用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學 M1 M2
樓主: bobbytam88
go

數學 M1 M2   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-10-19 22:01
Are you sure ?
渣打擬全球裁員1.5萬

2015 裁裁裁!全球 500 大企業 2 成已裁員,IT、金融、能源首先開鍘

PS: IBM 的裁員數目不正確

cow 發表於 15-11-4 16:51
渣打擬全球裁員1.5萬

2015 裁裁裁!全球 500 大企業 2 成已裁員,IT、金融、能源首先開鍘
Thanks for updated info.
By the way, how about SME and HK factories in Pearl River Delta? How many are closed down in 2015?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+15-10-28+11

原帖由 pineapple0983 於 15-10-28 發表
DSE程度的PHY其實不用calculus知識也能清楚明白。Calculus只是給你多一個角度看問題。

JustAParent 發表於 15-11-5 12:19
DSE程度的PHY其實不用calculus知識也能清楚明白。Calculus只是給你多一個角度看問題。

...
冇氣......你鐘意點講就點講......
你甚至可以話,DSE程度的數學科其實唔駛識加減數,因為一襟計數機就計到。所以小學學加減數只是給你多一個方法計數!!

回覆:數學 M1 M2

我又想請教一下,大部分人話讀商科最好搭M1; 而Phy 就配M2. 咁如果讀Econ, Bafs 再配M2 呢個組合會否好怪?

引用:我又想請教一下,大部分人話讀商科最好搭M1

原帖由 Kittymummy 於 15-11-11 發表
我又想請教一下,大部分人話讀商科最好搭M1; 而Phy 就配M2. 咁如果讀Econ, Bafs 再配M2 呢個組合會否好怪? ...
唔會怪,其實大家可以視中學的所有學習,是培養大學學習的準備。M12除了是某些科系的必須外,主要還是為學生提供邏輯思考訓練及學習數學的嚴緊性。

以QF 為例,有 M12 一定程度上讀上去,不管是1或2,都應該是差不多。沒有才是有影響。

hogwarts 發表於 15-5-10 13:08
其實所有和科學、量計(金融、會計和經濟)有關的大學課程,都要用到M1&M2的知識,祇是在 DSE 制度下的大 ...
金融、會計和經濟真係最好識M1 & M2 (不過當年我係讀A. MATHS), 大學主修會計, 但好多同金融和經濟都有關.  如果識M1 & M2, 內面好多數據你會一望就明, 但唔識, 你根本好難去明, 大學唔會再教你, 你唔明就好難去解釋, 而我既教授最注重既就係你既解釋到唔到POINT, 所以最後科FINANCE肥左70%.  真心, 如果數OK, 讀M1 & M2真係好好多. (雖然我都唔係好明而家點解分M1 & M2, 因2科都有用)

引用:Quote:hogwarts+發表於+15-5-10+13:08+其實

原帖由 tintinlam 於 15-11-12 發表
金融、會計和經濟真係最好識M1 & M2 (不過當年我係讀A. MATHS), 大學主修會計, 但好多同金融和經濟都有關.  ...
百份百同意。

tintinlam 發表於 15-11-12 12:51
大學唔會再教你
同意有讀M1/M2好些, 但Year1,2無Calculus同statistics修嗎?

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+15-11-11+發表

原帖由 hogwarts 於 15-11-12 發表
唔會怪,其實大家可以視中學的所有學習,是培養大學學習的準備。M12除了是某些科系的必須外,主要還是為學 ...
多謝你每次都解答!

引用:Quote:hogwarts+發表於+15-5-10+13:08+其實

原帖由 tintinlam 於 15-11-12 發表
金融、會計和經濟真係最好識M1 & M2 (不過當年我係讀A. MATHS), 大學主修會計, 但好多同金融和經濟都有關.  ...
多謝分享哦

引用:我們終於找到了一間好的補習社補m1,仔由8

原帖由 wongtingfung 於 15-10-27 發表
我們終於找到了一間好的補習社補m1,仔由8月開始學,一開始說好辛苦,但剛剛test了拿了全班第一,看到成效 ...
可否pm我仔仔的補習中心電話及地址?謝謝

請問有冇好的M2書. 可否PM給我. Thx.

回覆 wongtingfung 的帖子

可否PM 給我, 謝!

回覆:數學 M1 M2

早前,在這裏有家長介紹這兩本書,小女今年中三,她已看完,心得係對初學者認識微積分,現在已上緊M2的補習班了。
如興歡者,我一佰元讓出,有99%新,可pm我thanks

幫同事問, 佢個仔來緊決定修唔修m1/m2, 佢數學成績幾好的, 不過擔心讀唔來, 我同事想問下究竟修左dse係唔係pass或者高分先會優先大學選科? fail左會唔會都優先?

補習

想搵補習社M1邊間好呀?太子/旺角?
‹ 上一主題|下一主題