用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生小學女Band2A想返民生
go

民生小學女Band2A想返民生

其實機會大唔大?
共180個位
自行位54
直屬位99
非保留位15
老師話band1就一定入得返民生
但Band 2 就大抽獎,而聽講每個band唔理band前定band後,都係一齊抽,睇number,咁如果band2唔理係band2a or band2b 都一齊抽,咁咪會分薄了?
另可否建議下第2-4志愿點揀?

回覆:晴媽媽 的帖子

不是直屬位必須收回自己小學部的band 1 & band 2生嗎?

不是呀,只是有資格,但如果合資格的學生多過直屬位,就要去大抽獎。
有無人可以賜教一下。

民生小竟然有多過99人合直屬資格,果然牟利。

星運教授  人地一級250人...  發表於 15-4-22 20:37

回覆:民生小學女Band2A想返民生

你要計埋b1頭同學可能會揀其他學校

晴媽媽

我估民生的B2學生一定九成半會揀返民生書院,只要知到貴校有幾多B2學生,就輕易計算出個成功率了,因為你們是直屬學生有優先權,不會混入九龍城區之B2學生一起處理,使到分薄變大的。

我想知貴校有幾多B1和B2學生呀?

TwinWong  AGREE  發表於 15-4-23 08:22

點計你都係要等運到, 諗下乙二乙三放邊間仲實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有優先權的嗎? 會怎樣優先處理?
我們點問校長也不肯講各band的人數,連佢都話band2都係要靠運氣。

我囡學校也不肯說band 2/3人數。

晴媽媽 發表於 15-4-22 21:54
有優先權的嗎? 會怎樣優先處理?
我們點問校長也不肯講各band的人數,連佢都話band2都係要靠運氣。 ...

民小B2學生在大抽獎時各自分配一個隨機no,此時在九龍城區已有一個次弟排名,再把當中乙1有選民生書院的B1和B2的民小學生抽出給予優先權分派學位,由於該班學生只有B2且隨機no較後的未能獲派學位,這少撮人就要歸番條大隊,待九龍城區的B1生分配完才輪到九龍城區的B2生,包括剩餘未被取錄的少撮民小生,一般而言,很少很少機會還有剩餘空缺留到九龍城區之B2生競爭的。

希望可以清晰你的思緒,為乙2以後作更好的排位呢!

……不肯講各band的人數……

連名次也不知道嗎?

我仔都係民生b2a!都唔知點樣選學校排位好!好難填到30間😣

校長話b2a入返民生機會比b2b大!其實我都唔太明點解!因為到大抽獎時只會分b1,b2,b3三組!

Adatseadatse 發表於 15-4-22 23:20
校長話b2a入返民生機會比b2b大!其實我都唔太明點解!因為到大抽獎時只會分b1,b2,b3三組! ...
純粹個人猜測(陰謀論D咁諗):如果只是band 2一齊抽,冇分band 2a/ 2b 咁抽,即係學校仍有機會收到少量band 2b, 亦即學校根本不由自主的!如果我是校長正因不想咁多band 2b入讀本校,唯一可以掌控的,或者可以說唯一可以做的就是「告知」同學們:band 2a生大機會過band 2b生,等band 2b 生自己知難而退!(我估計咋!有錯請更正我!謝謝!)

hkpapa852 發表於 15-4-22 21:27

點計你都係要等運到, 諗下乙二乙三放邊間仲實際

B2生乙五都入到聖家,乙二都有銀禧,唔使驚喎!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

LittleButter 發表於 15-4-22 23:52

純粹個人猜測(陰謀論D咁諗):如果只是band 2一齊抽,冇分band 2a/ 2b 咁抽,即係學校仍有機會收到少量band  ...

放心,一定無可能。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-4-23 00:02
放心,一定無可能。
這樣請問實際情況是如何的呢?可否詳細解說一下,謝謝!

可能....學校自訂既B2a生...係全區既B1生
所以....派位仍屬B1組別....入硬

btw....估估下....自行分析/決定~~~

不如數據化, 或許令你容易睇得明d…唔清楚民小band 1, 2,3 的比率. 就假設個band各佔1/3. 所以band one 83位, band two 83位, band three 84位. 民小直屬有99位, 基於band 1有優先權, 所以83位band one學生全部入曬(留意可能有d自行已入民生或其他學校, 所以有可能少於83位), 咁就只餘下直屬16位比民生band two 83位學生去抽啦. 最後未能抽中的民生band two  67位學生就要和這區有揀民生做第一志願的band one 和 band two去抽15位非保留位. 留意band one又係抽先, 然後先到band two. 其實假設band two生有83個人去抽16個位, 機會唔算大又唔算細...所以乙二和乙三要揀一些機會大而你又接受到的學校啦

我想問問民小係私立小學,佢又與民生書院有聯繫關係,是否當年要轉為私立才可以與中學作聯繫學校呀?若然唔係又為何要轉私立呢?另外,民小學生同樣有自行階段嗎?