用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了德信而搬?
go

為了德信而搬? [複製鏈接]

小朋友學術成績ok,會考直私小,家住新界,得十五分,現在心儀31網德信(怕油天太多人爭),值得搬嗎?定係得等埋直私小有無offer先算?無咩頭緒,請各位前輩幫幫手諗下…

10    0    0    0

回覆:為了德信而搬?

佩服你忍到不抽油天。安全至上。

如經濟不成問題,可考慮搬咗先,有高質素私校收就可搏油天。如冇好私校收就照原定計劃乙一德信。

樓主,可否分享一下為什麼咁鐘情於德信呢?

回覆 babybbmama 的帖子

無咩特別,只係知油天唔夠人搶,定係一於去搶下

如果你仔是德幼學生就唔使搬,多數叩門OK

引用:佩服你忍到不抽油天。安全至上。 如經濟不

原帖由 siden 於 15-04-25 發表
佩服你忍到不抽油天。安全至上。

如經濟不成問題,可考慮搬咗先,有高質素私校收就可搏油天。如冇好私校收 ...
好佩服,肯為小朋友搬屋

edpo 發表於 15-4-25 18:05
小朋友學術成績ok,會考直私小,家住新界,得十五分,現在心儀31網德信(怕油天太多人爭),值得搬嗎?定係 ...
個人意見, 和德信同級既小學每區都有一間以上, 諗唔到點解要為咗佢而搬

siden    發表於 15-4-26 14:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-26 13:17
個人意見, 和德信同級既小學每區都有一間以上, 諗唔到點解要為咗佢而搬
可能佢超鐘意九華

回覆:mimics218 的帖子

咁不如坦白啲,我的小朋友學術的確幾好,但係佢比較慢熱,考直私小真係唔敢講會唔會考到,如果在新界讀無咩好選擇,而事實我地都想佢在九龍讀中學,在新界,就算你考左第一,好好彩入考到九龍名津中,都係包底的多,而且佢地都係一早自己家長不停進補…既然又要進補,又同學校水準唔match,我就諗,不如出番九龍讀,九華我當然流晒口水啦,不過咁遠嘅事就無得諗,但得十五分,聽聞油天爭到嘔,咁點好呢,去唔去爭下?41喇沙又唔覺會抽到,就算比你111都無得叩,頭痕ing…

回覆:mimics218 的帖子

真心想請教,仲可以有咩更好嘅選擇,其實一樣要就埋爸爸番工,住開新界搬出九龍需要幾大嘅勇氣(空氣環境樓價樣樣都會諗),定係灣仔區好??

引用:咁不如坦白啲,我的小朋友學術的確幾好,但

原帖由 edpo 於 15-04-26 發表
咁不如坦白啲,我的小朋友學術的確幾好,但係佢比較慢熱,考直私小真係唔敢講會唔會考到,如果在新界讀無咩 ...

咁又唔好誤會,我個仔啲同學喺新界普通學校轉過去讀咗幾年,成績都十分利害。其實我覺得最緊要睇下屋企對小朋友有乜支援啫。宜家唔係七八十年代,九龍同新界嘅學校成績上唔會有咁大距離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-26+13:17+個

原帖由 siden 於 15-04-26 發表
可能佢超鐘意九華

好多年前德信確實有好多學生升上九華,近年兩間油天同大角嘴天主教小學已過哂德信頭,成為頭三位九華派位大戶。

回覆:為了德信而搬?

千祈唔好睇少新界小學。淨睇沙田,一呂入band 1率over 7成,沙呂入band 1率over 6成,另外仲有幾間易抽啲都約5成。

回覆:siden 的帖子

唔係睇小新界學校,沙呂小當然勁,要搬沙田都一樣可以,因為我唔係住沙田,反正搬,咪要諗搬去邊

回覆:Soundervolt 的帖子

你地嘅意思係,直接搏油天?

有私校back up去抽,同無back up去抽,做法吾同。

反正係搬,可以多留意幾區,如灣仔、中西區、沙田。爲德信而搬,係比較少見。

回覆 Jane1983 的帖子

可否分析一下?唔同區的策略或選擇,到時有無私校backup又點?唔該晒⋯⋯

有back up的話,可以搏d,將最鍾意的放在第一志願,吾需要穩守。

如果小朋友谷得,可以揀一線學校,要有直屬中學,收番比例高的。油天係好,但升中要再打一仗,華仁真係好多人吼住。
‹ 上一主題|下一主題