用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日
go

大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日

struggling hard time. 兩間都近

大熱名校的升小一(如果入得返 K)頭3位都係心儀學校,可惜係 PM。要渣車/撘車 5 分鐘

愛心 happy school 睇到 playgroup 老師好錫我個小朋友、又係全日,可以學好自理,但唔打算入 int'l school,而且 N 班應是另一 group 老師吧。within walking distance

回覆:993rs 的帖子

頭3位都係心儀學校都仲要諗??

回覆:大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日

即係你間happy school 是入IS比較多?咁你吾打算入,當然揀名幼

其實上K都係想佢入傳統名幼,好多人會話反正都想入名幼,何不現在入名幼 N?!

其實理智上都覺得入名幼 N,但感性上好鐘意全日制(N班竟然要返全日...),比佢學合群、自理;學費又平過名校半日(不過差好少);playgroup 老師真係超錫佢;位置又再近d,行5分鐘就到。

掙扎位係:N 班姐... 係咪咁快要行名幼果套?K 班先再考過,區內幾千個名幼學位,點都入到掛?大女都讀名幼,係幾好,但考小一未至於有絕對優勢。如果係第一個小朋友我應該諗都唔駛諗。但細呢個我好想佢系 K 之前 enjoy 下「學習」多過「升學」。

或者講白d: YWCA 全日 vs KM pm;N 班 ja

引用:其實上K都係想佢入傳統名幼,好多人會話反

原帖由 993rs 於 15-04-21 發表
其實上K都係想佢入傳統名幼,好多人會話反正都想入名幼,何不現在入名幼 N?!

其實理智上都覺得入名幼 N ...
咁我會覺得YWCA岩你d,你講得岩,只要讀書讀得開心,要再入名幼一d都唔難

回覆:kl1119 的帖子

同埋全日學,小朋友d自理會學得好快&學得好好

ywca pg 你上am or pm? 我應該住你附近,都返緊同一pg

回覆:大熱名校 P.M. vs 愛心 happy sch 全日

支持你揀全日ywca

我都支持ywca全日,KM好深的

Sorry, may i know where is Ywca? Is it in cheung sha wan? Or u mean ymca?

我想問YMCA 係咪即係寶寶世界?

supermom1 發表於 15-4-22 19:18
Sorry, may i know where is Ywca? Is it in cheung sha wan? Or u mean ymca?
又一村 YWCA

KM 是大熱名校?我生小朋友前真係唔適

建議樓主睇下KM 用家feedback 再決定!
我吾係用家,但我見派位多數都係疏疏落落咁派去各一缐津校!
津校係靠抽獎同世襲多,只有少量係叩門靠幼稚園實力!

Lovelebron 發表於 15-4-25 14:06
KM 是大熱名校?我生小朋友前真係唔適
九龍區邊間先算?

noellechu 發表於 15-4-25 15:53
津校係 ...
其實13年起的post 都睇過。另升小數據:SC 冇睇,非首選
KV 冇公布,但本身係用家,試過大班教學,細仔想佢試小班

接近的是 LH vs KM,
LH 入CKY 有明顯優勢;
KM 入DB 佔優,傳聞津校扣門稍微佔優。兩間好似冇 SPCC,YW 印象中差不多。但根本就冇考LH😅 何況要比數據,YWCA 應該唔駛考慮

醒目開學勳章 貢獻勳章

noellechu 發表於 15-4-25 15:53
津校係 ...
學校所公報數字,應該未計叩門,因為係6月收集資料嘅結果

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

993rs 發表於 15-4-25 20:21
LH 入CKY 有明顯優勢;
KM 入DB 佔優,傳聞津校扣門稍微佔優。兩間好似冇 SPCC,YW 印象中差不多。但根本就冇考LH😅 何況要比數據,YWCA 應該唔駛考慮

LH多人入TSL 同CKY,亦多人有SFA offer
KM就... 真係唔覺多DB,可能你睇最近呢年叫多dd
上一屆,聽聞有8個有2nd in,但得一個定兩個最終有offer,以300人2nd in 入150個,呢個hit rate 低到... 我唔識講!
我個人覺得,KM 考到SFA嘅hit rate都高,只係最終揀嘅人唔多,又係上一屆,9個人大抽獎後去註冊 (學校公報數字),9月開學得返6個,即有3個叩門成功 (其中兩個係LS)

樓主,諗清楚係咪想入學術型小學,定係想愉快學習

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

話時話,KM pm 係"國際班",K2開始英普,所以好多人爭住讀pm,而考小學感覺上都係pm班成績好過am班
我自己識嘅人,好幾個K2/K3先由am 轉pm (要預早寫信要求架,有位先可以轉)
而如果你N班轉讀am,你快手寫信去,有位就會考慮
恐龍家

其實升小有姐姐跟,讀乜都唔洗擔心,開心童年好過啦