用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km
樓主: abbyyan2003
go

頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km [複製鏈接]

回覆:頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km

好難㨂,LH有升小統計,睇吓是否合你心意?

引用:SC,+第日考小學你就知一定冇揀錯 +

原帖由 bbchu2013 於 15-04-25 發表
SC, 第日考小學你就知一定冇揀錯
Agree

聽一個LH 用家講過我唔用,兩個或以上曾經咁講講
過,我會認為有點理據同可信,當然不是每個學生會遇到,但不能我所講既係以訛傳訛。

不過,我不想觸動或令LH 家長不高興,我就此住口了。

回覆:小曳人 的帖子

我地會自駕回校的,但放學需乘坐公共交通工具。

St cat 有通告表示如am class,一般情況都可升上k1 am class...k2 全校pm,k3全校am,如順利便3年am了

反而Lh返學沒問題,卻未知可怎樣回家,因真的不住在沿線...另外,卻擔心下年度只有1班am英普班....如不能入k1 am 英普班,相等於就讀3年pm 嗎?

引用:SC+deposit+paid+already. +

原帖由 babybaby2014 於 15-04-25 發表
SC deposit paid already.
Yes,paid already...

引用:近年有好多家長都偏好LH,+我朋友個女現在KV

原帖由 Happymama330 於 15-04-26 發表
近年有好多家長都偏好LH, 我朋友個女現在KV讀K1, 但都打轉LH 做插班生. 我自己就冇報LH, 都好後悔.  ...
那你沒有考慮st cat 嗎?

引用:教小朋友discipline+係件好事,但要佢地嚴

原帖由 kkqueendom 於 15-04-26 發表
教小朋友discipline 係件好事,但要佢地嚴格律守我就不太喜歡(除雙手接物這點),每個人都有其個性,道理 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-04-26+發表雙手放

原帖由 胖媽媽 於 15-04-26 發表
我會揀SC或LH,不過都要睇返你小朋友既性格,不過想講你仔仔好叻仔喎。
我囡囡讀緊LH,佢都唔係無時無刻對手 ...
請問那類性格的孩子適合St cat?
那類性格較適合Lh呢?

因我仔仔能學習時學習,遊戲時遊戲。他喜歡閱讀,現在每早上能獨自閱讀半小時。性格開朗獨立,愛與人溝通,喜歡探索,也勇於嘗試.....當然也有鬧情緒的時候,虛心求問各位前輩,請問那家較適合他呢?

引用:Quote:原帖由+胖媽媽+於+15-04-26+發表我會

原帖由 abbyyan2003 於 15-04-26 發表
請問那類性格的孩子適合St cat?
那類性格較適合Lh呢?
給你參考一下. 仔仔跟你仔性格很相似. 極愛睇書, 現在可以自己説簡單故事給我們聽. 現在SC PN 就讀, 9 月升上 K1. 我們覺得SC 很適合他.

引用:Quote:原帖由+abbyyan2003+於+15-04-26+發

原帖由 elephantbaby 於 15-04-26 發表
給你參考一下. 仔仔跟你仔性格很相似. 極愛睇書, 現在可以自己説簡單故事給我們聽. 現在SC PN 就讀, 9 月升 ...
感謝回覆,請問st cat那方面很適合你仔仔呢?老師有愛心嗎?老師是否很疼錫他這類的小朋友嗎?

引用:Quote:原帖由+elephantbaby+於+15-04-26+發

原帖由 abbyyan2003 於 15-04-26 發表
感謝回覆,請問st cat那方面很適合你仔仔呢?老師有愛心嗎?老師是否很疼錫他這類的小朋友嗎?

...
老師鼓勵小朋友常發問, 多思考. SC 有很多 show & tell 的機會, 增強他們的自信心. 我小朋友很喜歡老師及上學.

引用:+本帖最後由+kkqueendom+於+15-4-26+18:40+

原帖由 kkqueendom 於 15-04-26 發表

聽一個LH 用家講過我唔用,兩個或以上曾經咁講講
雙手放係背後的,應該是指排隊時要求,其餘時間 free, 原因排隊要一個跟一個,以防有 pushing 情況出現,有教過小朋友,但唔係梗性!

手放在大腿上,係一排坐上堂時,以防雙手放側邊,比椅子夾到(平時我自己都係咁教,夾到手好痛),但分枱,坐返自己位時無需要。

希望以上幫到大家明白

回覆 abbyyan2003 的帖子

你仔仔呢種, 間間都O岩讀, 人人都鍾意 睇你鍾意邊間就揀邊間

回覆:頭痛 ..... St cat vs Lh(HL) vs Km

SC K1 係九龍塘,接送好似方便過LH。

chowyikwan 發表於 15-4-25 08:16
我都係新手媽,著重學校能否train 小朋友以應付小一課程。名氣只是家長們吹捧的,所以要按小朋友的能力及性 ...

小女現在SC K3下學期, train 緊每天寫家課冊......以sc 一直以來的training 來講, 我不太擔心小女上小一的適應, 除o左要好早起身 因sc 不嬲都要小朋友在校上課時間內完成幾個tasks, 自己安排先後次序, 自己交俾老師.....也要小朋友自己返去提父母明天要帶咩回校, 為學習主題帶相關物件作介紹和分享

kkqueendom 發表於 15-4-25 09:40
"請問各位前輩,st cat會為孩子拍下校內生活照片嗎?老師重視紀律嗎?"

- st cat 老師不會像LH般會為孩子 ...

SC 都好重紀律, 分別可能係一個硬性一個軟性, 一般來講SC 老師會鼓勵和讚賞來引導小朋友做到要求, 要佢地明白後果自己負責....SC 有辦法train 到小朋友收放自如, 大部分小朋友都會玩得投入又主動, 要坐定時就合作守紀律

baby_sasa 發表於 15-4-28 14:18
小女現在SC K3下學期, train 緊每天寫家課冊......以sc 一直以來的training 來講, 我不太擔心小女上小一的 ...
謝謝你! 我覺得這種 training 比學術更重要!

baby_sasa 發表於 15-4-28 14:37
SC 都好重紀律, 分別可能係一個硬性一個軟性, 一般來講SC 老師會鼓勵和讚賞來引導小朋友做到要求, 要佢地 ...

謝謝你, 你令我更覺得應該揀 SC, 因為個仔受軟唔受硬, 我只怕 SC 無紀律, 聽你咁講我就放心

希望個仔可以學到 work hard, play hard

回覆:abbyyan2003 的帖子

我自己不喜歡SC,所以不會選擇。但我小朋友pn讀KM,K1轉去LH,我覺得兩間差不多,以你小朋友的特質,和我小朋友有點相似,如果選擇此兩間,適應上應該不會有問題。我小朋友也是文靜專注形,pn時也是時常喜歡閱讀,一看就一兩小時,現在k1除了閱讀還愛上了砌puzzle一砌又兩小時,最近完成了一幅300塊的,很有滿足感。

lovelinda 發表於 15-4-29 00:10
我自己不喜歡SC,所以不會選擇。但我小朋友pn讀KM,K1轉去LH,我覺得兩間差不多,以你小朋友的特質,和我小 ...
我都正在煩惱KM VS LH 中....
我仔都係KM PN, 我想問問你選LH 的原因, 可以分享下嗎? THANKS!!!
please check pm

‹ 上一主題|下一主題