用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1大抽獎
樓主: er88
go

油尖旺B1大抽獎 [複製鏈接]

回覆:Crabtree 的帖子

德望學校(中學)

熊牛不兩立 發表於 15-4-28 23:21

你話有一間直資女校已收左妳女兒。全港有幾多間直資女校。仲要間間和bps 同級甚至乎好過bps.我 ...

世事真係光怪陸離。。。先前有個「應否放棄候補某校去抽某某校」已經夠令人
嘖嘖稱奇!點知今次再黎一個「應否放棄某爭崩頭女校去抽某某校」,真係點到
你唔服!!!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 ggfather222 的帖子

德望係好學校,為何放棄呢?你即使參加大抽獎,無人可以guarantee 必入bps!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:奥脫福 的帖子

好喜歡你的貼圖
Thx

王家爸爸 發表於 15-4-28 11:28
離場學生既Banding,真係無人知道,只能估。我估應該Band 1最多,Band 3最少。 ...
我又估b2都多喎,因為呢區無咩b2位,secure定個直資位好過賭運氣。

王家爸爸  有可能  發表於 15-4-29 09:49

引用:王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網

原帖由 ggfather222 於 15-04-28 發表
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月 ...
ggfather222, 其實我覺得你最緊要諗清楚你們(包括囡囡)到底喜歡哪一所中學. 唔需要因為老師的一句半句說話而動搖你的想法, 而放棄原先已confirm的直資, 而去抽獎! 如其他家長所講, 你去抽獎是有一定風險的, 唔保證一定抽中! 希望你們冷靜想清楚, 切勿因慌亂而作錯決定, 祝福你!

ggfather222 發表於 15-4-28 20:47
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月 ...
我同你老師嘅睇法相似,除非直資係SPCC、DGS或銅鑼灣聖保祿等更好嘅學校,否則我都系喜歡小白菜多啲。

王家爸爸 發表於 15-4-29 09:55

我同你老師嘅睇法相似,除非直資係SPCC、DGS或銅鑼灣聖保祿等更好嘅學校,否則我都系喜歡小白菜多啲。 ...

除非有人有能力知道自行必入,否則我相信無人會放棄GH去搏。。。(不過
我開始改觀喇,因為世上太多野係「估你唔到」)

我反而咁諗,如果係自行收左但因為註冊左直資而無左呢個學位,咁你七月返
轉頭去叩番佢,個優勢會唔會係番度呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

有同學仔入左德望, 唔搏抽獎, 放榜後叩門入左BAND 1頭女津校.  首要條件係要有叩門本錢, 即係成績要好. 仲要談吐得體.

王家爸爸  重點係有叩門本錢  發表於 15-4-29 20:01
王家爸爸    發表於 15-4-29 20:01

ggfather222 發表於 15-4-28 20:47

家長有猶豫我好明白, 一間要學費一間唔晒.

兩校級數差不多, 一間實收一間未知數, 老師為何不悅呢? 佢有庇理羅氏女校情意結?

回覆:ykconniechan 的帖子

折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝福,早上懷住戰戰競競的心情說服了班主任,她也瞭解到我的想法,最後批准我們不參加中學派位,至於班主任為何認為女兒很大機會入庇理羅士女校,個中底蘊不便透露。但有一位數學老師和您們一樣建議,我們應該可以到其他學校叩門。另外,早上也有按您們建議,打電話去直資學校問有關學生資料表問題,但接電話的老師或書記屬於粗線條那類型,我不敢多說便掛了。

引用:折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝

原帖由 ggfather222 於 15-04-29 發表
折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝福,早上懷住戰戰競競的心情說服了班主任,她也瞭解到我的想法, ...
用video call 看到她粗線條嗎?
btw, 放榜日去bps叩門吧,得既就再決定,唔得既亦唔會後悔。

ggfather222 發表於 15-4-29 12:31
折騰了一個上午,謝謝各位家長意見及妳的祝福,早上懷住戰戰競競的心情說服了班主任,她也瞭解到我的想法, ...
我估BPS 應該已預左位給你小學. 你自行都有揀BPS ?

GH職員我領教過, 有同感. 但academic, music, sports 都唔差得過BPS. 穩陣都應keep住 GH, 放榜後才試扣們, 扣唔到都無所謂, 反正GH都已是頂級.

回覆:youma 的帖子

從沒有想過,大家素未謀面,您們可以將心比心!

回覆 heayman 的帖子

舊年三百幾份申請表, 自行有40個位, 大抽獎只得10個, 但聽了講座 ,大抽獎大約18-22放在乙部俾其他人抽。可能循小沒有簡循中,餘下這樣多位。
‹ 上一主題|下一主題