用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1女 升中排位
樓主: 麥麥豬
go

葵青B1女 升中排位

chocolatebean 發表於 15-4-24 13:24
你而家至叫人轉軚, 樓主似乎好LIKE LW 喎 : )

佢唔係唔LIKE 女校嗎?
咁其實無乜好揀.

除非你夠膽搏有30%B1生自行成功/已考到直資, 如果唔係既話, 葵青區既英中位係唔夠一人一位.

女仔報兩間女校入到既機會係高一截, 如果咁都唔用, 咁就要保守D. 不過我同意陳兆民應該排高過全完

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chocolatebean+發表於+15-4-24+13:24

原帖由 hkpapa852 於 15-04-24 發表
咁其實無乜好揀.

除非你夠膽搏有30%B1生自行成功/已考到直資, 如果唔係既話, 葵青區既英中位係唔夠一人一 ...
葵青區喎?唔係應該B1學位係多過B1學生咩?

王家爸爸  B1學位只有大約1/4  發表於 15-4-24 13:44
王家爸爸  葵青區B1學位唔夠  發表於 15-4-24 13:43

chan803 發表於 15-4-24 13:35
位多有咩用, 自行時學校收好多他區叻仔叻女, KT 同學係呢個時候離場有幾多? 最後個個都輪到大抽獎自己爭位, 明唔明?

你地個個都話夠位, 唔緊要啦! 信不信由你, 鍾意拿自己小朋友作賭注係冇問題架! 不過, 我答得人就真想幫人, 害左人成世人地記住我就唔好啦!

你可以去呢度睇 下我既統計 (我無計伍若瑜)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3026513&extra=page%3D2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

當然,如果你當全完中學同陳兆民係Band 1C學校,咁就正好足夠Band 1學位。

王家爸爸 發表於 15-4-24 13:47
當然,如果你當全完中學同陳兆民係Band 1C學校,咁就正好足夠Band 1學位。
要當晒陳兆民, 全完, 伍若瑜係B1學校, 再加埋假設自行成功離場率有20%或以上先夠

王家爸爸  所以話葵青區唔可以太進取   發表於 15-4-24 13:54
王家爸爸    發表於 15-4-24 13:54

引用:其實葵青區英中學位足夠比B1生有凸,而且仲

原帖由 john1022 於 15-04-24 發表
其實葵青區英中學位足夠比B1生有凸,而且仲有可能比某些英中更好的伍若瑜。如果肯定B1生既話,根本可以填晒 ...
無可能填晒全部band 1英中先,好多英中如安柱,林護,李兆基,善德排第二己冇乜位剩

hkpapa852 發表於 15-4-24 13:49
要當晒陳兆民, 全完, 伍若瑜係B1學校, 再加埋假設自行成功離場率有20%或以上先夠
...
好難想像有20%離場

王家爸爸  離場=自行或直資收左  發表於 15-4-24 13:57
王家爸爸  舊年有大約三成離場  發表於 15-4-24 13:56

引用:Quote:麥麥豬+發表於+15-4-22+14:50+葵青B1

原帖由 hkpapa852 於 15-04-24 發表
如果你女兒唔係雙仁既學生, 揀蕭明做乙一會好D
樓主就係吾鐘意女校,同我一樣,如果鐘情女校,就易排好多,兩女校是但一間排一位好大機會入la

引用:我也不喜女校,+PP只放在第五

原帖由 Gabrielma 於 15-04-24 發表
我也不喜女校, PP只放在第五
你點排位1-4?

樓主咁填OK架!

咪以為填LW 少機會, 佢就係得5X個位, 好多B1(非雙仁)同學唔咁揀, 以為機會少, 個個中去安柱, 善, 李, 蕭, 咁LW 咪相對競爭少左, 會揀既係個班 DIE HARD FANS, 仁立有一大班B1同學會爭(估計50-60人), 仁紀會爭可能(30-40人)

你講葵青區上年有3成離場?

王家爸爸  有一千一百人左右  發表於 15-4-24 14:05

邊度有資料參考下

王家爸爸  舊年既報紙(星島)  發表於 15-4-24 14:13

chocolatebean 發表於 15-4-24 14:00
樓主咁填OK架!

咪以為填LW 少機會, 佢就係得5X個位, 好多B1(非雙仁)同學唔咁揀, 以為機會少, 個個中去安柱 ...

但如諗住日後捒理科的男生, 對BAND1A校都須量力而為,  審視一下.

雙仁既學生, 不太LIKE女校,所以才麻煩

麥麥豬 發表於 15-4-24 16:51
雙仁既學生, 不太LIKE女校,所以才麻煩

普遍來說: 男生多接受男校, 女生較少接受女校.  身邊有些朋友囡, 寧讀區內BAND1C校, 都唔想入區內BAND1B女校.

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-4-24+17:06+編輯

原帖由 黃巴士 於 15-04-24 發表
我正如是甘樣