用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院
樓主: JasperMelody
go

聖保羅書院

回覆 Snakesmall 的帖子

It's just an estimation based on university acceptance rate. So ~35% (46 students as I rmb) got into big 3 last year. Normally 25 points or above is needed for big 3 (except for a few programmes). These students probably have 5 5s on avg or 26 points on avg. 138 5s. And then around 20 (15%) students got into other uni in HK/dec overseas uni (22 points median, 2 5s on avg). This adds up to 178 5s, and then assuming the rest (50%, 64 students around) hv one 5 on avg (which means 18-19 points around, sth like 54433, I studied in SPC before so I know the approx median for bottom half, 15 points is the lowest I have ever heard of, 22 points would be right on the middle) We can deduce that the median is like 22 points, 2 5s on avg.

Snakesmall  Thanks  發表於 15-4-26 10:20

老實講,兩間都只系band1中至尾,唔算band1頭。

王家爸爸  學校都無話自己係B1頭。  發表於 15-10-29 16:36

JasperMelody 發表於 15-4-24 14:15
其實我最心儀九華,但我要誇區,唔知有冇機會,小皃冇乜特異功能,有操行獎,華夏盃港澳盃一等,銀獎,數學 ...
如果你一心追求所謂B1A學校,YW,SPC同九華都唔得,反而你應該留意聖言同匯基(東九龍),呢兩間既入U率个仲高

王家爸爸  聖言搬左之後,好似好左。  發表於 15-10-29 16:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SPC 校風好且嚴,功課不多,老師普遍nice and easy going.
成績理想,給學生很多課外活動和溫書的時間.
單要成績當然BAND1A官津,但想自己兒子全能開心發展且讀到書入U,SPC實在是很理想.
SPC早2兩年是1A,雖現在是1B,但讀書靠自己,學校只是平台,SPC上下老師同學都為更上一層樓努力.

回覆:聖保羅書院

SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問SPC課程深嗎?每年幾多次考試測驗嗎?會否好谷好辛苦?

王家爸爸  畫畫獎,如果係全港比賽,可能有用。  發表於 15-10-29 16:39
王家爸爸  操行獎應該無用  發表於 15-10-29 16:39

bkneon0088 發表於 15-9-15 16:51
SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問S ...

你好。
題外話想向你請教。

你仔仔是否在九龍灣聖若瑟英文小學讀?學校功課量如何?讀書氣氛好嗎?同學們的成績差異大嗎?

學校課程能幫小朋友學到要學的東西嗎?還是靠小朋友及家長在家自己讀/谷?(因有些名小,老師只是"上堂",老師唔係好"教書",自由度好大)

你仔仔咁叻,有否外出補習?小一用小二英文書,K3仔未學過Grammar,能應付嗎?

唔好意思,因仔仔in完P1後,話好鍾意間學校,所以問咁多問題。

謝謝。

hkpapa852  如果你想了解九龍灣私小聖若瑟英文小學, 去問奧脫福最好  發表於 15-10-27 11:58

醒目開學勳章

SPC 是否收特異功能人士?我仔在觀塘聖若瑟, 全級頭10名, 有操行獎、畫畫獎而已。唔知有冇機會? 另外想問問S ...
我都想知, 仔仔今年小六讀藍田津校, 住秀茂坪,  誇區去港島區好似好遠. 但又想試吓, spc 係咪要直資要交學費? 唔該.  

王家爸爸  要  發表於 15-10-29 12:57

引用:Quote:bkneon0088+發表於+15-9-15+16:51+SP

原帖由 rolandbb 於 15-10-29 發表
我都想知, 仔仔今年小六讀藍田津校, 住秀茂坪,  誇區去港島區好似好遠. 但又想試吓, spc 係咪要直資要交學 ...
Spc 是要交學費的

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

Fionyiu 發表於 15-10-29 12:43
Spc 是要交學費的
請問QC 同SJC 又點揀呢? 仔仔數學成績較強, 自行想揀一間區內及一間區外, 我想都是很正路吧.   

引用:Quote:Fionyiu+發表於+15-10-29+12:43+Spc+

原帖由 rolandbb 於 15-10-29 發表
請問QC 同SJC 又點揀呢? 仔仔數學成績較強, 自行想揀一間區內及一間區外, 我想都是很正路吧.   
...
兩間也是十分出色的學校。那間比較放便呢?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

Fionyiu 發表於 15-10-29 15:52
兩間也是十分出色的學校。那間比較放便呢?
兩間都係誇區去香港, 交通都係MTR/巴士.  
另外知唔知道張祝珊中學係咪好多功課做? 呢間係朋友建議的, 若果多功課又好似變返小學咁, 日做夜做.

見啲朋友仔讀得好開心,應該唔錯。

rolandbb 發表於 15-10-29 15:28
...
好容易:中文好揀QC,英文好揀SJC。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-10-29 16:42
好容易:中文好揀QC,英文好揀SJC。
真的嗎?

王家爸爸  建議根據小朋友專長揀學校。  發表於 15-10-29 17:44

rolandbb 發表於 15-10-29 17:03
真的嗎?
對小朋友來說,無最好既學校,只有最適合既學校。

Jackieson  true  發表於 15-10-30 12:58

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-10-29 17:44
對小朋友來說,無最好既學校,只有最適合既學校。
仔仔中文只係得B, 英文就A, 但學校的英文無教深一級.

rolandbb 發表於 15-10-30 09:46
仔仔中文只係得B, 英文就A, 但學校的英文無教深一級.
如果中文唔係最勁既幾個,個人覺得無可能讀得掂QC(亦無可能會入到)。
可能SPC、SJC、RC之類英文好過中文既學校會更適合。

醒目開學勳章

明白了, 請問RC 是邊間中學/書院? 唔該.

王家爸爸  Raimondi College  發表於 15-10-30 10:02

SPC、SJC、RC呢三間英文都勁,為求自保,學校一定會諗辦法提升中文成績。

醒目開學勳章

SPC 要交學費 - 即是直資, 唔可以參加大抽獎?
SJC 有附屬小學 - 收外來生位咪比較少?
RC 有附屬小學  - 收外來生位都係比較少?
有冇張祝珊的資料? 如係咪好多功課?
唔該, 太多問題

王家爸爸  4。張祝珊當然比傳統名校多功課  發表於 15-10-30 10:24
王家爸爸  SJC、RC有附屬小學,外來生位當然比較少,但係以SJC為例,舊年亦收左72個外來生。   發表於 15-10-30 10:23
王家爸爸  1。正確:SPC係直資,收左唔可以參加大抽獎  發表於 15-10-30 10:21