用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
樓主: lok1029
go

Deleted [複製鏈接]

引用:我認為職業比住址更重要 +

我之前都相同想法,

回覆:minori_kate 的帖子

確實有朋友囝囝考某名校,interview校長問小朋友住邊,係daddy媽咪車佢黎定搭其他車黎

引用:本來住九龍私樓嘅...我小朋友會被我父母照

原帖由 lok1029 於 15-04-27 發表
本來住九龍私樓嘅...我小朋友會被我父母照顧...所以我打算報返父母個區,公屋地址。但啲學校會不會白鴿眼公 ...
無大關係,我報九龍瓏璽咪一樣唔收

引用:Quote:原帖由+lok1029+於+15-04-27+發表本

原帖由 koey329 於 15-05-18 發表
無大關係,我報九龍瓏璽咪一樣唔收
係咪要報天壐?

回覆:用公屋地址報幼稚園會差啲嗎?

某幼稚園校長朋友好現實的話睇學生能力同時亦睇父母。因為父母如何子女也如何。係不公平。不過也是事實。interview 時小朋友得個一兩歳。睇唔到幾多。但睇父母或多或少也估計到小朋友將來會點。

當然間間幼稚園睇父母嘅嘢有不同。大多數名校先看父母職業。不是看身家。professional 的加分。商業化個d睇地址
最重要唔好俾學校睇到怪獸行為。呢樣一定出局

唔好介意我直接 ! 我覺得幼稚園睇埋地址不出奇 ...亦唔可以話唔公平 ! 尤其係私幼 , 下下幾千至一萬申請, 有大把選擇! 係...我絕對相信小朋友精叻醒, 就算住公屋無 + n 無人任都大把學校收! 公屋住考到 DGS 也有人在 ! 但係你係咪咁有信心先? 驚唔驚自己係 marginal case ? 如果你心儀學校有60個位 , 你同另一個小朋友爭最後一個位, 學校覺得兩個 interview 差不多最後選另一個小朋友而不選你 ,  你會唔會後悔你當日寫公屋先? 如果你答會 , 咁不如寫私樓地址 ! 少一個俾自己後悔的機會 or 借囗 ! 講真 , 你問得 , 代表擔心 ?! 可以選的話又為何給自己煩惱 ?

回覆:cubyQB 的帖子

讀私幼,以我所識,又真係好似無人住公屋。既然樓主本身住私樓,考K填返自己私樓住址,無乜問題喎

引用:Quote:原帖由+lok1029+於+15-04-27+發表本

引用:唔好介意我直接+!+我覺得幼稚園睇埋地址不

回覆:lok1029 的帖子

有D私幼真係會嫌你住得遠。有D會編你下午班,主要驚你遲到

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-05-18+發表無

原帖由 lok1029 於 15-05-19 發表
你報邊間?
報york同st johannes,我估york唔收係因為囡囡係9月細B

既然學校咁介意住邊,呢間讀唔讀都罷了!咁commercial嘅學校~ Not my cup of tea

你報地址時,同時報埋你父母地址註明由她們照顧咪得law.

應該無關係卦

引用:你報地址時,同時報埋你父母地址註明由她們

回覆:koey329 的帖子

York唔介意住得遠,但唔sure sjc

無問題,我朋友也是住公屋,sc都收了。

如果間幼稚園咁利勢,真係讀嚟都無謂,幼稚園最緊要有愛心,對任何小朋友都一視同仁,小朋友先會讀得開心,D教育工作者又話睇五個小孩睇到喊,原來得個喊字,喊完又係咁。
‹ 上一主題|下一主題