用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 囡囡讀緊傳統小學小四,想轉讀國際學校。 ...
go

囡囡讀緊傳統小學小四,想轉讀國際學校。

因為而家成績都唔係幾好,都預咗中四左右會送佢出國讀書,所以都係想早D比佢適應。
但父母本身英文唔叻,會唔會難考入國際學校?請問有邊間係易入嘅呢?

回覆:囡囡讀緊傳統小學小四,想轉讀國際學校。

放心!父母英文唔叻唔會影響小朋友能否考進學校。最緊要小朋友英文聽讀講寫都0k!

回覆:aandp 的帖子

本來想考ESF,但聽講好難考,請問知唔知有邊間易少少考得入嘅呢?

難咪考多幾間囉,冇易入嘅國際學校㗎。

ESF和熱門的應該吾會易,去考,亦對考生的英文有一定要求。

一些新校、無甘熱門,或者無中學的IS小學,會相對容易些,但吾知道係咪你杯茶。

回覆:Jane1983 的帖子

我住馬鞍山,我只係知有啓新同石門間基督教國際學校,仲有邊間?
謝謝!

Jane1983  出來研究,靠這裏聽不客觀   發表於 15-4-22 17:15
Jane1983  不能全無概念,要要搵個IS list   發表於 15-4-22 17:15

myemmie 發表於 15-4-22 03:20
本來想考ESF,但聽講好難考,請問知唔知有邊間易少少考得入嘅呢?
你話 ESF 難考又係,唔難考又係;難考在佢好多人申請,學位有限,於是會排 priority,例如已經有兄弟姊妹就讀嘅,父母係學校教職員,等等等等,都有 priority,一路排落來,如果完全冇關係嘅,排到天光都未必入得到;唔難考在佢其實對成績嘅要求唔高,只要英文達標,有位排到你佢咪埋眼就收,唔同好多其他國際學校,用成績來篩選,所以 ESF 嘅學生成績係比較參差

引用:我住馬鞍山,我只係知有啓新同石門間基督教

原帖由 myemmie 於 15-04-22 發表
我住馬鞍山,我只係知有啓新同石門間基督教國際學校,仲有邊間?
謝謝!

...
啟新書院
http://www.renaissance.edu.hk/sites/renaissance/files/renaissance-header-banner2014-13.jpg

桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

回覆:hoeve 的帖子

謝謝大家!

回覆:myemmie 的帖子

轉耀中的「激活英文小學」,P6再轉耀中。

見del.

回覆:myemmie 的帖子

如已讀緊傳統小四,即IS Primary 5,8月學年跟IS admission會係P6,始終係升中關鍵年,先向學校查詢打探,唔係間間接受轉"制"學生,就算你本身要求stay behind讀P5,亦未必每所IS都接納。

Hilarymother 發表於 15-5-9 16:00
轉耀中的「激活英文小學」,P6再轉耀中。

朋友一年前仲係激活英小家長,女兒已在那裡讀了六年,據他說激活同耀中實際上係無乜關係,他女兒去了另一間中學.

回覆:Christi 的帖子

去年有(最少)兩個同學轉耀中。不是兩個學校沒有關係,是大部分家長不考慮耀中/其他國際學校而已。

你女兒考了邊間?same for my girl

回覆:pswong75 的帖子

我打算只考RC,因為近屋企,考16-17,15-16截咗止。

其實RC早在上年9月已經要交form報15/16學年。1月面試2月已經收晒學生。我們報yr1就算報咗名都唔係個個有面試機會,有面試的,就算是siblings 都未必入到,我女幼稚園校長話今年有人買了提名權都入唔到,競爭激烈。唔明點解耐不耐就會有post 話子女在local school 成績不好就話要轉國際,樓主仲話本來4月諗住報15/16學年。唔通主流學校啲家長真的認為國際學校隨時去報好易就有位,定國際學校的高年級真係咁易入?

康晴比比 發表於 15-5-25 00:20
定國際學校的高年級真係咁易入? ...
There is some truth in this, but only for advance years of secondary school, due to children leaving for studies overseas and thus freeing up their seat.

以我所見,插班多收名校多

引用:因為而家成績都唔係幾好,都預咗中四左右會

原帖由 myemmie 於 15-04-21 發表
因為而家成績都唔係幾好,都預咗中四左右會送佢出國讀書,所以都係想早D比佢適應。
但父母本身英文唔叻,會 ...
建議你用多些時間train 佢英文。RC passing rate 係65分。英文唔易考架