用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求港島東區中學banding
樓主: Snoopy211
go

求港島東區中學banding [複製鏈接]

happylogin 發表於 15-6-5 14:27
劉永生, 顯理及衛理都係B2.
好奇怪, 我女學校D學生, 反而B2好多都揀劉永生做第一志願喎.
...
可能因為劉永生近年好左啲。

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-6-5+12:49+

原帖由 王家爸爸 於 15-06-05 發表
從近年既年報睇,學校應該係Band 2,可能係 Band 2頭。
唔該晒,但東區band1c學校。又有那几間呢?

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-6-5+12:49+

原帖由 happylogin 於 15-06-05 發表
劉永生, 顯理及衛理都係B2.
好奇怪, 我女學校D學生, 反而B2好多都揀劉永生做第一志願喎.
...
謝回覆,張振興近年好像口碑不錯

whywhywhywhy 發表於 15-6-8 15:00
謝回覆,張振興近年好像口碑不錯
張振興啲教師同學校管理層有心搞好間學校,奈何收返來既學生比較弱。所以學校需要付出好大努力,先至改善到口碑。

whywhywhywhy 發表於 15-6-8 14:59
唔該晒,但東區band1c學校。又有那几間呢?
嘉諾撒、金文泰、衛理

其實衛理,顯理同劉永生3間都係band2頭呀?

elbar  你完全正確   發表於 15-8-2 17:41

想問下雖然3間都係band2,係咪是但入到一間都唔錯

王家爸爸  三間中,個人覺得衛理好啲。  發表於 15-8-3 10:05

leelee123321 發表於 15-8-2 16:06
其實衛理,顯理同劉永生3間都係band2頭呀?
睇返顯理中學2014DSE成績,合格率(33222率)只有38%,唔高得過香港平均,我覺得佢地應該係B2中多啲。

劉永生2014DSE成績,合格率(33222率)有43.8%(B2中水平)。

leelee123321 發表於 15-8-2 20:22
想問下雖然3間都係band2,係咪是但入到一間都唔錯
衛理中學明顯好啲:

http://www.mcw.edu.hk/wesley/index.php/Learn/exam

中學文憑試成績(2012-2014)
科目2012合格率
2013合格率
2014合格率
中文
95.2%
98.4%
97%
英文
98.8%
94.5%
97.7%
數學
92.8%
91.8%
96.4%
通識
100%
99.5%
99.4%
整體
96.4%
96.1%
97.3%

王家爸爸 發表於 15-8-3 10:27
衛理中學明顯好啲:

http://www.mcw.edu.hk/wesley/index.php/Learn/exam
王家爸爸, 有D關於劉永生校務報告既問題想同你討論下

其實劉永生第二屆DSE既成績, P.23第11點中, 個31.3%學位課程, 到底係學士學位, 定係"學士學位+副學位"呢?

之後講個69.8%副學位或以之上, 咁似乎先係"學士學位+副學位"喎..... 不過到底個69.8%係整體學生人數計, 定係33222率之後計呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 happylogin 的帖子

請問你囡囡讀邊間小學?
點分析衛理同劉永生比較?
劉永生差好多, 多科唔合格照升斑.
皆因兩間學校有自己人讀緊.

anna_gigi 發表於 15-8-3 12:17
回覆 happylogin 的帖子

請問你囡囡讀邊間小學?
如果劉永生份校務報告講既"31.3%學生升讀本地學位課程"係指degree course, 咁劉永生既高考表現似乎好過顯理同衞理喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-3 12:09
王家爸爸, 有D關於劉永生校務報告既問題想同你討論下

其實劉永生第二屆DSE既成績, P.23第11點中, 個31.3% ...
我的理解是31.3%係學位課程,包括聯招(20.8%)、香港讀既其他學位課程(比例不清楚)、海外學位課程等(比例不清楚)。69.8%應該係31.3%係學位課程,加上38.5%副學位同高級文憑。

王家爸爸 發表於 15-8-3 13:21
我的理解是31.3%係學位課程,包括聯招(20.8%)、香港讀既其他學位課程(比例不清楚)、海外學位課程等(比 ...
唔, 係喎, 仲有海外......

ha8mo 發表於 15-8-4 08:40
信報財經新聞
張振興伉儷書院校長 向新生講捐身家故事

李校長認為,中學生的成績並非最重要,品德培育更為迫切:「中學生的品格一般在中三、四已見雛形,所以要把握這段時間,灌輸正確的價值觀,考試成績差,日後尚有時間追回但品行差就難以挽回

CFSS & SSGC

引用:庇理羅士:B1(女)👍 嘉諾撒:B1(女)&#

原帖由 pollyoi217 於 15-04-23 發表
庇理羅士:B1(女)👍
嘉諾撒:B1(女)👍
明愛柴灣馬登基金:B3
請問可以在那裡找到有關資料?

delete

delete
‹ 上一主題|下一主題