用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 以前不同網友分享中文作文的好方法
樓主: 小時了了
go

以前不同網友分享中文作文的好方法   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 15-10-9 08:47
小時了了,我真心感謝你嘅分享。
仔唔鍾意睇中文書,所以我要以最有效嘅方法去提升仔嘅寫作技巧,而這些分享,確實幫了不少。上星期,仔有份看圖作文(四格漫畫),比起上年小一,進步了不少,用了修辭、四字詞等,最意外嘅係竟然可以寫到百幾字,仔寫完都好滿足。

我呢一兩個月都係用呢啲好有用筆記教女,我都覺阿女作文文章好似靚好多!您小兒是小二,我小女已小五,您小兒有大把時間改進,我阿女就好趕下囉。大家加油啊!

尋日係圖書館睇明報,睇到有呢個「小作家培訓計劃」,好似幾好咁,大家有無興報俾仔女去玩下呢?

http://www.writerstraining.com/index.htm 《明報》及語常會於2012/13學年開始舉辦「小作家培訓計劃」,旨在培養初小(15/16 新增組別)至初中學生的閱讀及寫作興趣。針對學生的需要,培訓計劃涵蓋不同的寫作文體,包括新詩、散文、影評、食評、遊記等。

為鼓勵學生廣泛閱讀及多接觸不同寫作文體,2015/16學年更新增「閱讀好時光」視頻,學生了解作家的寫作技巧及創作思維,提升學生的文學素養。「閱讀好時光」視頻可參閱http://bit.ly/1iIDIk3

報名表格: https://www.writerstraining.com/htm/reg2015/cfm/applyForm.cfm

背景資料
語文教育及研究常務委員會(語常會)及《明報》於2012/13學年開始舉辦「小作家培訓計劃」,三個學年以來,共培訓了730名中一至中三學生及200名小四至小六學生,當中來自逾265間中學及101間小學(包括國際學校)。針對學生的需要,培訓計劃涵蓋不同的寫作文體,包括散文、影評、遊記等。

除初中組及高小組外,2015/16學年「小作家培訓計劃」將增設初小組,邀請小一至小三學生參加,鼓勵他們多寫作。培訓班上,學生需即場依導師提供的題目寫作,練習不同文體的寫作技巧;「流動教室」以香港歷史文化為主題,讓學生走出校園,實踐寫作;「作家精讀坊」則由導師帶領同學了解個別作家的寫作技巧及其創作思維,以提升學生的文學素養及擴闊他們的視野;為了讓學習中文寫作得以薪火相傳,計劃更會鼓勵上學年小作家擔任小作家大使,帶領工作坊及流動教室活動,向參加者分享寫作經驗。

今年已是連續第四年舉辦「小作家培訓計劃」,我們期望在各校凝聚一群小作家,在校內推廣閱讀及寫作風氣,讓其他學生亦受到感染。

計劃目的
推動學生廣泛閱讀,提升學生的文學素養及擴闊他們的視野透過具創意及教育意義的活動,培養學生的寫作興趣讓學生透過寫作,增強他們的組織思維能力、觀察力及溝通能力由作家為學生的作品給予評語,提高他們的寫作水平

精彩活動
培訓班-提供基礎訓練,教授不同寫作文體技巧
流動教室-「以香港文化為主題」改成「以香港歷史文化為主題」
作家精讀坊-由導師有系統地剖析個別作家的寫作技巧及作品意念寫作日營-與作家互動交流,即席創作以啟發寫作思維
閱讀報告比賽-為作家精讀坊延伸,加強學生對作家及其作品的了解並提高學生的寫作能力及表達技巧
「讀.樂」視頻-以視頻形式推薦及及鼓勵小作家閱讀不同作家著作,擴闊學生閱讀範疇

參加資格
中一至中三學生(初中組)
小四至小六學生(高小組)
小一至小三學生(2015/16學年新增初小組)

獎勵
全年寫作大獎-每組各3名,及優異獎10名每月寫作大獎
每月每組選出3位得獎者
工作坊及流動教室優異寫作獎-共16名(包括培訓班、流動教室、寫作訓練日營,每活動各一名)作家精讀坊優異寫作獎-共9名(每次精讀坊活動各一名)
閱讀報告比賽-每組各3名;另設有5位優異獎最佳表現獎-每組各10名對寫作有濃厚興趣

畢業資格
每位入選者必須出席開學禮參加最少一次培訓班及流動教室(初小組學生則只需參加最少一次培訓班)遞交一篇活動導師指定的文章遞交最少一篇自由發揮的作品
如對計劃有任何查詢或意見,請致電2515 5052或電郵至[email protected]

今日去商務,係中學部中文作文個面搵到呢本我自己覺得幾好嘅工具書,可以俾阿女平日作文時參考裏面不同分類嘅詞語及句子。

1)《中學寫作佳句辭典》http://www.goodestbook.com/productimage.php?product_id=543¤t_image=1
出版社: 金石圖書貿易有限公司; ISBN: 9789627710998; 李德康主編;

寫作貴乎豐富取材,而本書則搜羅大量詞語和句子,無論是刻劃人物,還是寫景狀物,都應有盡有。本書特點是分門別類,仔細條列各式寫作材料的常見用詞和經典佳句。學生備有此書,練習寫作取材唾手可得,而且當中詞句精煉,適合自學誦習,融匯貫通,有助提升應試寫作水平。

1.書店銷量冠軍

2.應試寫作和日常練筆必備

3. 3000條佳詞好句寶典

4.細緻分類的詞句條目大全

5.快速方便的詞句搜索系統

6.遍及山川名物和人物科技

2) 《活用四字詞語的寫作課》http://www.hkedcity.net/library/book/info.phtml?isbn=9789888246687
出版:突破出版社; ISBN: 9789888246687 ; 作者:周淑屏(編著)

試閱: http://www.hkedcity.net/library/book/content.phtml?isbn=9789888246687&page=8

學生寫作時常會遇上的兩大難題,其一是如何構思適切的內容,其二是如何運用恰當的字詞、語句入文。對於解決第二個問題,語文科老師常會鼓勵學生多運用成語、四字詞等,有些熱心的老師甚至為學生蒐集了許多詞語,編印成一大疊資料,但學生面對這些資料仍是一籌莫展,不懂應用。

本書就記敘、描寫、抒情、論說等不同文體,以寫作課的氛圍、真實的教學例子簡介寫作這些文體需注意的地方,分別搜羅共近1000個四字詞語,列明解釋、用法,且列舉範文供學生參考。為提高學生的學習興趣,更加入了有趣的詞語運用遊戲,讓學生可以輕鬆學習、易於掌握,進而提升寫作表現。

因為中學文憑試中文係死亡之卷,大家有無發現,依家係書局嘅中學部嘅中文,多咗好多工具書教中文作文,我自己都買咗幾本返屋企,我自修後教女。我自己覺得,中文作文都係記敘/描寫/抒情/說明及議論文呢啲文體,小學及中學都係學呢啲及寫呢啲,所以我自己覺得用中學嘅中文作文工具書(筆記)教女寫作都係一個唔錯嘅方法。

Thanks for sharing.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-10-18+06:01+

原帖由 小時了了 於 15-10-18 發表

今日去商務,係中學部中文作文個面搵到呢本我自己覺得幾好 ...
Thanks for sharing, will go to see today

回覆:以前不同網友分享中文作文的好方法

謝分享

回覆 小時了了 的帖子

謝謝樓主無私的分享…
作文真是我兒的死穴,我實在教到…

書展時,買了一本“陳葒校長教寫作”,我覺得唔錯。

http://www.readmore.hk/rm/book_sale/book.do?book_id=13#.Vi3zLckVHqA

小時了了  呢本我都有睇過,都OK架!  發表於 15-10-26 21:21

之前有網友pm我問我記敘文點寫,我都唔係好識架,睇下書自學下點樣寫得好啲。原來記敘文用六何法外,都仲有其他寫作方法令到作文更引人入勝 ------ 順敘法,倒敘法,插敘法.......

Post 少少寫作參考書的教寫記敘文方法俾大家參考
1) 順敘法

2) 倒敘法

3) 插敘法

我呢排叫阿女作記敘文,嘗試用倒敘或插敘法,因為佢一直以來都只係識用順敘法,就正如 YolandaTam 提點,阿女啲作文就好似"數白欖"的感覺。遲啲我試下跟 YolandaTam 建議,花多啲心思選材上及文章聚焦點。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-10-26+22:50+

原帖由 小時了了 於 15-10-26 發表

之前有網友pm我問我記敘文點寫,我都唔係好識架,睇下書自 ...
倒敍及首尾呼應係我以前最愛用嘅方法

S-Kwok 發表於 15-10-26 23:47
倒敍及首尾呼應係我以前最愛用嘅方法
我都係。

自己唔睇返書都唔記得有倒敍,首尾呼應等呢啲方法!

Thanks

小時了了 發表於 15-9-30 23:34
我希望透過呢個帖, 能俾後來嘅父母更能掌握小學高小中文作文對小朋友的要求。前面有優秀範文 YolandaTam 女 ...

真心感激有網友私介我一位好有心的中文寫作老師為小女的文章作 "寫作指導", 以下是他的評語:

"剛看過「牛展」那篇文章,有些個人意見。如果學校老師要求用「多感官」的方法來寫,你的孩子選牛展,其實是很不好寫的。就算你的孩子極喜歡吃牛展,牛展的顏色,難形容;形狀,難形容;味道,也不容易寫。這是關乎選材的問題。寫牛展的汁流出來,然後有香氣撲鼻是有點奇怪的。通常煎炸食物,例如乳豬、燒雞、燒鵝就有香味,牛展是鹵水食物,寫它香味撲鼻,很牽強。"

"如果要寫我最喜歡的食物,我很建議寫雪糕。第一個原因是因為這篇是學校作文,無可避免要以得分為優先考慮項目。現實中,或者小朋友真喜歡吃牛展,但為了考試、得分、滿足老師要求,請選一些容易的題材。

雪糕有什麼好寫?當然好寫!視覺上,雪糕形狀易寫,如果是球狀,就可以形容為圓滾滾;如果是用雪糕機擠出來,可以形容為呈扭紋的錐體狀。口感也可以寫,包括冷冰冰、軟軟滑滑,舔起來的感覺也不要忘了。另外,如果雪糕是芒果味、榴槤味之類,就當然可以寫味道吧!還有,不同味道有不同顏色。看,雪糕的發揮明顯比牛展容易得多。

我不是鼓勵功利式作文,只想說:「睇餸食飯。」學校老師既然有這些要求,請注意一下,這是靈活變通的學習態度。至於牛展,不是不可以寫,只是請留在自己的日記、週記中才寫、畫、拍照吧!要計分時,不要寫牛展了,拜託。"

呢位老師好有心,希望D小朋友可以寫得好D,無條件咁公開貼文分享中文寫作係 fb Open 谷, 他私教小學生寫作去投稿。(小女今個星期開始跟他學習)

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-11-9+10:45+編

原帖由 小時了了 於 15-11-09 發表
恭喜,呢位老師 我哋成年人因為食過用唔同方法煮嘅牛𦟌,寫起嚟唔難,但小朋友就真係難啲想像到。𣎴過寫作嘅嘢好主觀,小女今年啲文,寫"穿越時空"題材,寫到又古代又未來再飛天遁地都俾老師話內容平淡,得70多分,無法強求。

小時了了  您唔好嚇我呀  發表於 15-11-9 15:07

回覆:小時了了 的帖子

小時了了  您唔好嚇我呀 發表於 2015-11-09 15:07:23

有時所謂平淡,特別,係好睇個老師嘅品味同當時同學寫乜題材,例如你引用嗰位老師講話寫雪糕,當人哋寫糖果,你寫雪糕咪突圍,但如果個個都寫雪糕,你咪平淡。所以選材呢回事只有順其自然,揀自己最熟悉最有感覺嘅嚟寫,文筆通順,用語恰當一般唔會太低分,但要80以上真係好睇老師是否喜歡同學選嘅題材。你嗰位老師應該有啲心得,加油。

YolandaTam 發表於 15-11-9 15:19
小時了了  您唔好嚇我呀 發表於 2015-11-09 15:07:23

有時所謂平淡,特別,係好睇 ...

YolandaTam 感激您一直以來無私分享您囡囡中文作文事宜, 因為您女係小六, 我女小五, 您女先行我女一年, 令我摸著石頭過河去 "增潤" 阿女中文作文時有一點點明燈指示.

我都希望呢個老師得喇, 阿女跟佢學中文作文希望小五及小六呈分試可以平穩過度, 咁我少一科目自學後再教女, 科科我都要識又或要自學後再教女, 我真係頂唔順, 好辛苦呀!!!!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-11-9+15:30+編

唔好客氣啦而家為人父母真係好似自己再讀一次書咁。啱啱星期六,小女常識科講槓杆原理,老師話個理論深,唔教,識用就得,就咁派咗張工作紙就算。結果咪要佢父親大人出馬惡補力學概念(幸好我家相公係讀工程出身)。如果靠我就死,我中三讀過少少物理,從無一秒鐘明過

YolandaTam 發表於 15-11-9 15:37
唔好客氣啦而家為人父母真係好似自己再讀一次書咁。啱啱星期六,小女常識科講槓杆原理,老師話個理 ...

您講開學校派工作紙俾學生做, 上堂唔教就當教咗, 講開我就把幾火.

話說小女小四時英文有本 "Self-learning" 學校簿仔, 英文老師派咗約 7 頁英文作文 Notes 貼上去就要學生作文時識用喇!(但老師係無教過的!!!!) 最後係我自學後教女.

今年小五, 中文及英文作文學校仲勁, 學校用 F4紙整咗兩本十頁八頁紙嘅中文及英文作文嘅筆記, 每科一本, 其中中文作文有人物描寫的方法及詞語 (啲筆記同我前面係 post 出來的大同小異), 又係無教, 莫非學校唔係天真到小五生會自動自覺自學, 更什是自學而明而識呀??? 咪又係阿媽我自學完教女囉!!!!

我依家都開始明明地點解咁死多人中學時去出面啲天王天后補中文及其他科, 因為小學咁死多科學校唔教, 派筆記當教咗, 當完成咗課程. 如果阿爸阿媽無"才"力 (父母要有學識自己教) 或"財"力 (父母要有錢俾錢請人教), 如果父母無呢兩個力, 咁個小朋友小學課程點會識呢!!!  真心千萬無奈!!

P.S. 個兩本F4中文及英文作文嘅筆記我仲未有時間自學, 仍未教女呀!!!!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-11-9+16:13+編

引用小女嘅話:呢啲係資優生教育

‹ 上一主題|下一主題