用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? ...
樓主: hhvv
go

若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位?

回覆:若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位

覺得"谷唔谷"就要看家長心態啦。要音樂好、體育好、成績好就一定要付出。作為家長,我反倒看這些付出能練就孩子堅忍性格。至於老師不回應孩子錯什麼,其實考過的都會對卷,小朋友長大一點,對成績上心一點,就一定知自己錯什麼,或者是,能回家跟家長交代清楚吧。

>^^<

DSH 發表於 16-9-12 15:40
同意!我囝今年插班入小二,在原校是全級前幾名。但因為希望孩子在一個除學業外,亦關注藝術,靈性及自學的 ...

想問下插小二要考咩?會幾時開始報名?謝謝!

lowblei 發表於 16-9-21 23:21

我哋上次五月報名。
聽講以前有試過中途招生。
招生詳情響學校網站公佈。你亦可打電話問校務處,佢哋非常友善。
交表後會甄選合適的參加筆試(中,英,數)及老師同小朋友傾談下。

DSH 發表於 16-9-24 15:40
我哋上次五月報名。
招生詳情響學校網站公佈。你亦可打電話問校務處,佢哋非常 ...

請問小朋友本身係咪讀村校?係學校全級要咩成績先可以插班?

DSH 發表於 16-9-24 15:40
我哋上次五月報名。
招生詳情響學校網站公佈。你亦可打電話問校務處,佢哋非常 ...

小朋友K3時有無考過宣道?係咪備取生?

lowblei 發表於 16-9-24 21:53
小朋友K3時有無考過宣道?係咪備取生?

Check PM

回覆 AhMi0723 的帖子

孩子入學前,我都有這個擔心,後來親人幫的問另一小學校長,他說不用怕,宣小出來的學生,很多津校welcome.

lowblei 發表於 16-9-21 23:21

網頁公布了小二至四,第二及第三學段插班申請手績,1月中截止報名

hppa    發表於 16-12-20 21:32