用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

有無家長收到了LH的pn入取通知書阿?但我覺得康城的普通話老師普通話真系普通左d...有d 十五十六,有無讀緊的媽咪分享下阿?不可否認,老師系好nice,好熱心,起碼我面試果時俾我的感覺系甘~~可能面試果時,d廣東話老師全部系班房裡面,所以出邊都系普通話老師,其實我打算俾個女K1讀普英班,因為屋企都講國語為主,但系面試完了,感覺D普通話老師講普通話發音無幾個標準的。
     一入去,門口招待的老師,就一口粵式普通話,大堂的老師都系,去到面試果時,因為系普通話面試.果位老師的普通話都系好粵式,好多音都讀吾准,"你好"就讀成"里好","那裡"就講成"辣里".後邊打探左下先知,原來果間LH的普通話老師,一半都系廣東人,廣東出世果種,咁即係粵語系母語啦,唔知其他分校有無尼種情況呢?有無讀緊LH康城校的家長可以分享下?當然啦,都有d講的好好噶,好似課室門口接待我地,幫我地分組入班房,最後又帶我地去見校長的老師同埋系校長班房裡面的老師都講的幾好啊。
   純屬個人疑問,希望不喜勿鬧,因為我個人覺得,做的普通話老師,就算吾系北方人,都吾應該穩D廣東人來教普通話掛,發音真系吳系好準,如果系你地,你地會點選?因為其實除左尼點,我都系幾中意LH的..

5    0    0    0

引用:+本帖最後由+思德寶貝+於+15-4-20+23:32+編

原帖由 思德寶貝 於 15-04-20 發表

有無家長收到了LH的pn入取通知書阿?但我覺得康城的普通話老 ...
請問妳有其他比LH更好嘅offer嗎?

九龍塘,不過我覺得遠,因為我住坑口,覺得2歲人仔坐甘耐校車好辛苦...

回覆:康城LH有無人收到入取信?有D問題想請教下

PN 近屋企好D, 大個D先再考其他幼稚園K1. 可能到時你吾會轉喇.....

回覆 elephantbaby 的帖子

多謝你阿,我都係咁唸,始終女太細個了

引用:+本帖最後由+思德寶貝+於+15-4-21+00:09+編

原帖由 思德寶貝 於 15-04-20 發表

有無家長收到了LH的pn入取通知書阿?但我覺得康城的普通 ...
要睇下有乜選擇

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

既然質疑LH老師質素,大可以選擇其他你認為有更好普通話老師的学校啊,不用勉强

貢獻勳章

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

其實你家中有咁良好的普通話語境,根本無需擔心,況且LH N班是英粵教學,若有疑慮不妨找其他更好選擇,但以我所知香港鄰近廣州,基本上絕大部分幼稚園小學的普通話老師皆是廣東人。

我去in的時候覺得老師普通話不錯,絕對沒有你說的情況出現。咬字準確!

你點知有一半普通話老師係廣東人呢?
我小朋友凱帆校讀了半年,我都唔知d普通話老師係邊度人。你淨係interview 就知道,真係叻!

我唔知TKO campus d 老師係點,但凱帆校老師水準幾高。如果TKO campus 突別差,我會覺得好奇怪。

北方人普通話係標準?咁天津係北方,你知道標準嗎?上海呢?

我不知TKO campus 普通話老師是否廣東人, 但我未聽過她們說廣東話.

但係看樓主的描述,如"你好"就讀成"里好","那裡"就講成"辣里" " 這些似乎不止是地區口音差異,而是直情講得唔正確。n 和 l 是不同的聲母,無論邊度人都不應混餚(有些國內人鄉音很重(如山東人),說不標準的普通話,不止是廣東人的)。個人認為是甚麼地方的人教都沒有問題 ,最重要是發音和四聲正確!我係香港人都接受唔到明顯嘅發音錯誤lor. 不過其實我估當日有可能是樓主只是遇到香港人老師(非普通話老師),而那些老師用了普通話跟樓主打招呼吧,所以唔太標準。

貢獻勳章

引用:但係看樓主的描述,如"你好"就讀成"里好","

引用:其實你家中有咁良好的普通話語境,根本無需

原帖由 pybonnie 於 15-04-21 發表
其實你家中有咁良好的普通話語境,根本無需擔心,況且LH N班是英粵教學,若有疑慮不妨找其他更好選擇,但以 ...
同意!既然屋企有良好普通語言環境,唔需要太擔心,小朋友口音好容易改。學之園係好學校,小朋友又咁細,權衡利弊,我會選擇就近讀學之園

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個問題,就好似話NET唔係白人一樣...
中國咁大,好多地方語,但同時亦要學PTH,點解要話廣東人教PTH就唔啱,唔通廣西人,福建人,上海人教就一定準?
就好似ABC嘅母語唔係英文,但人家的確由嗰個語言環境中長大

樓主,其實既然你屋企都講國語,屋企已經能夠提供好好嘅PTH語境,就唔好揀英普教啦,等小朋友接觸多d廣東話仲好啦!
恐龍家

引用:Quote:原帖由+sailormercury+於+15-04-21+

原帖由 markey 於 15-04-21 發表
點解要用普通話跟樓主打招呼
不得而知,maybe 因為樓主可能先用了普通話? (她說家中是講普通話)

引用:呢個問題,就好似話NET唔係白人一樣...中國

原帖由 小曳人 於 15-04-21 發表
呢個問題,就好似話NET唔係白人一樣...
中國咁大,好多地方語,但同時亦要學PTH,點解要話廣東人教PTH就唔 ...
同意,唔應該標籤xx 人 xx 人,最緊要發音正確。哈哈其實如果係LH or  other 名校,就算我聽到有唔最標準的英文/普通話我都會去讀的,隻眼看隻眼閉, XD

引用:但係看樓主的描述,如"你好"就讀成"里好","

原帖由 sailormercury 於 15-04-21 發表
但係看樓主的描述,如"你好"就讀成"里好","那裡"就講成"辣里" " 這些似乎不止是地區口音差異,而是直情講得 ...
I think so, 應該吾會咁多個普通話老師,個D應該係本地老師,企圖用PTH同樓主招呼

普通話老師得幾個架咋!

‹ 上一主題|下一主題