用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? ...
go

若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位? [複製鏈接]

如題
   29    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多津小好恐怖
以小一計,APS一d都唔谷!
恐龍家

引用:如題

原帖由 hhvv 於 15-04-27 發表
如題
有St. Mary丶天神丶SFA丶新丶舊聖家丶新丶舊基灣呢啲係度,仲有大把博上位的小學,有排計...

bearbearE    發表於 16-9-12 23:29
hppa    發表於 16-9-12 11:57
siden    發表於 15-4-27 13:04

小曳人 發表於 15-4-27 10:31
好多津小好恐怖
以小一計,APS一d都唔谷!
其實APS一向都只係D家長谷, 唔係學校谷.

唯一你可以話APS係較為"谷音樂".

bearbearE    發表於 16-9-12 23:19
hppa    發表於 16-9-12 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:小曳人+發表於+15-4-27+10:31+好多津

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表

APS會否有勸退事件,我小朋友考到但也擔心讀不到

引用:Quote:小曳人+發表於+15-4-27+10:31+好多津

完全認同。

APS, 男女拔,St Paul Convent, Marymount,Good Hope etc

學校邊有好谷?學校使乜谷?家長自己會谷行。

bearbearE    發表於 16-9-12 23:20

siden 發表於 15-4-27 13:02
完全認同。

APS, 男女拔,St Paul Convent, Marymount,Good Hope etc
最緊要係, 如果家長唔谷俾學校發現, 老師會唔會約你去飲茶傾計???

ek49  唔好嘅等下啦!2 -3日啦!  發表於 15-10-24 14:28
ek49  老師係唔會得閒約你傾計嘅!小朋友測完考完如果有咩問題家長要問老師都係要等老師得閒先會覆,好嘅老師第一日   發表於 15-10-24 14:27
siden    發表於 15-4-27 13:45

gigiwin888 發表於 15-4-27 12:43
APS會否有勸退事件,我小朋友考到但也擔心是讀到
我曾聽朋友講個幾個唔同學校既"勤退"案例, 了解後有以下發現:

其實不少直資/私校本身升班要有一定條件, 如果小朋友達唔到, 或者 marginal case, 學校係會約家長討論"留班". 但多數家長都不願意留班, 學校亦唔會因此而讓步. 所以家長就覺得學校係"勤退"佢地.

ek49  中英數唔合格係一定留班,一次機會,唔得88  發表於 15-10-24 14:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

APS 總之一科主科唔合格就留班,而且只可留一次,自己諗諗,full time mum 會好好多。我鄰居讀APS, 文靜型加FTM加進補,問家長谷唔谷,佢答九小比佢嗰間教得更深,另外有friend唔係FTM , 專科專補,補習老師是出名一線勁谷津小,都是徘徊合格邊緣,每次考試都提心吊膽,佢補習老師就話佢地教得深……二年班三班已有more than 10 插班生位,當中讀唔掂走唔知有幾多,又咁講,收咗唔讀又唔甘心,又會俾人話儍,咪試試囉……

bbb330    發表於 15-4-29 18:15

引用:APS+總之一科主科唔合格就留班,而且只可留

原帖由 Doray 於 15-04-27 發表
APS 總之一科主科唔合格就留班,而且只可留一次,自己諗諗,full time mum 會好好多。我鄰居讀APS, 文靜型 ...

又要公道啲,APS、KTS、SFA嘅好成績學生又會係熱門轉去其他學校,例如DG/BS、SPCC、MCS、SMS....所以離校嘅未必係讀唔掂,好多只為更上一層樓。但從神校轉校嘅學生就多數讀唔掂,因為更上一層樓嘅空間比較少。我識人幾年前由SPCS轉去救恩,唔通貪小朋友可以同校長食午餐乎?但又見過人由灣仔St Jo轉去德瑞,不過咁嘅情況只屬極少數。

hppa    發表於 16-9-12 12:07
siden    發表於 15-4-27 15:08

無錯, 好多係轉左去DB, LS, MCS, DG個D, 並不是一定讀唔掂

But I have been told that there're more than 20 students  not being promoted to P.6 last year.  U could say many smart students transferred to other B1A school every year but still the bottom tier of students were deferred / left the schools such that the school could intake smarter students every year.  You could figure out the trick of keeping the good results of this school...That's the rule of the game and the parents who should understand it and not regret if accepted the offer.

回覆:若有小學谷爆榜,大家會將宣道排第幾位

咁如果升唔到,係咪就要返回津校?冇位咁點?

Doray 發表於 15-4-27 15:26
But I have been told that there're more than 20 students  not being promoted to P.6 last year.  U co ...

Wow! More than 20 students cannot be advanced to P6 last year?! It should be more than 15% students of its grade what is a very significant amount. Is there any user of APS can verify this information?

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-4-27+12:43+AP

我曾聽朋友講個幾個唔同學校既"勤退"案例, 了解後有以下發現:

其實不少直資/私校本身升班要有一定條件, 如 ...

阿仔學校校長喺學期初嘅時候講過"留班位只會俾一啲讀多一年會有顯著改善嘅同學",如果見唔到會任何希望嘅會直升,升中時就Shayolara! 政府規定所有津官學校都唔可以明或暗示叫學生因成績未如理想而離校。之前跟老師傾過,佢話有時當學校接觸家長討論有關學生成績時用詞都要十分謹慎,要謹防家長會錯意。

醒目開學勳章 貢獻勳章

正常學校,小5唔會留班,因為呈分遊戲已經開始咗

ek49  你講係政府學校正常黎講姐! APS小五以我所知一年有十幾個  發表於 15-10-24 14:32
Doray  But this is not a normal schoo   發表於 15-4-28 11:05
恐龍家

引用:咁如果升唔到,係咪就要返回津校?冇位咁點?

原帖由 AhMi0723 於 15-04-27 發表
咁如果升唔到,係咪就要返回津校?冇位咁點?

嗰啲學生如果自己搵唔到學校,教育局會協助安排轉到其他津官學校,但未必有選擇。所以家長遇到咁嘅問題通常會自行搵定私校或國際學校甚至出國,唔會俾小朋友最後可能被教育局安排到寶校就讀。

小曳人 發表於 15-4-27 20:09
我朋友女兒正是P5在APS留班呢~~

小曳人 發表於 15-4-27 20:09

我理解同你相反, 小五留班係最後機會, 不少學校反而會著重小五學生是否需要留班, 尤其係一條龍既學校, 因在現行制度下, 一條龍中小學都不能要求小六學生留班; 不過按情況允許留班既微調安排會係2016-2017年度入讀小一既學生開始執行 (可參考呢度)

小五呈一通常係該學年最後一次考試, 學校如果見你成績唔理想會建議留班. 如果家長同意就唔會將呈一成績呈上教育局, 所以該學生呈分根本未開始.

引用:Quote:小曳人+發表於+15-4-27+20:09+正常學

原帖由 hkpapa852 於 15-04-28 發表
我理解同你相反, 小五留班係最後機會, 不少學校反而會著重小五學生是否需要留班, 尤其係一條龍既學校, 因在 ...

我所知一樣。

尤其一條龍,因小六唔可以留你班,就算你唔多掂都逼住俾上中一。於是,在小五留你班打番好個底先俾你升小六上中學。若果成績太差,我聽過有學校係你留完一年小五後會叫你再留,等家長頂唔順自己轉走算数。

APS 小五係有得留班的,不過唔知有冇20個咁誇張。江湖傳聞的陰謀論係,APS想細路打好底先上小六,因小六畢業生要考preS1, 成績影響師弟妹將來派中學在全港banding,因此個小五生成績未「得」,APS就唔肯放佢上小六住。

嗱,話明江湖傳聞,有幾成真我唔知,我都好懷疑。覺得不是事實的當古仔聽完算了,唔好插我。

ek49  不是傳聞,APS一年小五最少十幾個,我小朋友嗰年都係,對上又係  發表於 15-10-24 14:35
Doray  My friend who told me this got   發表於 15-4-28 10:54
‹ 上一主題|下一主題