用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局林文燦 VS 保良局何壽南
go

保良局林文燦 VS 保良局何壽南

可以如何取捨﹖

saikit17 發表於 15-4-20 16:35
可以如何取捨﹖
呢兩間重需要比?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:保良局林文燦 VS 保良局何壽南

我也有興趣知

林文燦

引用:Quote:saikit17+發表於+15-4-20+16:35+可以

回覆:saikit17 的帖子

林係近年掘境既小學 兩間都唔差
真的難下決定

在乎一間比錢 一間不用

引用:Quote:saikit17+發表於+15-4-20+16:35+可以

原帖由 hkpapa852 於 15-04-20 發表
呢兩間重需要比?
真是不需要比。一定林文燦。

還要比嗎?

LMC

又係藍籌股同概念股, 我一向保守, 所以只會揀藍籌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

文燦可有良好英文語境,壽南有新校變34九龍城網+聯繫保一,真係好難選擇

saikit17 發表於 15-4-21 09:50
文燦可有良好英文語境,壽南有新校變34九龍城網+聯繫保一,真係好難選擇 ...
我又唔認為LMC真係可以提供一個好得過官立嘉道理或者伊斯蘭XXX學校既英文語境.

多謝大家寶貴意見

引用:文燦可有良好英文語境,壽南有新校變34九龍

原帖由 saikit17 於 15-04-21 發表
文燦可有良好英文語境,壽南有新校變34九龍城網+聯繫保一,真係好難選擇 ...
好似壽南升中有保險缐喎!

HMmummy 發表於 15-4-21 17:39
好似壽南升中有保險缐喎!
何小升b1 over 50% , 有保一聯繫,Lmc 就好似大約三份一升b1 (不太肯定),多同學選npl.

引用:Quote:HMmummy+發表於+15-4-21+17:39+好似

原帖由 Anniemun 於 15-04-21 發表
何小升b1 over 50% , 有保一聯繫,Lmc 就好似大約三份一升b1 (不太肯定),多同學選npl. ...
因為教局要用最少兩屆畢業生的「中一入學試」成績來決定band 1丶2丶3的比例,而LMC是新校,之前沒有畢業生,所以教局為新校定為band 1丶2丶3各三份一,而今天,LMC已有兩屆畢業生了,應該在今學年或下個學年見到LMC的真實力(band 1%)。

回覆:hkpapa852 的帖子

請問你親自到過lmc和學生對話嗎?

回覆:saikit17 的帖子

睇你想過點樣嘅學校生活。lmc是全英,小朋友最好睇英文叻,串字快,普通話有些底子,因為一開波就全英普,英文深得好快(其實中文都深), 小朋友喜歡英文就讀得輕鬆啲。不過無精英班,成績退步唔會見家長,但學習氣氛好,大家都緊張成績,唔會hea.  品德教育做得好好,揾老師問嘢亦好容易,都算透明度高。不過功課頗多,唔算十分輕鬆。

thomas982226  請問功課大約每天有多少樣?抄寫   發表於 15-5-26 16:58
lauwingtai    發表於 15-4-22 08:09

helenli 發表於 15-4-22 02:51
請問你親自到過lmc和學生對話嗎?
坦白講, 冇, 不過我有同官立嘉道理, 何壽南既學生頃過計

點解要追求甚麼"全英語境", "全英普教學"? 呢D真係對小朋友成長有利嗎?

係要用非mother language作為小朋友既教學語言, 又真係對小朋友好嗎?

MrBeast  +老師用非母語去教  發表於 15-4-22 09:00