用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了德信而搬?
樓主: edpo
go

為了德信而搬? [複製鏈接]

引用:回覆+02413124+的帖子 你小朋友係咪初小,

原帖由 Jane1983 於 15-06-22 發表
回覆 02413124 的帖子

你小朋友係咪初小,再高年級dd,因為要考得較前先可以保證到上中學,同學間、家長間 ...
你忌我我忌你

明明有補習又話冇

有好習作又收收埋埋

測完驗套你有幾分又唔肯講自己

回覆 siden 的帖子

都係果d...不過僧多粥少,父母都係為自己仔女做打算,都難怪。

回覆:為了德信而搬?

男仔最好一定係12網,但你得15分,自行一定無份,大抽就要搬咗先有得博。

不如好好計劃下考直私,有D直接考學術。

回覆:edpo 的帖子

好奇一問,你搬去31網邊個屋苑?因為我都有留意,但原來好多都係屬於32網

回覆 Jane1983 的帖子

我唔知一呂,不過沙呂其實大部份叻既都係TARGET出面名校,而唔係最想去呂中而且同學家長大部份都好好,又冇你講既問題,同學亦好好

回覆:Melody_BB 的帖子

會考直私小,全都在九龍,亦有兩間在港島,所以今日唔搬,一年後都係要搬,當然自己揸車或校巴都方便,但小朋友好需要精神,我寧可住近啲學校,慳番啲時間嚟瞓覺休息玩玩具…到左測驗考試,住得遠就會好辛苦

回覆 edpo 的帖子

咁會唔會考到先搬?

回覆 hkpapa852 的帖子

我唔知其他名幼,我小朋友之前讀SC,但我同小朋友都覺得無咩操係未測考機器,其實唔係睇學校,係睇家長

回覆:02413124 的帖子

已經搬左,考到或要抽獎都好,都係要再搬

回覆 siden 的帖子

呢D問題,我諗唔局限邊間小學,間間都有

回覆 Jane1983 的帖子

所以講到尾都似係家長問題 DGS,DBS個D可能更嚴重

回覆:02413124 的帖子

其實讀咩學校都係睇家長,只不過而家係要攞一張合適的入場卷比較困難咁解…真心,讀津小比較適合我地家庭經濟,但如果某些直資只係一年兩萬以下,都可以…大家都知,而家佢地交學費唔係大問題,最大問題係如果讀某一啲學校,背後就要再比大一舊額外補習或課外活動費用…

回覆 02413124 的帖子

都係,家長的想法和期望,真係一念天堂,一念地獄。

當年為左呀女讀書由屯門搬到九龍灣現在完全冇後悔   而家呀女由私小再插入很好的女英津   再給我一次機會都係會搬
‹ 上一主題|下一主題