用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎填正本,教局如何入电腦
樓主: ChapmanMa
go

大抽獎填正本,教局如何入电腦

我地都有叫用黑筆, 錯咗要簽名.  其實我都諗用電腦or人手入呢?  因老師話如有直資學位, 記住要寫"放棄統一派位"  同埋要簽名, 老師話如果唔寫清楚, 而又乜都唔填, 電腦會照派學校, 真係唔知真定假.  因其實我諗直資學校唔係會交名比教署咩?!

瑩瑩老豆 發表於 15-4-21 23:08
我囡上年交張表搞成咁, 電腦應冇可能認到

點解你咁得意, 甲一甲二和乙一乙二調轉嘅?到底你鍾意 113 (SSGC) 定136 (BPS) 多些?

KLLP 發表於 15-4-22 08:51
我用左藍色原子筆
我望過張form 都冇叫用黑色......

「統一派位家長須知」第21項話用黑色原子筆

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Notes%20for%20Parents-Chi%202015.pdf

回覆 fion6406 的帖子

剛打左教育局問, 藍色筆, 清晰及夠深色就可以.  

學校都叫我們用黑色原子筆, 不過阿囝已經用藍色原子筆填名,仲要寫錯再填,是否每張,都要簽名一次?

老師係甘叫。我諗係免得有人屈學校自行更改佢地嘅選擇。

王國會長

fion6406 發表於 15-4-22 09:32
點解你咁得意, 甲一甲二和乙一乙二調轉嘅?到底你鍾意 113 (SSGC) 定136 (BPS) 多些?
...
兩間都OK

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701

引用:回覆+fion6406+的帖子 剛打左教育局問,+藍

原帖由 KLLP 於 15-04-22 發表
回覆 fion6406 的帖子

剛打左教育局問, 藍色筆, 清晰及夠深色就可以.
甘有冇順便問埋教局点入资料?我昨天搬office, 立立亂、又cut电話,打吾到

ChapmanMa 發表於 15-4-23 07:47

甘有冇順便問埋教局点入资料?我昨天搬office, 立立亂、又cut电話,打吾到

用手入囉!你唔會話我錯卦。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:大抽獎填正本,教局如何入电腦

當年自己影印兩三份,落實後才抄到正本表格!

我估計,好大可能先 scan 學生條碼,有整齊基本資料,只要按次序入學校編號,校名會自動跳出嚟,因為限制了地區,如果入錯其他學校編號,會有警示。

入完自己複核一次,應該有其他人再複核。

不能保證不會出錯,機會會好微!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:當年自己影印兩三份,落實後才抄到正本表格

原帖由 ANChan59 於 15-04-23 發表
當年自己影印兩三份,落實後才抄到正本表格!

我估計,好大可能先 scan 學生條碼,有整齊基本資料,只要按 ...
我已打去EDB問,填好的正本是由电腦scan 資料入去學生資料檔,再由人手核對……若當中有填錯而需加簽,也不用擔心,电腦先scan, 然後再經人手核對,家長記得先行影印一個record 留為記錄,因EDB不會發放copy 給學生的,希望幫到大家……祝願大家能入到心儀學校。

ydoris  明白..影印COPY!!!  發表於 15-4-28 10:00