用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學 M1 M2
樓主: bobbytam88
go

數學 M1 M2  

HELENNNN 發表於 15-7-3 17:00
想問下大家, 我囡囡數學可以攞到很高分 (80-90分), 但M2就不能攞到高分(有時剛剛合格) ,問題不知出在那 ...
好正常, 因m2比較艱深, 題目繁複, 很多時做唔完.

HELENNNN 發表於 15-7-3 17:00
想問下大家, 我囡囡數學可以攞到很高分 (80-90分), 但M2就不能攞到高分(有時剛剛合格) ,問題不知出在那 ...

就咁好難比意見.......要問阿女邊度攞唔到分。
事實上有d學校會出d無有咁深的題目來拔尖,唔好話攞高分,合格已經好難。以DSE計,M2舊年攞六十五已經是 5,七十六分是5*,八十六分是5**。
建議如果學校老師改善唔到,就要搵出面人幫手搵原因,然後針對性操練。
DSE數學 (core部份):79% 是 5,87% 是 5*,5** 要 92%!

M1, M2 係比數學難,但讀M1, M2對大學選科有利。

回覆:pineapple0983 的帖子

请問去那里找這些資料?还有其他科吗?

pineapple0983  你想知邊科的 cut off?  發表於 15-7-5 18:13

M1 M2不是數學叻就能取高分!好彩阿囝搵到好老師。

阿仔有修M2,以而家成績都算唔錯,就黎升中五,嚟緊要計下分,睇下選邊間大學修邊科...

你們可以到各大學的網站看看他們的收生資料
https://sites.google.com/site/tutorialmark/

回覆:HELENNNN 的帖子

引用:聽我仔說,m1較core複雜,學校老師只能在堂

原帖由 kongchiki 於 15-07-20 發表
聽我仔說,m1較core複雜,學校老師只能在堂上教concept,但沒時間做在練習,他上課聽時以為是明白了,但回 ...
我囝出年開始讀M1,請問邊間有M1操數班?

回覆:以斯帖 的帖子

想八卦佢仲選修咩科?

回覆 hogwarts 的帖子

your advice and the link you provide are really useful

回覆 MariaTsui 的帖子

M1即是當年的ADVANCED MATH (include STATISTIC),M2即是PURE MATH。

connielam 發表於 15-7-24 13:49
回覆 MariaTsui 的帖子

M1即是當年的ADVANCED MATH (include STATISTIC),M2即是PURE MATH。

Advanced Maths ? 定 Applied Maths ? (Sorry,我老餅,當年考 A level 時都未有 Jupas ,當年A level 無指定要考中文,A level 的 Maths 只有 Pure Maths 及 Applied Maths)  

還有以前所有理科生會考絕大部份會讀會考的 Additional Maths 呢?與現在DSE 的Maths/M1/M2 點對比?
見過有人話做埋會考的 Maths past paper 可應付 8、9成 DSE 的 Maths卷,咁我理解 DSE 餘下的一兩成 Maths 範圍是 屬於以前部份的 Additional Maths 。

回覆:數學 M1 M2

What is M1, M2?

回覆 credit9999 的帖子

MATHEMATICS Extended Part Module 1 和 MATHEMATICS Extended Part Module 2
https://sites.google.com/site/tutorialmark/

其實讀唔到補都係補唔到,以我個人意見,要數學有92分,m2 有86分,點會係讀唔惦去找補習班的人會拿到的分數丫。跟本係愛數學愛讀書的人先會拿到的分數。

引用:阿仔而家讀緊+F4+選修+M2+另因佢對數學好有

原帖由 CPW628 於 15-04-30 發表
阿仔而家讀緊 F4 選修 M2 另因佢對數學好有興趣 自修 M1 及要求去讀奧數 我自從小學比佢去而家間補習社後  ...
我都想了解下先,可否提供參考。因為小兒小學一直冇補開,想升到中學都係有些輔助好一些。

回覆:數學 M1 M2

請問大家那裏補M2好呀?請pm, 道謝!

細囝,自修同補習緊M2。佢話OK。都明明哋!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。