用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小孩網球班
go

小孩網球班 [複製鏈接]

想帶仔仔去學打網球, 有冇好介紹?單對單或者一班小朋友一齊學都OK。不過唔知會唔教咁細個呢~(3歲)

2    0    0    0

太細,手眼協調吾得,仲要拿拍擊球,吾係太適合。

真係好想,可以試吓網總的親子班

引用:太細,手眼協調吾得,仲要拿拍擊球,吾係太

原帖由 Jane1983 於 15-04-23 發表
太細,手眼協調吾得,仲要拿拍擊球,吾係太適合。

真係好想,可以試吓網總的親子班 ...
剛剛想回應,發現我要說的同你一樣。

咁細,嘥錢亦唔多適合。

Jane1983    發表於 15-4-23 10:15

回覆:小孩網球班

咁k1小朋友適合什麼體能運動?男仔
先謝分享

回覆 phoebewong123 的帖子

其實放佢去公園、去行山、去沙灘亂跑一餐, 已是最好的體能運動, 又可引發他的好奇心.

不過真係要揀的話, 游泳就很好, 今個暑假開始游, 咁今年冬天都可繼續游.

My tennis coach suggests kids only start @ 5-yr old.

soccer.  

引用:咁k1小朋友適合什麼體能運動?男仔 先謝分

原帖由 phoebewong123 於 15-04-23 發表
咁k1小朋友適合什麼體能運動?男仔
先謝分享
足球,dancing

你有無叫你小朋友拎起揮舞過個網球拍?我諗你叫佢揮過就唔會問條咁嘅問題⋯ 叫你小朋友拎起個網球掉超過30米都未必得⋯⋯

如你想佢學體能嘢目的係乜?如操紀錄,玲聽指示,就係跆拳道果啲。

如果只係想增加運動量都係啲足球、kids basketball 果啲。

引用:你有無叫你小朋友拎起揮舞過個網球拍?我諗

原帖由 hedhed 於 15-04-23 發表
你有無叫你小朋友拎起揮舞過個網球拍?我諗你叫佢揮過就唔會問條咁嘅問題⋯ 叫你小朋友拎起 ...
有小朋友既専用球拍吖ma, 我多年前的確見响球場過大約3, 4歲既小朋友跟教練學打網球。除非嗰個小朋友生得細粒, 其實已是5,6歲啦。

引用:天后🈶間indoor+tennis+playgroup+

原帖由 Bean2012 於 15-04-23 發表
天后🈶間indoor tennis playgroup 比四歳以下小朋友,但吾記得叫咩名
superstarz?

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 其實放佢去公

原帖由 雲牛 於 15-04-23 發表
回覆 phoebewong123 的帖子

其實放佢去公園、去行山、去沙灘亂跑一餐, 已是最好的體能運動, 又可引發他的 ...
去公園玩?無Cert ga wor

wangahb  wakakakakkaka  發表於 15-5-14 15:51
siden    發表於 15-4-24 09:29

一間叫monster tennis,佢有2-3歲playgroup 仲好可以試堂喎,你可以chk下!

引用:一間叫monster+tennis,佢有2-3歲playgroup

原帖由 JuliaCKL 於 15-04-23 發表
一間叫monster tennis,佢有2-3歲playgroup 仲好可以試堂喎,你可以chk下!
Search了真係有,話係用foam ball是playgroup形式二三歲班,大少少我會試下,thank you

請問香港網球總會d班最細幾歲可參加?thx!

Hong Kong Tennis Association Limited
http://www.tennishk.org/en/leagues/community-tennis

恕我直言。

叫咁細個細路學網球,似家長虚榮心態多於實際。

幾歲人仔,寧願玩下幼兒羽毛球都好過什麼網球。偶爾在公園與其他小孩聯誼搓幾板,邊見人打網球?羽毛球就算冇網冇場,細路仔在空地開開心心對打也可。網球又要彈地又怕打到人(球勁與球質地也與羽毛球不同),就算閒時想玩下都要揾地方。

真有心學,四、五歲後找教練認真學,否則只係嘥$嘥時間。如果你$和時間都多,當我冇講過吧。

wangahb  似家長虚榮心態多於實際 <<< tot   發表於 15-5-14 15:52

引用:恕我直言。 叫咁細個細路學網球,似家長虚

原帖由 siden 於 15-04-24 發表
恕我直言。

叫咁細個細路學網球,似家長虚榮心態多於實際。
想標奇立異,考名校會有人刮目相看,可能golf會啱啲。不過宜家啲名校老師、校長,都見慣啲三尖八角,周身刀,無張利嘅小朋友架啦

Foam ball, indoor , playgroup 都幾無聊

‹ 上一主題|下一主題