用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日
樓主: 993rs
go

大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日

回覆:大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日

什麼是大熱名校?

回覆:大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日

應該好少人會用太熱名校來形容幼稚園!

回覆:HMmummy 的帖子

我估大熱名校應該係指一線名校。

小曳人 發表於 15-4-25 21:42
LH多人入TSL 同CKY,亦多人有SFA offer
KM就... 真係唔覺多DB,可能你睇最近呢年叫多dd
上一屆,聽聞有8個 ...
KM我睇13/14 升學 chart. 睇完你個 post 我再揾12/13又真係好少人入到DB 😫但就算考到入LH都唔會去青衣、TKO. 而九龍 campuses 唔係好特出...

anyway, 原意不是比較KM、LH,我都冇報LH 😜 只是爭扎要不要 PN 開始跟遊戲規則玩

老實講我個人吾太相信果d所謂小一考入资料,係靠小朋友能力定k學校名考入,定係人地父母有背景人事兄姊讀緊定該名校出生呢?hkps幾十個學生,km佰多,sc吾記得四定六佰。數據不能對比,用家家長心態咪又係好以覺得自己小朋友最好一樣話自己間k点好点強。其实家長過到自己果關,小朋友又喜欢學校同老師咪得囉。

引用:struggling+hard+time.+兩間都近大熱名校的

原帖由 993rs 於 15-04-20 發表
struggling hard time. 兩間都近

大熱名校的升小一(如果入得返 K)頭3位都係心儀學校,可惜係 PM。要渣車 ...
我係你我揀km, 下年唔使再in, 再者, km 老師冇愛心咩?

其實都係個句, 名幼考小學有人10個8個offer, 有人一個都無..........真係好睇小朋友的發展同表現...........

不要只考慮名氣, 有時真的要考慮課程和小朋友的能力架!

n 班讀全日好呀, 其實n 就真係無必要好深, 如果你覺得你的小朋友能力ok, 可再考k1 呀!

引用:老實講我個人吾太相信果d所謂小一考入资料

原帖由 QQfishs 於 15-04-28 發表
老實講我個人吾太相信果d所謂小一考入资料,係靠小朋友能力定k學校名考入,定係人地父母有背景人事兄姊讀緊 ...
正解。我朋友bb考好多間大熱幼稚園都收,因為佢教一線名津小。

貪靚麥芽糖 發表於 15-5-5 06:55
正解。我朋友bb考好多間大熱幼稚園都收,因為佢教一線名津小。
咪係囉,我都識有家底又名校出生既朋友,佢個囡係sc咪又係hea著返學,得闲放下假去下旅遊,你估學校幫到佢教到小朋友識飛入名小,陣間真係倍太子讀書,到時自己果個咪綠葉入中流小一囉?所以吾好信入學率呀,憑直覺like間學校同認同佢套教法就已经ok.