....

回覆:以前不同網友分享中文作文的好方法

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-12-17+09:38+

原帖由 小時了了 於 15-12-17 發表
多謝分享!好叻,繼續努力

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-12-16+23:05+

原帖由 小時了了 於 15-12-16 發表
我囡都有訂呢本

回覆:以前不同網友分享中文作文的好方法

回覆:Cool-G 的帖子

多謝大家分享

YolandaTam 發表於 15-11-9 15:19
小時了了  您唔好嚇我呀 發表於 2015-11-09 15:07:23

有時所謂平淡,特別,係好睇 ...
同意,如果硬要寫冇感覺既野,好難寫出感覺,當然出黎工作經常面對冇興趣既野,但呢個係後話
難表達既事物,可能只係觀察唔夠,如果係鍾意就會寫出人地冇留意過既地方,作文某程度係建基於觀察之上。最近同個女玩呢個遊戲,隨便拎一樣物件出黎,鬥形容得多,後來我女將形容延展到物主係點既人,呢樣物件既使用情況,佢話係參考福爾摩斯
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

阿女有專人指導, 作文會好好多. 但一到自己作呢, 仍然有好多好多進步空間

第一篇要寫 "開心事", 阿女直頭唔作
第二篇要寫 "流淚事", 人地寫明要用 "倒叙法" 及 "首尾呼應", 但阿女一啲都無做, 只係普普通通記叙文一篇. 真神奇, 小四篇 "牛展"作文唔符合作文要求係好低分. 但小五呢篇 "流淚事"同樣唔符合作文要求卻有八十幾分. 又再應驗作文分數萬二分"人為主觀", 作文分數可以相差幾十分呀, 真係可以A 亦可以係C. 老師(大老細), 您叫我點樣玩呢個中文作文呢? 阿女(細老細), 妳究竟唔識, 唔明定係唔知點樣作 "倒叙法" 及 "首尾呼應"?

Olympian  感情真摰﹗  發表於 16-1-26 09:32

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-22+09:39+編

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-01-22+發表本

小時了了  唔知呀,從來我無問過. 下學期呈分試我會問呀  發表於 1 小時前

吓? 仲未打聽清楚? 我哋小一至小五作文只佔10%, 但到呈分時, 聆聽同說話都唔計分, 作文變成佔20%。我偷睇小五小六家長會個PPT「了解」的, 知己知彼, 百戰百勝係我既助右銘。

IloveJJ 發表於 16-1-22 12:20
咁你快啲問下,因為原來有啲學校只佔10%,咁高低都係爭1、2分啫,無需嘥時間啦!  ...

我估唔會只佔10%咁少, 份作文卷都考好多野

中文科分兩份卷:一份係課文卷,一份係作文卷。

課文卷:課文不供詞填充(15分);課文短問題(15分);課外排句成段(4分);課外閱讀理解三篇(60分);標點符號(6分)

作文卷:重組句子(6分);改寫句字(6分);造句(8分);擴張句子(6分);錯別字辨識(4分);修辭技巧(6分);句式仿作(8分);分析重點(6分);文章寫作(50分,120字)

課文卷:小四上學期失分最多係閱讀理解,於是我即刻第一次買閱讀理解補充俾女每晚做一篇,下學期呢部份真係好好多,但課文短問題我卻掉以輕心無溫過,15分全錯失晒分,再錯埋標點及少少閱讀理解,加加埋埋幾十分就咁無咗啦!

作文卷:我真係唔識教。阿女小三時都係考記敘文,全年無論作文功課及測驗考試都好高分,老師亦好多時會間底阿女寫得好的形容詞/修辭/四字詞語/成語之類。我見阿女四年班都係考記敘文,阿女都係好似以前咁寫,但今年中文老師係咁寫阿女作文評語用詞不足,內容乏味之類,我真係迷茫,我都唔識喇。呢排我見EK 有網友分享小五係考描寫文。嘩!描寫文對我來講係星星文,點寫點作呀!小五又話要呈分試,我都唔知阿女中文點算喇!

引用:小時了了++唔知呀,從來我無問過.+下學期呈

小時了了 發表於 16-1-22 12:31
我估唔會只佔10%咁少, 份作文卷都考好多野

中文科分兩份卷:一份係課文卷,一份係作文卷。
吓, 乜解究你哋作文卷咁鬼多嘢要考? 我哋作文卷就係作文, 你其餘所有嘢全部係入晒所謂既課文卷入面。我哋閱讀理解係40%。

IloveJJ 發表於 16-1-22 12:36
唉!我哋小一至小六中文都係:作文40%,課本50%,說話/聆聽各5%。英文就小四先分兩份卷,都係作文40%,死未? ...
作文40%, 我會驚驚哋囉。唔緊要, 唔識大家一齊唔識, 作文只要唔離題, 應該唔會差好遠既。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-22+12:36+唉!

IloveJJ 發表於 16-1-22 12:41
係囉!我驚呀!呢啲野好主觀,遇著個老師唔啱key,咪死晒?課文我仔好有把握呀!今次差啲9字啦!

...
小三咁高分, 好叻仔喇 , 唯有唔熟既作文題, 就穩陣D, 望唔好離題啦, 老師都唔會亂俾分的。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-1-22+12:31+我估

‹ 上一主題|下一主題