用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
樓主: 思德寶貝
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

回應學之園老師轉得密,係因為學校工作量多,學生功課多,老師自然多野做,唔係個個頂得順日做10~12個鐘,學校尼幾年攀升得咁勁,校長老師付出左好多,做得辛苦轉工係人之常情,當然亦都有被挖角既情況出現。

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

我剛剛去交表,見到仲有家長親自來交信俾校長,想必是求位信。如果有媽媽真係唔係咁心儀尼間學校,而又有其他選擇,倒不如早日放位功德無量。

離開左香港幾日,都多謝大家俾意見,我都俾左留位費了,始終都係名校。有無同學仔一起阿

講到人地咁差end up咪又係讀..sigh!!

引用:講到人地咁差end+up咪又係讀..sigh!! +

原帖由 Carib 於 15-05-06 發表
講到人地咁差end up咪又係讀..sigh!!
口裏説不, 身體卻很誠實

回覆 Carib 的帖子

我只不過係對於學校有d問題提出d疑問,但我亦都知世上無野係可以十全十美,聽完咁多家長老師的意見,我覺得我可以接受,所以我ok了而已,作為一名家長,對自己小朋友負責d,想了解清楚d唔算過分掛。俾的咁高學費去讀一間學校,都希望可以有收穫啦

引用:回覆+Carib+的帖子 我只不過係對於學校有d

原帖由 思德寶貝 於 15-05-07 發表
回覆 Carib 的帖子

我只不過係對於學校有d問題提出d疑問,但我亦都知世上無野係可以十全十美,聽完咁多家 ...
多點了解當然冇問題, 作為家長, 當然會為子女選擇適當學校並了解其師資, 才放心把子女交比學校. 康城校open day都可以同d老師溝通, 有心讀就吾係interview當日先驚訝人地d language不如你所想..好似你咁講, 比咁貴學費貪人語境好, 咁依家人地語境冇你諗咁好, 做乜仲比錢啫, 下年讀K1記得吾好揀英普添呀.

見你講到康城校咁差, 又話最好係青衣, 咁你又報康城校, 又去in仲讀埋? 講到青衣校最好就一於報青衣校啦!!

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-25+發表多謝

原帖由 bbsissi 於 15-04-25 發表
看你的期望啦,LHK是上了pn一定包上k1,會有機會重新分班,但是英普還是粵英不是自選還是抽籤的(現在有沒 ...
你好,我亦係 LH 家長,但其他分校,想問 TKO campus 既課程功課,同其他分校相同嗎?以我小朋友 pn 為例, pn 時只有逢星期五有一份功課,而且只是貼貼纸,油顏色,為什麼 TKO 家長認為是多功課?

引用:Quote:原帖由+bbsissi+於+15-04-25+發表看

原帖由 hhyeu1 於 15-04-25 發表
K1走一半咩?但係考K1過時都係返著兩個半月到PN哦!
考到龍校, st cat, 根德的確不少,其他分校既,留底既家長亦有好多,考到龍校, st cat, 根德亦無走。曾有家長去左民生,唔適應,轉回 LH 亦有,各有各原因

引用:我開始覺得學之園的粉絲好難理解,排他性好

原帖由 天悅 於 15-04-26 發表
我開始覺得學之園的粉絲好難理解,排他性好強
每間學校亦有唔同特性既 fans, /非 fans, 大家理性討論便好

DevilPig 發表於 15-5-8 01:46
你好,我亦係 LH 家長,但其他分校,想問 TKO campus 既課程功課,同其他分校相同嗎?以我小朋友 pn 為例, ...

我兩個小朋友都在LH,一個已經畢業了。“多”功課不是PN,是K。至於多不多,其實也是循序漸進的,我就覺得挺可以幫助孩子適應小學的節奏。小朋友返學是非常開心的。除了學術,小朋友也有很多其他的體驗,比如冬天會在茶點時間煮湯、食火鍋、包餃子等,秋天會BBQ,夏天會玩水、食雪糕等,節日會品嘗應節食品,例如粽子、湯圓、月餅等。不過,我也同意LH的課程,大B真是比較得心應手的。到K2K3觀課,就會發現學生之間的差異很大(不過表現較佳的學生是否都是大B,我就無考究了)。在HL分校,我兩個孩子所有學年的普通話老師都操純正流利的普通話,至於她們是否都是以普通話為母語或是以國內方言為母語就不得而知了。

上面老師家長對LH的課程和課堂情況的評語也和我瞭解的一致,但HL分校的老師流失率就無咁大。對比我大孩子的時候,LH這兩年的課程比以前教快了一點,不過也是循序漸進的。以前很多家長(包括我自己)都覺得學校的數學科太淺,現在就比較適中了,起碼上小學比較易適應,也不用外補了。

引用:Quote:原帖由+bbsissi+於+15-04-25+發表看

原帖由 DevilPig 於 15-05-08 發表
你好,我亦係 LH 家長,但其他分校,想問 TKO campus 既課程功課,同其他分校相同嗎?以我小朋友 pn 為例, ...
課程和作業是一樣的,四間學校統一,只是美勞作品會根據老師和材料情況有所不同,以及openday,project主題不同,pn小,當然作業少,但k2就明顯深一些,比如LH k2下學期已經10以內減法了,但一般學校加法還沒交,

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-05-08+發表你

原帖由 bbsissi 於 15-05-08 發表
課程和作業是一樣的,四間學校統一,只是美勞作品會根據老師和材料情況有所不同,以及openday,project主題 ...
其實我反而覺得 LH 唔深,譚歐陽 xx K1已經開始寫中文字, LH 要等 K2, 康傑 K2已經要雙位數加減,LH 數學公認比較淺,迦南 pn 已要學古詩 ,LH 只係認中文字,九龍民生 有教 LCM, 幫學生報名考試, LH 老師反而叫我地跟學校課程便足夠,不用出面學其他學術野。。。。。D人成日話學券學校淺,其實學券學校只係英文唔強,但中文深。。。。只要各家長多聆聽,睇睇其他學校課程便知道 LH 已經唔算谷,而係依家社會問題,各大幼稚園都係不算加深課程。。。。至於流失率,民生有一班係上學期已走了三位班主任。。。。其實係幼教工作好辛苦,朋友教 Victoria 開會到夜晚十一點。sorry, 有D離題,以上內容純分享

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-05-08+發表你

原帖由 bbsissi 於 15-05-08 發表
課程和作業是一樣的,四間學校統一,只是美勞作品會根據老師和材料情況有所不同,以及openday,project主題 ...
很多謝你的分享!很客觀也很詳細!

LH是我龍校以外的心儀幼校,你的分享印證了這2、3年來open day and interviews 所了解的LH。

‹ 上一主題|下一主題