用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲 ...
go

[其他] 有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識 [複製鏈接]

我囝囝宜家22個月大,仲未可以放手行,對腳好無力,唔可以做到(貓)低起身!但其他發展一切正常,小肌肉好好,說野又叻,學野都好快,宜家已經識唱歌!就係唔識行,佢可以扶野自己行,但一放手就唔得,同埋好易跌,一跌就好似人地暈左咁,唔識保護自己。
重點係係佢12-15個月時佢係發展唔錯可自行上sofo可以放手行幾步,我地一直等佢行到17個月後就發現佢有退步,上唔到sofo放手唔行,仲好易跌!
已經做左好多檢查如mri都話無問題,宜家係qe做緊物理治療!
請問有無人同我囝一樣?
我宜家仲可以做咩?
因為我上網睇好多人大肌肉遲緩都係一係本身一直樣樣野都遲緩或有埋其他方面遲緩,就無話退步或其它都無事!
   1    0    0    0

同埋宜家有pn收佢,我都唔知比唔比佢讀好?

回覆:koeychan 的帖子

醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒科睇下,照下腦仔好,我個小朋友8個月都未坐,後來發現有羊癎。去埋cac評估先,有咩排咩

回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

有冇去醫院做物理治療??有冇排S位? 行都行吾隱,普通幼稚園應該照顧吾度佢。

引用:醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒

原帖由 DollyCC 於 15-04-22 發表
醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒科睇下,照下腦仔好,我個小朋友8個月都未坐,後來發現有羊癎。 ...
醫生就係話未知原因,腦、頸椎胸椎腰椎都照曬mri都話正常﹗

回覆:koeychan 的帖子

我地mri無事,腦電圖照到羊間

回覆:有無小孩係12.13個月時係發展正常,但宜家22個月退步仲未識

會唔會唔會之前行路發生事有陰影,心理因素

引用:我地mri無事,腦電圖照到羊間 +

我地mri無事,腦電圖照到羊間
咁我要叫醫生檢查埋腦電圖先﹗

引用:會唔會唔會之前行路發生事有陰影,心理因素

原帖由 jackyyymama 於 15-04-22 發表
會唔會唔會之前行路發生事有陰影,心理因素
之前都係咁諗,但係佢d張力真係好差,叫佢提腳係提到少少就唔得啦,膝頭哥一d用都無,一行路就鎖住﹗宜家仲差過佢11-12個月果時﹗

有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒

要留意住是否真的退步?如果是退步,有可能是染色體或代謝病,要驗血找原因.

你儘快轉CAC或社署安排學校啦,我囝囝都差唔多係咁,大你果個幾個月,而家讀緊S位。

同埋最好排埋遺傳學啦…

引用:醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒

醫生病無話咩?行得唔好,驚腦有事。搵個兒科睇下,照下腦仔好,我個小朋友8個月都未坐,後來發現有羊癎。 ...
照咗腦電圖同排CAC先,呢兩邊意見最有可能幫倒手。

引用:有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒 +

原帖由 jackyyymama 於 15-04-23 發表
有無驗血?我囡甲狀腺低影響發展又細粒
有驗血﹗話正常﹗

引用:你儘快轉CAC或社署安排學校啦,我囝囝都差

原帖由 LivedLee 於 15-04-25 發表
你儘快轉CAC或社署安排學校啦,我囝囝都差唔多係咁,大你果個幾個月,而家讀緊S位。

...
咩係cac﹗你幾時知道你仔有時咁快排到s位﹖咁你仔係咩事,宜家點﹖

koeychan 發表於 15-4-22 02:33
同埋宜家有pn收佢,我都唔知比唔比佢讀好?

引用:Quote:koeychan+發表於+15-4-22+02:33+同埋

原帖由 curly 於 15-04-30 發表
其實我已經交左錢,但就讀下午班,因為學校話下午班少人d可以多d人手照顧﹗我衡量過都覺得安全好d﹗但請問你覺得讀ga原因係咩﹖

引用:Quote:原帖由+curly+於+15-04-30+發表讀其

原帖由 koeychan 於 15-04-30 發表
其實我已經交左錢,但就讀下午班,因為學校話下午班少人d可以多d人手照顧﹗我衡量過都覺得安全好d﹗但請問 ...
請問能pm 我那間幼兒園嗎? 我女13個月  只能扶著行  我怕無學校收她  也想有老師照顧到她  謝謝

‹ 上一主題|下一主題