用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了德信而搬?
樓主: edpo
go

為了德信而搬? [複製鏈接]

回覆:karen55407 的帖子

先租一年,中間位,之後睇學校係邊再搬,一定要近

引用:先租一年,中間位,之後睇學校係邊再搬,一

原帖由 edpo 於 15-04-29 發表
先租一年,中間位,之後睇學校係邊再搬,一定要近
如是租屋子,搬容易很多

回覆:winnietingting 的帖子

唔敢買/換樓,根本唔知會派左去邊

回覆:edpo 的帖子

雖然係好耐既post,但都想講下。
我覺得新界好多學校既水平高過德信好多。而我識一個響上水讀屋邨小學既學生升左喇沙,冇包底喎!仲好勁,最後入埋港大醫科。
好多新界津小學生入到名校,都唔多會包底,靠特長入果d另計。

回覆:bookwormsx2 的帖子

其實讀邊間有時好睇彩數,當時諗係擺較二線嘅學校在乙一,穩袋先(聽前輩講呢間係…),再叩門,個心會定啲,當然,到時有私校在手,就會更進取…其實講講下,我真係已搬左去油尖旺啦…至於選校點擺位,其實仍未有頭緒…請各位多多指教

回覆:bookwormsx2 的帖子

題外話,住左新界多年,而家搬左去九龍,超級方便,小朋友一直都在油尖旺學野,間中又會去港島,而家又快又方便,慳左好多時間在家玩耍、休息,將來,我希望可以去埋港島區學校叩門…

引用:Quote:lumcmk+發表於+15-4-27+10:44+如何都

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表
升中計:
男: 灣仔, 東區, 九龍城, 沙田
女: 中西區, 灣仔, 九龍城, 沙田
Hollk

edpo 發表於 15-6-21 11:56
其實讀邊間有時好睇彩數,當時諗係擺較二線嘅學校在乙一,穩袋先(聽前輩講呢間係…),再叩門,個心會定啲 ...
31網男仔其實無得諗, 都係個一兩個排法, 正常定保守.

講真, 諗住入間二線袋住先去叩門, 今時今日除非令朗學術能力出眾, 或有特異能力, 否則好大機會唔係袋住先, 係袋足6年.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

咁可能要搏下,可否分享一下叩門會收咩學生

edpo 發表於 15-6-22 10:06
咁可能要搏下,可否分享一下叩門會收咩學生
叩門收咩學生只有學校答到你, 你或者爬文睇下大家叩成點吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Jane1983 的帖子

好奇一問,有咩苦水?

回覆:winnietingting 的帖子

我都好多朋友由元朗搬出九龍讀書

回覆 02413124 的帖子

初小已經好多時科目排龍虎榜,會貼出來,太早講優勝劣敗...佢小朋友係讀名幼,都叻,一向有自信,一年間睇住打沉。
不過,我覺得呢個問題講唔清楚,亦吾係話學校好有問題...

Jane1983 發表於 15-6-22 17:10

初小已經好多時科目排龍虎榜,會貼出來,太早講優勝劣敗...佢小朋友係讀名幼,都叻 ...
名幼叻學生如果唔繼續訓練,係好難同D日操夜操既測考機器鬥

Jane1983  都係  發表於 15-6-22 17:37

hkpapa852 發表於 15-6-22 17:18
名幼叻學生如果唔繼續訓練,係好難同D日操夜操既測考機器鬥

六年小學加六年中學,幾時操到考DSE ? 小朋友好可憐。

回覆 se6b03 的帖子

有時觀察,有d小朋友真係特別叻,讀書特別上心,都吾一定係操得行。但始終學校一班學生就係有競爭,人比人,幾歲人仔就優勝劣敗,一向贏開,打輸咗懷疑自己,家長難免心痛。

個人建議先考九龍區私校, 例如SFA, 宣道, KTS 等等, 如果考到, 就可進取選油天, 如不幸私校全軍盡墨, 就要保守D德信

回覆 Jane1983 的帖子

其實如果呢個問題,似乎唔關學校事因為好多學校都有名次,呂小反而冇班同級的名次
我小朋友都係名幼,入左呂小,到現在都冇名次
佢亦讀得好開心,佢亦明白唔會各方面都最top,我教佢盡左力就已經好好

回覆:為了德信而搬?

屋細人多,唔值!

你小朋友係咪初小,再高年級dd,因為要考得較前先可以保證到上中學,同學間、家長間的互動有時吾係太pleasant。
我其實同意吾係呂小問題,有時大家都難...
‹ 上一主題|下一主題