用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小孩網球班
樓主: yufanny1
go

小孩網球班

引用:恕我直言。 叫咁細個細路學網球,似家長虚

原帖由 siden 於 15-04-24 發表
恕我直言。

叫咁細個細路學網球,似家長虚榮心態多於實際。
我大囝快六歲,想報網協班目的純粹學習一種運動,不喜勿插。

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+15-04-23+發表回覆+p

原帖由 samchan2179 於 15-04-23 發表
去公園玩?無Cert ga wor
揾區議員出面, 叫康文署出cert

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-04-23+發

原帖由 雲牛 於 15-04-24 發表
揾區議員出面, 叫康文署出cert
其實依度從來都冇人講過學網球係要為攞cert, 考學校!唔知點解D人係要咁敏感,硬要混埋一齊講!你都可以講足球,羽毛球, 游水都係為攞cert㗎啦, 都係運動一種!

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+15-04-24+發表揾區議

原帖由 yufanny1 於 15-04-24 發表
其實依度從來都冇人講過學網球係要為攞cert, 考學校!唔知點解D人係要咁敏感,硬要混埋一齊講!你都可以講 ...
我個大仔今年九月升小一,佢宜家攞cert嚟做乜呀?!唉……

回覆:小孩網球班

拿度同費達拿都係三歲就接觸tennis, 你哋努力呀!

回覆 yufanny1 的帖子

有,我小朋友3歲,同埋多一個同學一齊私學。

教練都幾用心,會打好小孩子的根基先。他們也很喜歡他。

回覆:雲牛 的帖子

李娜全中國運動員收入第一, 點解唔學網球。

回覆 雲牛 的帖子

香港吾同瑞士、西班牙咁多空地,Federer和Nadal細細個都係跟父母、親戚在屋企練,吾係咁快搵教練一對一學。
但香港,培養小朋友網球發展,好多時搵教練帶,平常少練,真係燒銀紙。有次望過一些香港球手的比賽獎金,真係好少好少。

回覆 lcyfrankie 的帖子

多得李娜,一定多咗好多國內娃娃打網球,女子網球競爭大好多了。

引用:天后🈶間indoor+tennis+playgroup+

原帖由 Bean2012 於 15-04-23 發表
天后🈶間indoor tennis playgroup 比四歳以下小朋友,但吾記得叫咩名
叫superstarz tennis
http://www.superstarz.com.hk

回覆:Wallaby 的帖子

My son is now 3 years old and he enjoys his one hour lesson there every week. Max 4 kids. The coach is very good. It is more a play and eye-hand coordination exercise. Something for the kid to run and play. Good that it is indoor so there is no disappointment due to weather. My son loves the coach so he will follow whatever the coach says.

引用:恕我直言。叫咁細個細路學網球,似家長虚

原帖由 siden 於 15-04-24 發表
恕我直言。

叫咁細個細路學網球,似家長虚榮心態多於實際。

我仔有學網球的,我老公亦係打網球。我們住近網球場,因利成便,在我仔三歲時,我地已買小童球拍比佢用,每次大人book 場打波,總會預d時間比個仔拎球拍掂下個波。由最初企在面前個仔前面弹個波落地下比佢打,到後來我地從球場一面打個波过網比佢在回個波過返黎,咁做係會訓練到個仔的ball sense. 到個仔5歲時,我地比佢上網球班跟教練學正規技術。我仔除咗訓練時間以外,還會跟老公打波,到現在中學,跟我老公同大人波友打球。打波係我家常規的親子活動。

我想說的是:
(1) 3歲人仔可以學打網球,不过未必要跟教練,因為呢個歲數的小孩主要是學如何掌握timing 去捉住/打到d會郁ge 野,只要個大人曉拋波比個小朋友就已經可以教到佢. 但係, 小朋友要一段頗長時間去建立ball sense, 亦非只靠一個星期1小時的興趣班可建立. 呢個年紀跟教練打, cost-effectiveness 係偏低.

(2) 想小朋友學好一樣運動,家長最好亦能投入,不是小朋友每星期一次的興趣班進行時, 家長就坐在場边睇. 家長要在訓練以外的時間亦能同小朋友一起做果樣運動作消閒。球類運動、游泳等運動都是一樣, 需要将運動融入家庭的生活中,果項運動就不會淪為小朋友的技能訓練,小朋友做運動的習慣才會持之以恒。

有很多家長不同意上述第2点,說自己根本不曉某樣運動,唯有只靠教練, 小朋友只有跟教練才會學得好。教練只能在訓練時教授小朋友的運動技巧,可是健康生活態度、運動恒心等觀念,家長的身教比教練的影響力來得强,更能令小朋友潛然默化, 小朋友在運動方面的技術及興趣才會增長得快。

wangahb  我反而更同意第二點 -^_^-   發表於 15-5-14 15:58

引用:回覆+雲牛+的帖子 香港吾同瑞士、西班牙咁

原帖由 Jane1983 於 15-05-06 發表
回覆 雲牛 的帖子

香港吾同瑞士、西班牙咁多空地,Federer和Nadal細細個都係跟父母、親戚在屋企練,吾係咁 ...
Agree!!!

Yes my kid's coach go to buy the rack with my kid and my kid's classmates (sometimes they have the class together) and see which one fit them.

比小朋友試下舉高手握19"球拍hit個波, 佢打十下八下都唔倦先開始學就冇咁浪費金錢和時間.

我家亦是熱愛網球,但小朋友一個星期一堂的學習,真係學吾到也野。

眼見一些外國細路,4、5歲都打得有板有眼,但人地放落去的錢、時間和心思係好多。一個月打波打幾千元,家長可能寧願花在學術有關的課程。

我見個一個6y女仔(or 6.5-7y already now),真超班果隻. Her parents told me that she practises 3 days/week and 2hours/day.

同果d K2/3小朋友操水一樣咁密...

引用:我家亦是熱愛網球,但小朋友一個星期一堂的

原帖由 Jane1983 於 15-05-14 發表
我家亦是熱愛網球,但小朋友一個星期一堂的學習,真係學吾到也野。

眼見一些外國細路,4、5歲都打得有板有 ...
我仔的波友,一星期3堂group training,每次3hrs, 另加1:1……
每月 training fees> $5000

回覆 birdbird 的帖子

係邊度?其實算平。我知道的,2個鐘group收$375,一個鐘一對一收400-450。波要打到好,吾係一朝一夕,亦講資質、興趣、mental toughness,一大堆原素。
3歲開始,條數吾係講笑。

有朋友為咗想個平時唔多跑嘅小朋友跑多啲,就俾佢去學網球,佢兩公婆都唔係網球好手,俾我嘅直覺,都係皆因佢地錢多(真係錢多)而又想做啲較突出嘅安排囉。(講緊上堂以外嘅平時都仲係唔多跑喎)