用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:用公屋地址報幼稚園會差啲嗎?

寧願填私樓

貢獻勳章

引用:本來住九龍私樓嘅...我小朋友會被我父母照

回覆:lok1029 的帖子

如果學校咁勢利的話!間學校你都唔需要報啦!都唔係以教育學生為本!地址並不是重點,而係父母能力,如果有能力而小朋友又入到的話,居住地址又有咩問題呢!我都係住公屋,小朋友亦係名幼讀書,學校從來都無理小朋友居住地址,只著重父母能有多少時間培育小朋友,我好感恩呢間學校係著重教育,而非商業化!純個人感受,不喜勿插

sauting0820  cant agree more~~  發表於 15-5-20 12:38

引用:如果學校咁勢利的話!間學校你都唔需要報啦

原帖由 Candycat225 於 15-04-27 發表
如果學校咁勢利的話!間學校你都唔需要報啦!都唔係以教育學生為本!地址並不是重點,而係父母能力,如果有 ...
而家好多公屋富戶的,我個人覺得填邊都冇所謂

揀私幼,出名既學卷就填私樓
揀屋村學卷就填公屋

住公屋仲富貴啦, 又唔使交貴租又唔使供樓, 投放在小朋友身上的錢會更多添, 所以我唔覺得填公屋地址會有差別囉....

引用:如果學校咁勢利的話!間學校你都唔需要報啦

原帖由 Candycat225 於 15-04-27 發表
如果學校咁勢利的話!間學校你都唔需要報啦!都唔係以教育學生為本!地址並不是重點,而係父母能力,如果有 ...
絕對同意,住址照老實填,緊急聯絡人填爺爺嫲嫲電話地址。

睇吓你報咩幼稚園至決定用咩地址. 有D愛心幼稚園見你住得遠, 唔想小朋友返學辛苦, 唔收都唔出奇!

引用:Quote:原帖由+lok1029+於+15-04-27+發表本

原帖由 markey 於 15-04-27 發表
佢地要確保你比到幾千蚊學費一個月,比你會點諗。
如果揀學劵學校就無問題的。

...
真的有關係嗎, 老師?
有人女兒住愛民邨讀cckg升DGS。 也有人女兒住劏房讀鮮魚行由協恩校長面見直收喎。。。 (唔好理我㸃知, believe it or not)。。。
我覺得小朋友自身質素才是最重要。

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+markey+於+15-04-27+發表佢地

引用:Quote:原帖由+LePetitBal+於+15-04-27+發表

原帖由 markey 於 15-04-27 發表
呢個係有幼師告訴我的。
當然小朋友本身最緊要啦,但間間幼稚園唔同噃。

...
yes,absolutely。 that's why i specifically quote the name of schools to avoid misunderstanding and “self interpretation”! I believe things with evidence based

我當初都有你咁既諗法,但我好同意如果因為地址唔收我都唔恨讀,我報石硤尾村,我個囡今年考pn成積都滿意

引用:我當初都有你咁既諗法,但我好同意如果因為

Interview通常都安排11月~唔會9月就interview!初初開學要照顧左學校學生先~到11月安頓晒校內先安排面試!放心仲有時間練習!正面d~唔好諗到咁灰!世事無絕對嘛!

1月,咁你真係要好好同佢練習下

因為我覺得即使你住邊,如果佢表現唔好就唔洗睇,你想佢讀咩類型既幼稚園?可以報下佢地d playgroup,好似加南咁,上半年佢既playgroup就唔洗面試

我認為職業比住址更重要

‹ 上一主題|下一主題