用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲 ...
樓主: koeychan
go

[其他] 有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+koeychan+於+15-04-30+發表其

原帖由 moonlet 於 15-04-30 發表
請問能pm 我那間幼兒園嗎? 我女13個月  只能扶著行  我怕無學校收她  也想有老師照顧到她  謝謝

...
13個月可以扶住行,都算正常進度喎﹗佢有其他問題﹖

引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-04-30+發表請

原帖由 koeychan 於 15-05-01 發表
13個月可以扶住行,都算正常進度喎﹗佢有其他問題﹖
肌張力低  都系腳仔不夠力  但進步中 轉換姿勢麻麻地   總之咩動作都要扶才能做到  cac 不讓我排任何服務,話再觀察下先wo

引用:Quote:原帖由+koeychan+於+15-05-01+發表13

原帖由 moonlet 於 15-05-01 發表
肌張力低  都系腳仔不夠力  但進步中 轉換姿勢麻麻地   總之咩動作都要扶才能做到  cac 不讓我排任何服務, ...
其實13個月仲早,喺屋企同佢行多啲先,過幾個月再係差嘅,先揾PST幫佢做大肌訓練,冇咁貴,之後唔夠先再揾PT、OT幫手啦。

引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-05-01+發表肌

原帖由 Tifftiff0115 於 15-05-01 發表
其實13個月仲早,喺屋企同佢行多啲先,過幾個月再係差嘅,先揾PST幫佢做大肌訓練,冇咁貴,之後唔夠先再揾P ...
PST 即系咩?  噢 原來  大些才找專業些的人幫?  她六個月時已經找協康物理治療師   確實系甘哭  哈哈

引用:Quote:原帖由+Tifftiff0115+於+15-05-01+發

原帖由 moonlet 於 15-05-01 發表
PST 即系咩?  噢 原來  大些才找專業些的人幫?  她六個月時已經找協康物理治療師   確實系甘哭  哈哈

...
PST即係學前幼兒導師。其實你可以一開始就揾PT,OT做治療,不過PST費用一般平3,4成,亦都係專業可以做肌肉訓練嘅。我囝囝做開嘅好有經驗,三個月倒都有明顯進步~

引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-05-01+發表PST

原帖由 Tifftiff0115 於 15-05-01 發表
PST即係學前幼兒導師。其實你可以一開始就揾PT,OT做治療,不過PST費用一般平3,4成,亦都係專業可以做肌肉 ...
能否告知邊個機構? 我都想做  不想只靠屯醫  無咩用甘  謝謝

引用:Quote:原帖由+koeychan+於+15-04-30+發表其

原帖由 moonlet 於 15-04-30 發表
請問能pm 我那間幼兒園嗎? 我女13個月  只能扶著行  我怕無學校收她  也想有老師照顧到她  謝謝

...
行唔到,真係讀唔掂嫁。即使先生顧佢,其他小朋友玩,難免推推撞撞整親。所以,果陣做assessment果個醫生都因為咁,建議排E 同 S位。

回覆:koeychan 的帖子

之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己就連份底都見唔到。我小朋友除左唔識行,整個development都有D慢……

引用:之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己

原帖由 LivedLee 於 15-05-02 發表
之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己就連份底都見唔到。我小朋友除左唔識行,整個development都有D慢 ...
呢方面嘅delay,可以揾啲一對一嘅訓練幫手,會追得快啲。

引用:Quote:原帖由+moonlet+於+15-05-01+發表PST

PST即係學前幼兒導師。其實你可以一開始就揾PT,OT做治療,不過PST費用一般平3,4成,亦都係專業可以做肌肉 ...
可以pm我嗎?我都想揾你果個試下﹗

引用:之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己

原帖由 LivedLee 於 15-05-02 發表
之前pm左你,不過唔知send唔send得出,自己就連份底都見唔到。我小朋友除左唔識行,整個development都有D慢 ...
但係我阿仔係由識到退步,其他又正常,所以醫生都講唔到點解﹗

回覆:Tifftiff0115 的帖子

我之前都有去協康(私隊)同其他私營嘅做3T,一個字,惨!

可以試下搵特殊老師做training,我囡囡二歲二個月,專注力差,不懂坐,上左三個月進步左好多,專注好左,小肌好左,識扣大粒扭,拉拉練,連爸爸都話值得,不過而家擔心佢k1.

你看看以下短片,有關雷特氏症,有講及小朋友無故退步的情況。

https://www.youtube.com/watch?v=NDyvz8et5A8&feature=youtu.be

回覆 koeychan 的帖子

可以多D機會學東西, 環境迫使學

引用:有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒 +

引用:Quote:原帖由+jackyyymama+於+15-04-23+發

原帖由 dubdub 於 15-05-19 發表
我仔又係好細粒同發展都有的慢,如甲狀腺低高係咪bb本身都有徵狀?
先天性甲狀腺功能不足會影響生長同腦部發育。
你可以睇遺傳科網上資訊 ( http://www.dh.gov.hk/tc_chi/main/main_cgs/main_cgs.html)
我女初生時飲好多但體重越來越跌,個人呆d易瞓,入院(佢患腦水腫)有個經驗醫生專登check甲狀腺分泌先知身體無製造,要一直食藥幫助生長。

我囡囡現在3歲, 去年CHECK到有羊癎,發展DELAY,又唔識講野...系觀塘讀了一年密集式訓練, 但見成效緩慢, 想問其實系米單對單的訓練唔夠?但囡囡唔可以迫得, 因為一迫佢又好易抽筋...依家還在排S位..唔知大家有沒有好介紹?

moonlet 發表於 15-4-30 22:10

...
正常進度

LivedLee 發表於 15-5-2 17:47
行唔到,真係讀唔掂嫁。即使先生顧佢,其他小朋友玩,難免推推撞撞整親。所以,果陣做assessment果個醫生都 ...
agree
‹ 上一主題|下一主題