用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3 ...
樓主: 肥婆媽
go

九龍城區,三次呈分都是3A1B, 老師竟然話是band 3  

回覆 Victory1 的帖子

真係孤陋寡聞,未聽過。係就好啦,我仔實起碼高幾名。

aleung922  我都未聽過! 有D怪計4科!   發表於 15-4-21 09:59

我地連呈三的成績或成績表都未派,進步退步都唔知,banding 有冇變又唔知,都唔知點簡好。

你們都收到呈三成績了嗎?

chysanna  我呀仔上星期五已經派咗呈3成績   發表於 15-4-22 10:32
aleung922  我地都未有, 只知大約成績.   發表於 15-4-21 10:56

醒目開學勳章

hktraffic 發表於 15-4-21 10:43
我地連呈三的成績或成績表都未派,進步退步都唔知,banding 有冇變又唔知,都唔知點簡好。

你們都收到呈三 ...

成績表未派,但已對卷,學生已知每科分數
學校亦已按此排了呈分試的排名通知了家長
你小朋友還未對卷嗎?....基本上一對好卷,已經可排名的了

Victory1 發表於 15-4-21 08:46
我囡只計中、英、數、常,如果計埋音樂、視藝,返而可以拉高啲分。😓

...
教署規定呈中英數常視藝音樂的, 唔會得你學校呈4科, 個別學校可能多呈一科宗教或普通話。可能視藝音樂佔分少, 老師無同你哋細講。

肥婆媽 發表於 15-4-20 21:12
但是會吾會去到band 3 甘差
有幾多毎A,B,C,D其實無乜意義, 只有知道全級排名, 先會較有用 (最好係每科既排名)

黃宣近2年都只係得40%入到B1中學, 所以如果唔係頭3X%, 一定唔會做到黃宣既 B1, 至於B2和B3比例如何, 無研究
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 肥婆媽 的帖子

我仔同你同一命運,佢一般係3A1B嘅成績,而且全級考28都只屬B2生, 佢體育音樂其他科都好好成績,現在我都好煩唔知點選,
以我現在所知.原來就係Pre-s1 個試,教育局就會睇這試成績再乘佢地3次嘅呈分,而定佢地banding ,所以每間學校個pre-s1好影響佢地生死, 可能我仔學校啲學生成績好參差, 而令到佢banding 下降, (如有錯解勿插)可抖正~

bettermama 發表於 15-4-21 12:40
回覆 肥婆媽 的帖子

我仔同你同一命運,佢一般係3A1B嘅成績,而且全級考28都只屬B2生, 佢體育音樂其他科都好 ...
據我所知, 教育局係按Pre-S1既成績, 將小學各Banding既百份比通知學校, 學生實質Banding學校都未必知.
如果全級28係B2, 只可以話學校上一次Pre-S1個班學生得頭20%左右係達B1成績.

還有, 如果學校個級名次係無按科比重去計, 咁如果你個仔係某主科較差, 呈分後咁有機會係排得後個全級30嗰個

話時話, 莫非令朗係新華德學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

據我所知, 教育局係按Pre-S1既成績, 將小學各Banding既百份比通知學校, 學生實質Banding學校都未必知.
如果全級28係B2, 只可以話學校上一次Pre-S1個班學生得頭20%左右係達B1成績.

還有, 如果學校個級名次係無按科比重去計, 咁如果你個仔係某主科較差, 呈分後咁有機會係排得後個全級30嗰個

呢句點解?如果學校已按呈分比例計banding, 咁係唔係即係學校的banding 已經係教署的banding?

回覆:hkpapa852 的帖子

即是呈分計算科目無間學校不同嗎?

Victory1 發表於 15-4-21 13:05
即是呈分計算科目無間學校不同嗎?
主科6科, 中,英,數,常,視藝, 音樂係所有學校必呈, 除餘個別學校可再呈其它科, 如宗教, 普通話體育

科目比重基數(6主科計): 999632

我上 GOOGLE,用「模擬名次 site:edb.gov.hk」作為 KEYWORD 搜尋資料,看到一份文件。

這份文件是教導小學如何使用教育局電腦呈分的。

------------------------------

其中第 60 頁提到了一份報告,稱為「模擬中一派位校內排名表(R-SPA203-C)」,這份報告的用途如下:
此功能允許用戶在中一派位年度預覽模擬中一派位校內排名表。中一派位年度內每一校內評核學期,都會計算總積分。根據總積分,會計算每個學生的總平均分。模擬的名次是基於總平均分的。

在第 61 頁提到:
「模擬中一派位校內排名表」功能是先將校內學生各科積分經過標準化處理再依每一科的比重計算出一綜合分數,然後按此分數定出該生在組別內的名次,請注意,該綜合分數並未按學校的中一入學前香港學科測驗的成績而調整

由於此綜合分數及名次是經過標準化處理,與【學生成績】模組內的積分及名次是不同的。另外,因綜合分數未經調整,有關名次亦可能與學位分配組的最後總排名有所分別。

資料來源:http://cdr.websams.edb.gov.hk/Files/UserManual/Chi/Doc%2027c%20-%20AUM%20School%20Places%20Allocation.pdf (第 60 - 61 頁)

------------------------------

總結:
1. 交給教育局的呈分試成績是經過標準化的
     - 標準化統計學的方法,是用來去除不同科目及不同學期的試卷深淺所做成的不公平現象。
     - 標準化後的分數通常是在 +4 至 -4 之間,0 是平均分
     - 所以某名學生在中文科取得 89 分,英文科取得 80 分,兩科的差別是 9 分
     - 經標準化後,如果這名學生在兩科都是第 1 名,這兩科的標準分將會相若,差別只是 0.0幾分
2. 分數標準化後才乘上比重
3. 乘上比重後才排名次
4. 呈分試的名次是經過標準化處理,和成績表的名次不同。

所以不可能用成績表名次來估計 BANDING,需要小學提供「模擬中一派位校內排名表」才能較準確地估計學生的 BANDING。

因成績經標準化後仍未按 PRE-S1 的成績調整,所以實際的 排名會和模擬排名有一些距離。這就是為甚麼學校無法知道邊沿人名次的原因。

回覆 憫父 的帖子

這個 EDB 重整的名次學校會有嗎? 還是學校都是靠估?

有家長說,小學會知道各 BANDING 的比率,其實小學是不可能知道應屆升中學生 BANDING 的比率。

原因如下:
學校呈上乘上各科比重的標準分後,仍要經過教育局為每位學生的標準分乘上所屬小學的「調整比重」,再排龍,然後分成 3 個等份的 BANDING。

所以,實際 BANDING 不是按校內的名次平分 3 份,然是經過 全區 (或全港) 排龍後,平分 3 份。
所以小學是不能完全掌握邊沿人的名次的。

birdmom 發表於 15-4-21 14:48
回覆 憫父 的帖子

這個 EDB 重整的名次學校會有嗎? 還是學校都是靠估?

學校都是靠估的,所以學校很難掌握邊沿人的 BANDING,因此有些學校傾向估得保守一點。

因排名是先將全區 (或全港) 學生按 PRE-S1 調整後的標準分排名,再平分 3 等份。

所有小學都無可能知道「其他學校的邊沿人的標準分」與「自己學校的邊沿人的標準分」,經 PRE-S1 調整後相差多少,即使是相差 0.0幾 分,已可能相差一個 BANDING 了。況且同時要和數十間小學做比較,大家都在鬥那 ( 0.0幾分 X PRE-S1 調整) 的差別。

如果同區有 20 間小學,每間學校都有邊沿人,每間學校的邊沿人分數,實際的差別並不多,A 小學的 BAND 1/2 邊沿人上年鬥齊贏 15 間小學,但不能保証 A小學的邊沿人今年亦能夠鬥贏 15 間小學,可能今年只能鬥贏 10 間小學,這情況下,BAND 1 的人數便會減少。

只能相信 PRE-S1 成績較好的學校,因調整分較高,鬥贏的機會較高。

所以學業成績好的小學,BAND 1 人數比例會較高。

哇,好彩我擅長視藝
有同學同我講話啲視藝同音樂可以拉番啲分
我心都定啲
Everybody Loves Somebody.
In time,everybody was falls in love with somebody
Much that I can't take it
Just as I found YOU

Victory1 發表於 15-4-21 08:46
我囡只計中、英、數、常,如果計埋音樂、視藝,返而可以拉高啲分。😓

...

我估只計"中、英、數、常"4科的只是校內成績名次,而"中、英、數、常、視、音"計晒就是加權名次,升中就是應用這個加權名次作參數.

回覆:YmOra 的帖子

真不知怎計banding,只知小囡也是跌入band 3的一群。

LoveChild 發表於 15-4-20 21:24
A,B,C,D, 只是分數的分別, 並非名次,
考100分的是A, 考86分都可能係A, 但係中間就有好大的分別
另外仲要計 ...
都有官塘区小學85分就係A

回覆 TwinWong 的帖子

嘩咁好? 我地要90先有A....

Victory1 發表於 15-4-21 17:10
真不知怎計banding,只知小囡也是跌入band 3的一群。

Victory1,加權名次係可以問學校.