用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞仔仍未確診
go

亞仔仍未確診

2歲7個月喺保會評估為言語遲緩,話完全無自閉!
剛3歲到下葵涌評估為對抗性行為,建議排E位及安排油麻地精神科!
前2日見完精神科,懷疑不明顯自閉症,要等亞仔今年9月番學,先作定論
補充, 亞仔言語只得2歲左右,有眼神少排列行為,行為經常攪jj啜手指!
請有經驗媽媽指教

回覆:bon.cc 的帖子

孩子同你的互動如何?

回覆:Chetlam 的帖子

初初2歲嗰時成日打我同家姐!之後上咗20個星期東華三院親子互動,佢就無再打我,還算聽我話!

你仔有什麼特徵?我仔2歲時cas評發展遲緩,言語遲緩,沒評自閉。我都懷疑他是不明顯自閉,9月會見精神科。現剛3歲,剛開始單字,沒有重覆行為或固執行為,肯跟其他小孩玩。但言語遲,表達差。

回覆:ct926 的帖子

最令我擔心係帶佢番出面的playgroup會坐埋一邊,或走來走去咁!
行為方面,唔肯服從,社交都係推小朋友同搶玩具,留意到佢唔會同小朋友有溝,就算講都係,我有車車
對抗性行為嚴重.,不喜歡服從

言語能力如何?

回覆 ct926 的帖子

請問你小朋友評左唔係自閉點解可以見精神科,我小朋友都係評遲緩但冇得見

回覆:DearBabie 的帖子

評估紙寫對抗性行為,情緒難控制!
亞仔評估嗰日反轉咗下葵涌,對住醫生吐口水,連醫生眼鏡都整跌埋!問佢問題全部都亂答!叫佢砌積木就掟醫生!
醫生話佢識用挑釁性眼神望人唔似自閉,但穩陣起見,就建議轉介精神科囉!
唔洗1個月就被約見精神科醫生,佢話要等亞仔番咗學,要老師填社交測量表喎!

引用:初初2歲嗰時成日打我同家姐!之後上咗20個星

原帖由 bon.cc 於 15-04-26 發表
初初2歲嗰時成日打我同家姐!之後上咗20個星期東華三院親子互動,佢就無再打我,還算聽我話!

...
是否東華三院家庭成長中心?

回覆:Shirleyloveyou 的帖子

唔係!我喺大角咀嗰間!

妳仔仔依家點啊!有進步嗎?

回覆:Yukiruirui888 的帖子

我個仔有相當大既進!
佢肯同大人溝通,肯自己去麥當勞買餐食!
但唔肯同小朋友溝通。

引用:我個仔有相當大既進! 佢肯同大人溝通,肯自

原帖由 bon.cc 於 16-06-25 發表
我個仔有相當大既進!
佢肯同大人溝通,肯自己去麥當勞買餐食!
但唔肯同小朋友溝通。
即係肯聽指令?冇灑對抗性行為?
做左咩訓練有咁大進步?

回覆:funghon 的帖子

還有輕微對抗性行為!亞仔最終比精神科評估為自閉!
佢2歲幾去東華三院上親子互動服務!得益不少

引用:評估紙寫對抗性行為,情緒難控制! 亞仔評估

原帖由 bon.cc 於 15-07-27 發表
評估紙寫對抗性行為,情緒難控制!
亞仔評估嗰日反轉咗下葵涌,對住醫生吐口水,連醫生眼鏡都整跌埋!問佢問題 ...
咁激
我姪仔評時都唔合作,發脾氣,自己開門走

引用:還有輕微對抗性行為!亞仔最終比精神科評估

原帖由 bon.cc 於 16-06-25 發表
還有輕微對抗性行為!亞仔最終比精神科評估為自閉!
佢2歲幾去東華三院上親子互動服務!得益不少

...
請問東華三院個親子互動係自己報? 定要排架?

回覆:貓后 的帖子

自己報,但都要排隊